106 godina organizirane hitne* medicinske službe u Zagrebu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

106 godina organizirane hitne* medicinske službe u Zagrebu

*Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježava se svake godine 30. travnja po odluci Sabora RH

 

Počeli su s 4 sanitarna pomoćnika i 2 (zaprežna) kola  davne 1909. godine. Osnivanju tadašnjeg Društva za spasavanje pret­hodila je tragedija.  Prilikom čišćenja kuće, jedna je sluškinja  pala s drugog kata. Kako nisu mogli naći nikoga tko bi je odve­zao u bolnicu, nesretna je žena nakon nekoliko sati na mjestu nesreće izdahnula. To su vidjeli Emilij pl. Laszowski i dr. Velimir Deželić iz Družbe braće hrvatskog zmaja te su tada, 1909. godi­ne, odlučili da se to više ne smije ponoviti – osnovali su Društva za spasavanje s 4 sanitarna pomoćnika i 2 (zaprežna) kola  koja su prevozila unesrećene ili bolesne do bolnice.

Danas Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba ima  ne samo velebnu novu zgradu u Heinzelovoj koja se prostire  na 15.000 četvornih metara, suvremenu opremu,  brojna vozila i što je najvažnije, 432 djelatnika koji posjeduju znanje, vještine, kompetencije i iskustvo te danonoćno požrtvovano, profesionalno i predano rade odgovorni, stresni i težak posao.

„Zagrebačka Hitna danas ne predstavlja samo standard ljudske solidarnosti, stručne izvrsnosti i hipokratovske humanosti i načela, već je to i ustanova nadstandardnih tehničkih uvjeta uz koju se svaki građanin Grada Zagreba može osjećati sigurno” - riječi su to Mirne Šitum, pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo izrečene lani, u vrijeme  svečanog obilježavanja 105. obljetnice Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Od 1909. do danas da­leko se stiglo u načinu zbrinjavanja pacijenta, ali i u brzini interveniranja. Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba  daje:

  • 206.428 usluga (medicinskih intervencija) godišnje,
  • od toga 84.991 hit­nih pomoći te 121.437 uslu­ga sanitetskog prijevoza,
  • svim vitalno ugroženim pacijentima pomoć je pružena u prosjeku unutar 7 minuta,
  • 50% slučajeva ekipa hitne pomoći riješi na mjestu na kojem se pacijent nalazi  te nije potrebna  hospitalizacija,
  • dnevno se prima prosječno oko 1.200 poziva,
  •  hitna pomoć izlazi na 233 in­tervencije dnevno
  • vozila hitne pomoći godišnje  pređu više  blizu 3 milijuna kilometara.

( IZVOR: ravnatelj Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev, podaci za 2013.)

 

 

 

*NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE (30.travnja)

obilježava se svake godine 30. travnja a po odluci Sabora RH . Time se nastoji senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

Prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2013. godine, Hitna je reorganizirana u  21 zavod za hitnu medicinu  s ukupno 919 timova  i 2.822 djelatnika, od kojih je 627 doktora medicine, 1.322 medicinskih sestra i medicinskih tehničara te 873 vozača. Timovi hitne medicinske službe godišnje obave više od 1.500.000 intervencija. Uvedena je i specijalizacija iz hitne medicine, a u samo 2012. godini je odobrena 51 specijalizacija iz hitne medicine.  Status specijalista hitne medicine ima 178 doktora medicine, a 28 medicinskih sestra/tehničara su specijalisti hitne medicinske službe. (Izvor: Ministarstvo zdravlja, 4/2013)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.