*Dan slobode medija: rizik javnog nastupa i patkarenje


Ivana Greguric Izvor: Visoka poslovna škola Zagreb

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*Dan slobode medija: rizik javnog nastupa i patkarenje

Puštanje lažne informacije, „puštanje patke", „patkarenje". Engleski akronim n.t. (not tested), dakle neprovjereno, netko je pročitao njemački kao Ente (patka).

 

Prije nekoliko mjeseci jedna je medijska izjava Ivane Greguric** istrgnuta iz konteksta, izazvala lavinu optužbi srpskih portala da hrvatska znanstvenica zagovara čipiranje novorođenih beba.

Taj je slučaj povod da se uoči Dana slobode medija* pozabavimo pojmom „patkarenje“.

Podsjetimo, u intervjuu** u kojem se zalaže za etičko proučavanje kiborgiziranja, uspješna mlada znanstvenice s područja kiborgoetike, Ivane Greguric, među ostalim je rekla: "Imamo najnoviji primjer mikročipiranja novorođenčadi koje je najavljeno već za ovo ljeto a kojim bismo mogli pronaći izgubljenu djecu." (HRT, Društvene mreže četvrtkom/Prometej, 20140410) .

No, portal iz Republike Srpske je rečenicu izvukao iz konteksta i zapalio požar napada na vrlo uspješnu mladu hrvatsku znanstvenicu. Radi se zapravo o obliku pranja mozga javnosti. Mediji - u konkretnom slučaju je to portal iz Republike Srpske - puštanje lažne informacije, „puštanje patke“, „patkarenje“…

Odakle  novotvorenica patkarenje? Engleski akronim n.t. (not tested), dakle neprovjereno, netko je pročitao njemački kao Ente (patka).

Nešto širi pojam od patkarenja je „hoax“, prijevara, obmana. Hoax međutim znači i neslana ili nestašna šala, vragolija, ali i glasina, masovna obmana pa i prijevara. Moglo bi se prevesti hoax i kao „probni balon“ ili „patka da se ispita reakcija javnosti“. Jedan oblik hoaxa su lažne informacije.

Svi smo izloženim patkarenju. Nekada to uočimo, nekada i ne. Rizik javnog nastupa!

 

**Profesorica   I v a n a  G r e g u r i c, mag. pol.,  

zamjenica je pročelnika Katedre za komunikacije Visoke poslovne škole u Zagrebu, bila je gošća znanstvene emisije HRT-a „Prometej“ (Društvene mreže četvrtkom) 20140410. Razgovaralo se o novim tehnološkim dostignućima vezano uz poboljšanje čovjeka te o medijskom posredovanju informacijsko-komunikacijske zbilje. Posebno je istaknuta potreba etičkog propitivanja suvremenog doba određenog tehnikom, znanošću i medijima. Idejna začetnica i urednica emisije ''Prometej'' je  dr. sc. Jasna Burić, koja svakog četvrtka donosi zanimljivosti iz svijeta znanosti kao i nove znanstvene spoznaje. Emisiju možete pogledati na:  http://www.hrt.hr/enz/drustvena-mreza/241031/

 

* D a n   s l o b o d e   m e d i j a

obilježava se 3. svibnja a  ustanovljen je (UN) da bi podsjetio na važnost slobode izražavanja za budućnost društva. „Velika prepreka slobodi medija jest pisanje za >senzacionalističko društvo> gdje ništa nije važnije od prezentacije priče i gdje sve mora biti spektakularno. U takvim okolnostima kvali­tetan novinarski rad - pred velikim naslovima, atraktivnim slikama, djelima i nedjelima poznatih osoba - pada u drugi plan. Informiranje i edukacija posustaju pred zabavom.“ (R. Cigler, zastupnica čitatelja VL-a, 20120502)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.