„Za žene u znanosti" 2015.– tko su dobitnice prestižnih stipendija za znanstveno istraživanje


Za žene u znanosti 2015. - stipendistice Uroić, Cvetešić, Rogina i Mikolašević

Autor/Izvor: Priopćenje za medije MPR

Objavljeno: 5.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

„Za žene u znanosti" 2015.– tko su dobitnice prestižnih stipendija za znanstveno istraživanje

Primitkom ove stipendije mlade znanstvenice postaju članice svjetske obitelji stipendistica programa „Za žene u znanosti“ kojeg su 1998. godine pokrenuli L'ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti

 

Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su  stipendisticama devetog po redu Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Svaka je znanstvenica osvojila jednokratnu stipendiju u iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti. Svečano proglašenje dobitnica prestižnih stipendija održana je 03. ožujka u Preporodnoj dvorani HAZU.

Primitkom ove stipendije, mlade su znanstvenice postale članice svjetske obitelji stipendistica programa „Za žene u znanosti“ kojeg su 1998. godine pokrenuli L'ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanja percepcije društva. Vrijednost ovog programa prepoznalo je  pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagradilo preko 1300 mladih znanstvenica  koje su svojim radomu strajno dokazuju kako svijet treba znanost –a znanost treba žene.

Deveti po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“  bio je otvoren  u razdoblju  10.10.- 06.11. 2014. Kandidatkinje su morale ispunjavati uvjete :

  • da su u dobi do 35 godina na dan zatvaranja  natječaja,
  • da su hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u RH,
  • da  imaju preporuku mentora,
  • da svoj istraživački rad obavljaju u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

U našoj se zemlji program „Za žene u znanosti“ već tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i  kompanije L'OREAL-a ADRIA. Tešku odluku odabira najboljih donijelo je Izborno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić – predsjednik HAZU-a i predsjednik Izbornog povjerenstva;  akademkinja Sibila Jelaska - professor emeritus na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; akademkinja Vida Demarin – Poliklinika Aviva;akademik Vladimir Paar - HAZU; akademik Krešimir Nemec - Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer -  Sveučilište u Zagrebu; prof. dr. sc. Ivan Vicković – Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju; dr. sc. Katica Biljaković – Institut za fiziku; Staša Skenžić, prof.  – pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta u Upravi za standarde, strategije i posebne programe.

DOBITNICE STIPENDIJA „ZA ŽENE U ZNANOSTI (2015)“

Izborno povjerenstvo je odlučivalo između 58 prijava. Ovogodišnje dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5.000 € su 4 mlade znanstvenice:

ANAMARIJA ROGINA, mag. inž. kemijskog inženjerstva, rođena je 1987. u Zagrebu. Asistentica je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i polaznica doktorskog studija ˝Inženjerska kemija˝.
Njena disertaciji  ima pozitivne implikacije za društvo u smislu tretiranja i liječenja koštanih oštećenja i poboljšanja kvalitete života pacijenata, uz potencijalne nove primjene skeleta u istraživanju s matičnim stanicama. Ona sustavno istražuje sintezu novog kompozitnog biomaterijala na temelju biorazgradivog polimera (kitozan) i biaktivne keramike (hidroksiapatit) u obliku kompozitnog skeleta kao potencijalnog implantata u području inženjerstva koštanog tkiva. Dosadašnji rezultati fizikalnih i bioloških ispitivanja pripravljenih materijala ukazuju da kompozitni skeleti na temelju hidroksiapatita i kitozana imaju potencijalnu kliničku primjenu, posebice kao potpuni ili djelomični nadomjestak za oboljelo ili oštećeno prirodno koštano tkivo.
U slobodno vrijeme Anamarija se bavi planinarenjem, učenjem stranih jezika i snowboardingom, a uživa u putovanjima, druženju s prijateljima i izradi torta i slastica.

IVANA  MIKOLAŠEVIĆ, doktorica medicine, rođena je 1983. u Osijeku. Poslijediplomski doktorski studij "Biomedicina" upisala je 2010./2011. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci. U proteklom razdoblju osim redovitog bolničkog rada u sklopu specijalizacije iz Interne medicine i poslijediplomskog studija sudjelovala je u realizaciji više znanstvenih projekata, kao i u izradi više znanstvenih i stručnih radova na Internoj klinici KBC Rijeka. Zbog širokog medicinskog znanja i velikog interesa za znanstveni rad uspjela je povezati 2 entiteta iz područja gastroenterologije i nefrologije, nealkoholnu masnu bolest jetre i kroničnu bubrežnu bolest.
U svome radu ispituje učestalost nealkoholne masne bolesti jetre kod bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti te povezanost s bubrežnom funkcijom i kardiovaskularnim rizikom. Dobivene rezultate je istražila, povezala i ukazala da je nealkoholna masna bolest jetre povezana sa smanjenom bubrežnom funkcijom. Također, nealkoholna masna bolest jetre je mogući novi čimbenik kardiovaskularnog rizika u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti. Ukazala je na moguću kliničku primjenu dobivenih rezultata kao i na moguću kliničku primjenu ultrazvučne elastografije u detekciji nealkoholne masne bolesti jetre u populaciji bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti.  
Dugogodišnji Ivanin hobi je treniranje džuda i sviranje klavira,  slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima i u teretani. ​

KSENIJA UROIĆ, mag. inž. molekularne biotehnologije, rođena je 1985. u Varaždinu. Zaposlena je na Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na znanstveno-istraživačkom projektu ˝Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture˝, u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura. Svrha istraživanja njezine disertacije jest provedba izolacije autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline, s ciljem odabira Lactobacillus vrsta koje sadrže sloj S-proteina na površini stanica. Nakon identifikacije odabranih bakterijskih vrsta i karakterizacije njihovih S-proteina, ispituje se uloga S-proteina u brojnim probiotičkim svojstvima, s posebnim naglaskom na njihov zaštitni učinak u stresnim uvjetima. Od izuzetnog značaja je  primjenjivost u razvoju novih i učinkovitijih bioterapijskih i farmaceutskih pripravaka, prehrambenih probiotičkih proizvoda te funkcionalnih kozmetičkih pripravaka s dodatkom probiotika.
Svoje slobodno vrijeme provodi u veselim druženjima sa suprugom i kćerkom (2) te prijateljima, sudjelovanju u raznim volonterskim aktivnostima te na izletima i putovanjima, ali i proizvodnji raznih domaćih proizvoda, pri čemu je posebno ponosna na domaće pivo koje proizvodi s mužem. 

NEVENA CVETEŠIĆ, mag. molekularne biologije, rođena je 1987. u Zagrebu. Kao znanstveni novak-asistent zaposlila na Zavodu za biokemiju Kemijskog odsjeka na PMF-u i upisala Sveučilišni doktorski studij kemije na PMF-u. Trenutno završava doktorsku disertaciju, u kojoj je imala zahtjevan zadatak okarakterizirati mehanizme popravka pogreške leucil-tRNA-sintetaze, enzima koji je ključan za biosintezu proteina. Radeći na leucil-tRNA-sintetazi iz bakterije Escherichia coli pokazala je da su prijašnja istraživanja drugih svjetskih grupa na tom enzimu bila mahom netočna i davala pogrešne biološke modele jer je korišten nedovoljno čist supstrat. Rezultati disertacije omogućavaju novi smjer u razvoju i prilagodbi primjene antibiotika.

U slobodno vrijeme bavi se snowboardingom, slobodnim dvoranskim penjanjem, uživa u gledanju filmova, slušanju glazbe i druženju s najbližima.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.