Dogradnja Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević


prof.Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dogradnja Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević

Na presici 6. ožujka, sanacijska upraviteljica prof. Adriana Vince, predstavila je projekt rekonstrukcije  i dogradnje Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Projekta je „težak“ 153 milijuna kuna koliko otprilike iznosi i godišnji li­mit Zarazne a računa se na sredstva iz EU fondova.  Na  ukupnoj površini od  6789 četvornih metara bit će izvedena:

 • gradnja nove  dnevne bol­nice s trijažom i 32 kreveta (1.faza),
 • radiologije u prvoj fazi (1.faza),  
 • gradnja nove jedinice za in­tenzivno liječenje s 18 kre­veta (2.faza),
 • odjela za liječenje bolesnika s infekcijama probavnog sustava sa 20 kreve­ta (2.faza),
 • za novi bi se objekt rušila najstarija zgrada, dotrajali dojenački odjel, a pristup za hitnu bio bi s Mirogojske ceste, što bi olakšalo prijam bolesnika.
 • peseljenjem bi se oslobodio sadašnji pro­stor jedinice za intenzivno liječenje za potrebe pedija­trijske infektologije, čime bi se prostorno objedinila pe­dijatrija u jednoj zgradi.

Inicijalna sredstva za izradu projektne dokumentacije osiguralo je  Ministarstvo zdravlja u proračunu u iznosu od 2 milijuna kuna. Glavnina od 150-tak milijuna kuna pokrila bi se iz fondova Europske unije.

Podsjetimo, bolnica  je sagrađena  davne 1893. godine, kao prva bolnica za „kužne“ (zarazne) bolesti. Postojeće je stanje takvo da je  najveći problem  dotrajala infrastruktura paviljonskog tipa u koju se zadnjih trideset godina nije puno ulagalo. Sada primjerice, pacijente voze kolicima u drugu zgradu, na otvorenom…

Danas Klinike ima ukupno 232 postelje, od toga 60 dječjih a 20 u dnevnim bolnicama. Zaposleno je  630 djelatnika od čega je 46 liječnika specijalista infektologa. Klinika broji 7.000 hospitalizacija godišnje. U 24-satnoj službi (Centralna prijamna ambulanta) obavi se 50.000  pregleda te  2.000.000 dijagnostičko-terapijskih postupaka.

Sanacijska uprava Klinike za infektivne bolesti pristupili je u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradi dugoročnog  kvalitetnog rješenje prema svjetskim standardima. Definiran je projektni zadatak pod nazivom „Unaprjeđenje dnevno bolničke skrbi djece i odraslih s akutnim infektivnim bolestima“.

Dinamika i rokovi :

 • natječajna  dokumentacija je u izradi te bi oko 16.03.2015. trebao biti raspisan javni natječaj za izradu projektne dokumentacije,
 • projektna dokumentacija biti trebala biti gotova  do listopada (10/2015.)
 • nakon čega bi se apliciralo prema strukturnim fondo­vima EU gdje su alocirana sred­stva za potrebe dnevnih bolnica
 • gradnja bi mogla početi u prvim mjesecima 2016.
 • radovi bi trajali 2 godine pa se očekuje njihov završetak u 2018. godini.

Projekt  rekonstrukcije i dogradnje Klinike za infektivne bolesti je usklađen s Na­cionalnim planom razvoja bolnica i u njemu se ide na povećanje dnevnih bolnica te smanjenje akutnih kre­veta.  Podsjetimo, sada pacijenti prečesto dolaze u  Kliniku za infektivne bolesti sa simptomima banalnih respiratornih in­fekcija koje bi trebali rije­šiti kod svog obiteljskog liječnika. U reformi zdravstva želi­ se postići da je prvi kon­takt u tim slučajevima-s obiteljskim liječnikom, a tek po njegovoj procjeni ide se infektologu u tercijar­nu ustanovu.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.