Jobs prezentira inovacije u pauzama liječenja raka gušterače


Steve Jobs

Autor/Izvor: Večernji list, Poslovni dnevnik

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Jobs prezentira inovacije u pauzama liječenja raka gušterače

Osnivač Applea, život obilježen poslovnim uspjesima i teškim bolestima

 

U poslijednjih sedam godina, u životu genijalnog   inovatora  i uspješnog poslovnog čovjeka Stevea Jobsa, ciklički se izmijenjuju  inovatorski i financijski uspjesi u poslovnom životu te predasi u životnoj borbi s karcinomom gušterače.

Legendarni osnivač Applea je svoje bogatstvo  stekao inovacijama i  intelektualnim kapitalom. Njegova borba s bolešću  počela je 2004. godine  kada je objavio da mu je  dijagnosticiran  rak pankreasa. Slijedi operativno uklanjanje   i oporavak. No, bolest se vratila pa se Jobs 2009.  povlači  s pozicije direktora Applea i odlazi na transplantaciju jetre. Poćetkom 2011. liječnici  mu predviđaju   tek  nekoliko tjedana života jer nema medicinskog rješenja za njegov karcinom gušterače. U veljači je  bio  na primanju i kod američ­kog predsjednika Baracka Obame, što su mnogi doži­vjeli kao oproštajni susret. Dionice Applea tada su se rušile na burzi jer su mno­gi uvjereni da tvrtka bez Stevea Jobsa jednostavno ne može biti ista.

No, iako su ga  već nekoliko puta otpisali, Jobs se uvijek  vraćao. I svaki put bi  predstavio neku inova­ciju, promijenio  smjer razvoja industrije i uvećao Appleove prihode.

U lipnju 2011. Jobs je prekinuo višemjesečno bolovanje i pojavio se  na   razvojnoj konferenciji. Uz pjesmu  « I Feel Good" » došao je  na pozornicu,  svima poručio da je još tu i predstavio  softverska rješenja – novu uslugu iCloud, novu verzija operativnih sustava za računala (Mac OS XLion) i mobilne uređaje (iOS 5).

Nedugo nakon prezentacije budućih Appleovih tržišnih uspješnica, Jobs je predstavio  i projekt gradnje novog Appleova sjedišta u kalifornijskom gradu Cupertinu.  Gradnja bi trebala početi  2012., a useljenje se planira 2015.  -Apple raste kao trava i treba mu još prostora - rekao je Steve Jobs predstavljajući planove izgradnje  poslovnog kompleks za 12.000 djelatnika.

Kronologija poslovnih uspjeha Stevea Jobsa i Applea:

Macintosh
1976. godine sa Steveom Wozniakom i Ronaldom Wayneom,  osniva tvrtku Apple i u sljedećih osam godina razvija Macintosh, koji se   pojavljuje 1984.  Godinu dana kasnije, nakon svađe s partnerima, Jobs napušta Apple.
Pixar
1985. godine od Georgea Lucasa kupuje entertainment  kompaniju    Pixar. Počinje stvarati računalno generirane crtane filmove koji su do danas osvojili 5 Oskara.  Steve Jobs je Pixar kupio  za 10 milijuna $  a deset godina kasnije prodao Dysneyu  za 7.400 milijuna $.
Povratak  u Apple
Zaradom od prodaje Pixara otkupljuje udio u Appleu. Na mjestu glavnog direktora  je od 1996. godine te ima samo simboličnu plaću od 1$ godišnje. Svoje ogromno bogatstvo stekao je po osnovi patenata, odnosno intelektualnog kapitala.
Patenti
230 patenata  posjeduje Steve Jobs  samostalno ili zajedno s drugim inovatorima (osobna računala, ručni uređaji, dodirni  zasloni, tipkovnice...).
Jobsov  osobni  imetak
6.100 milijuna $  je vrijednost Jobsova  privatnog, osobnog  imetka a prema časopisu Fortune, Jobs je zauzimao 43. mjesto na  ljestvici najbogatijih Amerikanaca u 2010.godini.
iPhone
73,5 milijuna Iphonea prodano je  do kraja 2010 godine. Time je postao najpopularniji  mobitel  svih vremena.
iPad
Prema Jobsovoj zamisli, ovo tablet računalo razrađeno je kao platforma za audio vizualne medije, e-knjige, novine, igre, glazbu, filmove i internet. U prvih godinu dana od puštanja na tržište, iPad je zauzeo 95 % svjetskog tržišta pločastih računala, postavši apsolutni predvodnik u ovoj tehnologiji.
IOS 5
novi operativni sustav za popularni mobitel IPhone i  tablet iPad, pojednostavit će korištenje kamerom na IPhoneu te obradu slika. iOS pokreće oko 200 milijuna iPhonea i iPada, a na njih je skinuto više od 14 milijardi aplikaci­ja.
iCloud
nova usluga kojoj je cilj  preuzimanje primata u sve popularnijim virtualnim datotekama u koje se mogu spremati podaci s bilo kojeg uređaja
iTunes Match
nova usluga koja će omogućit  skeniranje skinute glazbe s CD-a te spremanje u iCLOUD-u

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.