*Dan liječnika: kako izabrati najboljeg liječnika u Hrvatskoj?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.02.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan liječnika: kako izabrati najboljeg liječnika u Hrvatskoj?

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) izabrala najbolje zdravstvene radnike u 2014. godini, Željka Perić najliječnica, Štefica Bagarić najsestra

 

Možemo osporavati način izbora „najdoktora/ice“,  no sama namjera je hvalevrijedna: potaknuti društvo na više solidarnosti, plemenitosti i zahvalnosti te odati priznanje pojedincima u zdravstvenom sustavu koji rade na dobrobit pacijenata. Riječ je o zdravstvenim radnicima koji odskaču od prosjeka,  odlikuju ih izvrsnost, predano rade, dostupni su pacijentima, “daju pacijentima malo više duše i empatije, a kada to pacijenti prepoznaju, to je velik dobitak za cijeli zdravstveni sustav(**)“.

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)  koju vodi Mario Drlje, već  9-tu godina u kontinuitetu dodjeljuje priznanja za nabolje zdravstvene  radnike u 2 kategorije. Najliječnika i najsestru mogu predlagati svi hrvatski građani poštom, mailom ili telefonom na adresu Udruge hrvatskih pacijenata, Kopernikova 3, Zagreb. Nagrađene predlažu i biraju pacijenti, a odabir  potvrđuju svojim ocjenama kolege liječnici iz struke.

Ove je godine, u povodu Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače 2015, UHP proglasila i nagradila najbolju liječnicu i medicinsku sestru u Hrvatskoj:

  • Željka Perić, liječnica obiteljske medicine, Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, ordinacija Zdenci  kod Orahovice,
  • Štefica Bagarić, medicinska sestra Klinike za psihijatriju Vrapče u  Zagrebu.

 

Možemo osporavati način izbora „najdoktor-/a/ice“,  no sama namjera je hvalevrijedna: potaknuti društvo na više solidarnosti, plemenitosti i zahvalnosti te odati priznanje pojedincima u zdravstvenom sustavu koje krasi izvrsnost  u  radu na dobrobit pacijenata.

Pravila za izbor nisu baš  najtransparentnija: čiji je glas jači, tko tu zapravo bira „najliječnika“:  

  • kolege liječnici (KOHOM)?
  • pacijenti (UHP)?
  • ili sveprisutna politika? (na dodjeli nagrada su glavne zvijezde bili ministar zdravlja Varga** i ravnateljica HZZO-a Prenđa Trupec)

 

„Kada sam zbog komplikacija u trudnoći završila u bolnici, ona je prekinula svoj godišnji odmor i mije­njala me u mojoj ambulan­ti. Pitam se koliko ima ljudi spremnih na takvo što?“ - to je samo jedan od glasova (iako  to nije glas  pacijenta u punom smislu riječi već kolegice liječnice!) kojim je dr. Željka Perić pobijedila u izboru za najboljeg liječnika u Hrvatskoj u 2014. godini.

Da li  u  Hrvatskoj udruzi pacijenata  vjeruju da samo paternalistički odnos „pacijent-liječnik“ može funkcionirati u našim okolnostima?

Koga je to strah  da će „većina bolesnika kod anketiranja najviše bodova dati onom liječniku koji široke ruke daje bolovanja, recepte i uputnice po že­lji osiguranika“(***)?


*Hrvatski dan liječnika

obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.  Danas je u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zaposleno 12.500 doktora medicine, od toga  su  2/3 specijalisti. U bolničkim ustanovama radi 58% liječnika, a  u domovima zdravlja, ordinacijama u koncesiji i županijskim zavodima za hitnu medicinu zaposleno je 26,5%, a u privatnim ordinacijama i ordinacijama i ustanovama 10 % liječnika. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u općoj medicini zaposleno je 2.309 doktora, u pedijatriji 277, u ginekologiji 271, a u stomatologiji 1.931 doktor dentalne medicine. (Izvor: HZZO  2/2014)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.