J. Moore osvojila Oscara za ulogu žene oboljele od Alzheimera


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

J. Moore osvojila Oscara za ulogu žene oboljele od Alzheimera

Drama „Zauvijek Alice“ (Still Alice) o ženi oboljeloj od Alzheimerove bolesti

 

Julianne Moore  je na jučerašnjoj 87. dodjeli Oscara  osvojila zlatni kipić za najbolju glumicu, u filmu „Zauvijek Alice“ (Still Alice) o ženi oboljeloj od Alzheimerove bolesti. Na topao i jednostavan način prikazana je  teška bolest, njezini stadiji, prihvaćanje te skrb i ljubavi bližnjih koji bolest olakšavaju.

Dojmljiva je to i emotivna drama o  newyorške obitelji Howland. Alice Howland  (Julianne Moore) uspješna je profesorica lingvistike na sveučilištu Columbia, a njezin je suprug John (Alec Baldwin) liječnik. Imaju troje odrasle djece: Anna (Kate Bosworth) zasniva obitelj i želi dijete, Tom (Hunter Parrish) studira a  nemirna Lydija (Kristen Stewart) želi postati glumica.

 

Nedugo nakon proslave 50-tog rođendana, iznenada se otkriva da Alice ima početni stadij Alzheimerove bolesti.

Julianne Moore prirodno, bez patetike i pretjerivanja,  dočarava lik Alice koja zaboravlja, no nastoji što manje opterećivati obitelj i biti samostalna koliko god više može, svjesna mogućih genetskih posljedica i na djecu. Drži obitelj na okupu i želi živjeti normalno do kraja.

Iako svaki član obitelji ima svojih problema, ostavljaju ih po strani i okreću se supruzi i mami,uz snažnu empatija i ljubav pružaju joj podršku i pomoć, odričući se čak i pojedinih svojih planova.

 

Redatelji Richard Glatzer i Wash Westmoreland napisali su i scenarij prema istoimenu romanu spisateljice Lise Genove. Osim odlične glume, film ima dobru fotografiju i glazbu.

 

Prije Oscara, Julianne Moore je za glavnu žensku ulogu u filmu „Zauvijek Alice“  dobila Zlatni globus i još nekoliko prestižnih nagrada.

 

U kategoriji najbolje glavne glumice (Best Actress) za Oscara 2015. su uz Julianne Moore bile nominirane još: 

  • Marion Cotillard (Two Days, One Night)
  • Felicity Jones (Teorija svega)
  • Rosamund Pike (Nestala)
  • Reese Witherspoon (Wild)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.