Besplatni pregledi - Svjetski tjedan*glaukoma 08.-14. 03. 2015.


Autor/Izvor: www.glaukom-hr.org

Objavljeno: 10.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Besplatni pregledi - Svjetski tjedan*glaukoma 08.-14. 03. 2015.

Četvrtak 12.03.2015. / 9-18 h/  Centar  Kaptol, Nova ves 17-2. kat, Zagreb, BESPLATNO MJERENJE OČNOG TLAKA u sklopu nacionalne  kampanje obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma .

 

Cilj kampanje je širenje svijesti i znanja o glaukomskoj bolesti te ukazivanje na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće. Javnozdravstvene akcije mjerenja očnoga tlaka odvijat će se na 19 lokacija diljem Hrvatske. Nacionalna  kampanja obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma  od 08. do 14. ožujka 2015. godine, održava se  u stručnoj organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja i uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva.

 

 

*)Svjetski tjedan gaukoma (08-14.03.2015.)

Pacijenti često ne znaju da imaju glaukom. Glaukom je progresivna bolest koja izaziva sljepoću jer bez vidljivih simptoma (ne boli) dolazi do propadanja vidnog živca. Kod više od 50% bolesnika glaukom se otkriva najčešće  slučajno, mjerenjem očnog tlaka u poodmaklom stadiju, kada ju je teže liječiti. Svjetski dan glaukoma obilježava se na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma, s ciljem  podizanja svijest  o toj bolesti i njenoj prevenciji.

 

Što je glaukom i kako nastaje

Glaukom je bolest vidnog živca. Vidni živac povezuje oko i mozak, a sastoji se od živčanih vlakana (ima ih više od milijun u jednom oku). Svako vlakno vidnog živca nosi u sebi dio vidne poruke iz oka u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo.Glaukom najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak (očna hipertenzija). Ukoliko očni tlak ostane visok, tijekom vremena zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca može doći do njihovog propadanja, što rezultira oštećenjem vidnog polja. To se stanje naziva glaukom. Oštećenja su u početku mala i događaju se na periferiji vidnoga polja tako da se i ne primijete, jer jasno vidimo centralnim vidom, a periferni vid postupno se sužava. Tek kada su oštećenja veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom. U toj je fazi vidni živac, nažalost, već značajno oštećen. Ako se takvo stanje navrijeme ne otkrije i ne liječi, može završiti sljepoćom.

 

Kako prepoznati i liječiti glaukom

Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa. Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične čimbenike; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu. Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca. Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran. (IZVOR: Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, www.glaukom-hr.org) 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.