Pad interesa za Imunološki, od 8 interesenata ostala 4, novi rok 25.ožujka


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Pad interesa za Imunološki, od 8 interesenata ostala 4, novi rok 25.ožujka

Sada 4 ulagači dubinski snimaju Imunološki zavod. Zbog privlačenja dodatnih ulagača, rok se produljuje. Umjesto 18. veljače, novi rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda je 25. ožujak.

 

Lani je stiglo 8 pisama namjere za kupnju Imunološkog zavoda (IZ). U međuvremenu ih je odustalo pola, među njima i HZZO i Grad Zagreb. Tek su 4 kompanije pokazale interes i započele dubin­sko snimanje. To su:

  • Jadran Galenski Laboratorij,
  • Visia Croatica,
  • PharmaS zajed­no s investicijskim fondom Nexus Private Equity,
  •  nizozemski Bilthoven Biologicals B.V.

Poslijednji pokušaj da se zainteresira još koji ulagač je pomicanje rokova: umjesto 18. veljače, novi rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda je 25. ožujak 2015. O tome je javnost izvijestio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Umjesto komentara, prenosimo dio teksta Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), objavljenog u Večernjem list  od 30. siječnja 2015.  pod naslovom „Socijalni populizam uništava poduzetnike“:

 

„Evo vam još jedne, gotovo bizarne  situacije u kojoj se opet, ne znam vi­še s kojim pravom i argumentima šikaniraju poduzetnici i potencijalni investitori. Slučaj Imunološkog za­voda, kojeg je godinama upropašta­vala neodgovornost države - njego­vog vlasnika.

Radnici koje je drža­va kao vlasnik dovela u situaciju da ne primaju plaću mjesecima, da gu­be poslove i potrebne licence za rad i gotovo nemaju perspektivu,- glasno šalju poruke da jedino rješenje ko­je nikako ne dolazi u obzir je ulazak privatnog poduzetnika u Imunološki.  Oni žele da im i dalje poslodavac bude ta ista država koja je upropa­stila tu tvrtku, a njih ostavila bez plaće. Odnosno, kažu gore od trenutnog stanja je ako vlasnik postane privat­ni poduzetnik.

Odakle uvjerenje da će onaj koji je stvorio probleme te probleme sada odjednom znati rije­šiti?

Odakle uvjerenje da će privatni vlasnik uništiti Imunološki?

 

Otkud ideja da u interesu privatnog vlasni­ka neće biti oporavak tvrtke i nje­zino pozitivno poslovanje već dalj­nje uništavanje već uništenog?

Ispa­da da pokretanje proizvodnje, ispla­ta plaća i novo zapošljavanje nisu najvažniji. Važnije je pred kamera­ma reći NE privatnoj inicijativi, po­duzetništvu i potencijalnim investi­torima.

I što reći? Po­zvati investitore da navale u Hrvat­sku jer tu ih čekaju nevjerojatne pri­like i mogućnosti?

 

Nesigurnost, prav­na neizvjesnost, politička nestabil­nost, socijalni nemiri koji se valja­ju na ulicama - nisu okruženje u ko­jima se razvija gospodarstvo, a on­da ni društvo. Ekonomske posljedi­ce ovakvih scenarija vrlo su pogub­ne: bijeg kapitala, eutanazija investi­cija, odljev stručnjaka, gašenje po­duzetničke inicijative, nestanak rad­nih mjesta...

 Na nevoljama ljudi ra­ste nova politička paradigma u Eu­ropi kojoj je socijalni populizam glavni pokretač. Taj motor koji pa­li tisuće, zavodljiv masama, produ­cira poruke koje su poput melema za sve one bez posla, bez nade i bu­dućnosti jer naizgled nudi laka i tre­nutačna rješenja njihovih najvećih problema. Takav socijalni i nacio­nalni populizam, prisutan i kod nas, zagovara pravila igre vrlo opasna za gospodarstvo. U želji da ponudi br­za i laka rješenja za one u nevolji istodobno proizvodi nove probleme i opasnosti skrećući fokus s jedinog pravog puta - gospodarskog rasta i zapošljavanja...“ (Davor Majetić,Večernji list  od 30. siječnja 2015.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.