Imunloški zavod - sutra u 14 sati krajnji rok za obvezujuće ponude


Imunološki zavod_ vlasnička struktura 2014. godine

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Imunloški zavod - sutra u 14 sati krajnji rok za obvezujuće ponude

Tko je Visia Croatica, najegzotičniji od 4 ponuđač za kupnju IZ-a?

 

Sutra,  25. ožujka u 14 sati, istječe produženi rok za predaju obvezujuće ponuda za kupnju dionica IZ-a. Visia Croatica, najegzotičniji je od 4 ponuđača  koji su od države (sadašnjeg većinskog vlasnika IZ-a) dobili rok za dubinsko snimanje stanja u Imunološkom zavodu do 25. ožujka, nakon čega će se  znati tko će od njih predati obvezujuću ponudu.

Za razliku od ostala tri ponuđača (Jadran Galenski laboratorij, PharmaS&Nexus Private Equity,  i Bilthoven Biologicals),   Visia Croatica nema  reference u farmaceutskom sektoru (Visia Croatica d.o.o. je registrirana za obavljanje poslovnih usluga i turistička agencija*) a ne raspolaže  niti kapitalom.

Podsjetimo, prema odluci Vlade od  02. 01. 2015.  budući kupac Imunološkog zavoda mora osigurati novac prvo, za kupnju nešto više od 54% dionica, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici. Drugo, osim cijene za kupnju dionica, dužan je osigurati i investicijsko ulaganje u Imunološki zavod od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

 

Ponuđač s obvezujućom ponudom (rok 25. 03.; 14 h)  za kupnju IZ-a mora imati (bankovnu) garanciju, jamčevinu od 500.000 kuna i ponudu (cijenu/dionica) koja će biti kompetetivna.  Dok drugi dio sredstava za dokapitalizacija društva slijedi tek nakon što država odabere najboljeg ponuđača.

 

No, na konferenciji za tisak održanoj 03.ožujka, predstavnici Visia Croatice nonšalantno izjavljuju da će do 25. ožujka u 14 sati - kada istječe rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IZa -  uspjeti prikupiti 500.000 kuna, a nakon toga i više od 100 milijuna kuna potrebnih za dokapitalizaciju.

 

Naime, tim  Visia Croatica nudi jedinstven projekt za preuzimanje Imunološkog zavoda . Njihov  „cilj je zaštititi Imunološki zavod od špekulantskog kapitala i propasti“ … „Imunološki zavod, tvrtku od strateškog značenja, treba spasiti od još jedne prodaje na hrvatski način, po dobro poznatom modelu privatizacije posljednjih dvadesetak godina.“

Na konferenciji za tisak održanoj 3. ožujka – dakle nepuna 3 tjedna prije roka za predaju obvezujućih ponuda - tim  Visia Croatica još nije imao sredstva potrebna za kupnju IZ-a pa čak niti u potpunosti razrađen model kojim će sredstva prikupiti.  Oni nemaju kapital, već samo što im građani daju.  Oni smatraju da njihov početni kapital za Imunološki zavod nije novac, nego građani, poduzetnici, gradovi, županije, fizičke i pravne osobe, koji će se, vjeruju, pridružiti njihovoj inicijativi i otkupiti ponuđenih više od 150.000 dionica Imunološkog zavoda.

Riječ je o tome da je   uz osnovno trgovačko društvo Visia Croatica (1) d.o.o., osnovano i komanditno društvo Visia Croatica (2) d.o.o. k.d. posredstvom kojega će se prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u IZ na način da svakoj pravnoj i fizičkoj osobi  omogući ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala i propasti. …Naime, komanditno društvo, kao društvo osoba ( ane kapitala), onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač (komanditor) bez obzira na visinu uloga ima jedan glas.

 

„Građani, gradovi i županije, fizičke i pravne osobe kao članovi društva ulagat će određeni novac. Početni ulog je 100 kuna da se komanditor društva. Važno je, jedan član jedan glas, donijeli vi 100 ili milijun kuna. Ali, u raspodjeli dobiti ćete sudjelovati razmjerno uloženom. Nadamo se da će u konačnici biti uključeno milijun ljudi",  izjavio je  Leo Buljat iz Visije Croatice na konferenciji za tisak 3. ožujka. A Ivan Rude je dodao  "Nije dopustivo da krv bude naša, a profit tuđi te tako bilo tko drugi ostvaruje profit na krvi naših dobrovoljnih davatelja",

 

U nastavku navodimo pravne i fizičke osobe okupljene oko projekta Visia Croatica:

 

Tko je VISIA CROATICA (1) društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.)?

*Renomirana bonitetna kuća Bonline d.o.o.,  zastupnik Dun & Bradstreeta za Hrvatsku daje podatak da 

  • VISIA CROATICA d.o.o. za poslovne usluge i turistička agencija ima sjedište u Zagrebu, Ulica baruna Trenka 4; osnovana  je 2007.  godine;  njen vlasnik i direktor je Aleksandar Soltyšik a primarna djelatnost  je - prikazivanje filmova;

 

Tko je  VISIA CROATICA (2) komanditno društvo (d.o.o. k.d.)?

Fininfo.hr portal  koji  na jednom mjestu osigurava visokokvalitetne informacije o financijskom stanju, poslovanju i rizicima hrvatskih pravnih subjekata, daje podatak da

  • VISIA CROATICA d.o.o. k.d. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem ima sjedište u Zagrebu, u ul Ivana Lučića 2 a, ; ima  dva vlasnika. Prvi je vlasnik (komplementar): VISIA CROATICA d.o.o. za poslovne usluge i turistička agencija. Drugi je vlasnik (komanditor):  Ivan Gašpar

 

Tko je IVAN GAŠPAR?

  • bivši asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji je sada preuzeo funkciju direkto­ra novoosnovanog Visia Croatica (2) komanditnog društva. Gašpar je ujedno i jedan od dva osnivača istog komanditnog društva.

 

Tko je ALEKSANDAR SOLTYŠIK?

  • liječnik klasične i bio­loške medicine; za  pretpostaviti je da je on idejni začetnik ovog projekta jer je upravo on vlasnik trgovačkog društva Visia Croatica (1) d.o.o. koje je jedan od vlasnika, odnosno komanditor Visia Croatica (2) d.o.o. k.d.

 

Tko je IVAN RUDE?

  • šibenski odvjetnik i stečajni upravitelj za kojeg se pročulo nakon nedavne i kandidature za predsjednika RH (čitatelj se pita - ako Rude nije uspio od građana „izvući“ dovoljno potpisa za svoju kandidaturu za predsjednika države, kako će od građana „izvući“ novac?). Podsjetimo, rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju IZ-a je 25. ožujka a ponuđač s obvezujućom ponudom bi trebao imati (bankovnu) garanciju, jamčevinu od500.000, ponudu (cijena/dionica) koja će biti kompetitivna i sredstva za izgradnju pogona.

 

Tko je ĐURO LUBURA?

  • stalni sudski vještak za telekomunikaci­je, tehniku i metodologiju prisluškivanja (čitatelju odmah padnu na pamet priče o raznim teorijama zavjere!)

 

Tko je LEO BULJAT?

  •  odvjetnik, aktivan u civilnom sektoru i nevladinim udrugama

 

 Za kraj, prenosimo  komentar čitatelja Borisa Vukušića na portalu hr.n1info.com:04.03.2015.

„Nevjerovatno je da ja kao potencijalni ulagač ne mogu naći web stranicu niti ikakav kontakt za prijavu ulaganja u Visa Croatica“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.