*Dan rijetkih bolesti: Oscar za ulogu fizičara oboljelog od ALS-a


Eddie Redmayne i Stephen Hawking Foto: Facebook

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan rijetkih bolesti: Oscar za ulogu fizičara oboljelog od ALS-a

Film o životu briljantnog znanstvenika koji već pedeset godina živi uz prijetnju da će prerano umrijeti jer su mu liječnici u studentskim danima dijagnosticirali ALS i prognozirali tek 2 godine života

 

Na nedjeljnjoj dodjeli Oscara Eddie Redmayne je uvjerljivo odnio pobjedu utjelovivši slavnog fizičara Stephena Hawkinga u filmu “Teorija svega”,snimljena prema biografiji Hawkingove supruge Jane s kojom je proveo 30 godina u braku.

Radnja započinje susretom Stepehena i Jane tijekom studija na Cambridgeu nakon kojeg je Hawkingu ubrzo dijagnosticirana rijetka bolest ALS. Liječnicima  su mu prognozirali samo 2 godine života. No, Stephen i Jane su se ipak odlučili na brak i dobili 3 djece a Stephen je usprkos gotovo potpunoj atrofiji mišića postao najpoznatiji znanstvenik današnjice zahvaljujući cijelom nizu bestsellera koje je napisao popularizirajući u njima vrlo složena pitanja moderne fizike te jedinstvenim i motivirajućim predavanjima koje do danas drži.

U knjizi po kojoj je snimljen film, Hawkingova prva supruga Jane je  progovorila o tome u kojoj je mjeri bilo teško brinuti se o troje djece i o suprugu koji je postajao sve manje pokretan. Trenutak kada su u kuću došle profesionalne njegovateljice, Jane opisuje kao početak razdoblja u kojem su izgubili svoju privatnost, što je i uzrokovalo  raspad braka. Hawkingova  druga supruga Elaine Mason bila  je njegova njegovateljica.

Britanski glumac Eddie Redmayne utjelovio je Stephena Hawkinga na filmu a za svoju maestralnu izvedbu dobio je najprestižnije filmske nagrade: Oscara za glumu te Zlatni globus.

Komplimente mu je udijelio i sam   Hawking: "Jako dobro, Eddie, jako sam ponosan na tebe. Na trenutke sam mislio da sam to ja", napisao je slavni fizičar  na Facebooku nakon dodjele nagrade.

Podsjetimo, film dobitnik ovogodišnjeg Oscara za glavnu mušku ulogu nosi naziv „Teorija svega” prema jednoj od Hawkingonovih najpopularnijih knjiga u kojoj se bavi podrijetlom i sudbinom svemira.

2013. godine je o životu Stephena Hawkinga bio snimljen dokumentarac a bila je izdana i njegova osobna biografija "Stephen Hawking: Moja kratka povijest". Tom je prilikom Hawking kazao kako  čvrsto vjeruje da mozak može funkcionirati odvojeno od tijela: „Mozak je poput programa koji se nalazi u našem umu pa mislim da je teoretski moguće prekopirati mozak na kompjutor što će omogućiti jedan oblik života nakon smrti. Trenutačno ne postoji kompjutor pomoću kojeg bi se takvo što moglo učiniti, ali to nije nemoguće. Mislim da je "klasični" život nakon smrti bajka za ljude koji se užasavaju mraka“ - kazao je Hawking koji na javnim nastupima govorio uz pomoć kompjutora kojim upravlja treptajima oka pokretima mišića lica.

Uz briljantna znanstvena postignuća, genijalni britanski fizičar prof. dr. Stephen Hawking je i dugogodišnji borac protiv ALS-a, rijetke bolesti s kojom živi pola stoljeća.

*28.veljače je Međunarodni dan rijetkih bolesti

Na 10.000 stanovnika njih oko 6 oboli od neke rijetke bolesti. Prema podacima znanstvene i stručne literature evidentirano je  5-7.000  vrsta rijetkih bolesti pri čemu je praćenje epidemiologije posebno otežano i zbog nepostojanja točnih šifri prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti.Za velik dio rijetkih bolesti još uvijek nisu pronađeni učinkoviti lijekovi, dok su za one za koje postoje lijekovi uglavnom toliko skupi da si ih oboljeli ne mogu priuštiti.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.