Nakon 20 mjeseci pauze - ponovo Ministrove srijede za udruge pacijenata


Ministarstvo zdravlja

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Nakon 20 mjeseci pauze - ponovo Ministrove srijede za udruge pacijenata

Ministar Varga nastavlja “Sastanke srijedom”

 

U srijedu, 18. veljače 2015. započinje ciklus Sastanci s udrugama pacijenata u Ministarstvu zdravlja. Nakon 20 mjeseci pauze, ministar Varga nastavlja tamo gdje je u komunikaciji s udrugama pacijenata zastao njegov prethodnik Rajko Ostojić.

Podsjetimo: smijenjeni ministar zdravlja  Ostojić je na početku svog mandata odlučio  otvoriti vrata Ministarstva zdravlja  udrugama pacijenata te je svake srijede u vremenu od 11 do 13 sati primao jednu ili više grupa pacijenata. To je trebao biti jedan od načina ostvarenja načela „pacijent u središtu zdravstvenog sustava“, odnosno snažnijeg uključivanja udruga pacijenata u odlučivanje o ključnim  zdravstvenim uslugama.

Još u   predizbornim kampanjama za parlamentarne izbore  2007. i 2011. godine, Rajko Ostojić je obećavao znatnije uključivanje građana (osiguranika) u odlučivanje o financiraju  zdravstvenog sustava koji oni financiraju pa je stoga   nji­hovo pravo dobiti najviše moguće za svoj novac i istodobno imati potpuni uvid u način trošenja zdravstvenog proračuna. Rajko Ostojić je uvođenje sustava redovite i direktne   komunikacije s udrugama pacijenata  objavio odmah  na početku svog mandata i pritom je odabrao simboličnu prigodu. Za vrijeme održavanja okruglog stolu »Kvalitetna komunikacija u zdravstvenom sustavu - više je od pola lijeka», obznanio je javnosti da će srijedom  u vremenu od 11 do 13 sati primati  grupu od oko 5 pacijenata koji će mu iznijeti s kakvim se preprekama susreću u nastojanju da se liječe na najbolji način.

Ostojićev je plan bio u četverogodišnjem mandate  razgovarati s  200 grupa pacijenata koje predstavljaju ukupno oko 200 simptoma bolesti. No, uslijed poznatih okolnosti – Ostojićevo izbivanje zbog kandidature za gradonačelnika u svibnju 2013. te njegova smjena s funkcije ministra zdravlja u lipnju 2014.  – ostvarena je  tek trećina planiranih susreta s udrugama pacijenata.

U razdoblju od ožujka 2012. do svibnja 2013. smijenjeni ministar zdravlja Ostojić, stručnjaci iz Ministarstva zdravlja i HZZO-a održali su sastanke s 69 udruga pacijenata. Te je sastanke organizirala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), a njihovo je održavanje otvorilo mogućnosti za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.