Zagrebačkom MEF-u priznanje za studij medicine na engleskom


Medicinskom fakultetu u Zagrebu

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zagrebačkom MEF-u priznanje za studij medicine na engleskom

CeQuint je certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku. Zagrebački MEF je prvi fakultet u EU kojemu je iz područja biomedicine dodijeljen takav certifikat.

 

Studij medicine se na engleskom jeziku pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (MEF)  uspješno izvodi već 11 godina. Sada je taj studij dobio prestižni CeQuint-certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku. Time je zagrebački MEF postao prvi  fakultet u EU kojemu je iz područja biomedicine dodijeljen takav certifikat.

CeQuint je projekt Europske Unije, Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja (European Consortium for Accreditation, ECA). ECA objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta i pojedinih fakulteta/visokih učilišta zemalja članica EU, a u spomenutom konzorciju sudjeluje i Hrvatska Agencija za visoko obrazovanje (AZVO).  

 

Cilj projekta CeQuint je postaviti jasne kriterije za procjenu uspješnosti internacionalizacije svakog visokoškolskog učilišta,  zbog  niza europskih programa koji stimuliraju prekograničnu suradnju i razmjenu u području visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja (mobilnost). Procjenjuje se da će samo u programu „Erasmus plus“ tijekom 2015. godine sudjelovati oko 3,5 milijuna studenata i sveučilišnih nastavnika. Stoga se internacionalizacija, odlazna i dolazna mobilnost smatra važnim pokazateljem kvalitete visokog obrazovanja.

Studij medicine na engleskom jeziku pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 2002. godine upravo zbog programa mobilnosti EU koji stimuliraju prekograničnu suradnju i razmjenu u području visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Danas studij  medicine na engleskom jeziku pri MEF-u  u Zagrebu pohađa 250 studenata iz 29 zemalja svijeta, ponajviše Kanade, SAD, Izraela, Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske. A iz ovog su studijskog programa  proizašle već 4 generacije diplomiranih liječnika koji sada rade diljem EU, SAD i Kanade.

Podsjetimo, na zagrebačkom MEF-u  se na  engleskom jeziku  održava:

  • studij medicine na engleskome jeziku,
  • doktorski studij na engleskome jeziku „Biomedicine and Health Sciences“,
  • vodi i/ili sudjeluje u nizu prestižnih međunarodnih znanstvenih projekata,


Postupak CeQuint- certificiranja MEF-a pokrenut je još 2013. godine. Tada su Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska Agencija za visoko obrazovanje,   nominirale studij medicine na engleskom jeziku. 

 

U proljeće 2014. godine posebno internacionalno povjerenstvo (koje su, između ostalih, činili bivši rektori sveučilišta iz Austrije i Švedske) vrlo je visoko ocijenilo razinu i kvalitetu internacionalizacije zagrebačkog studija medicine na engleskome jeziku. Tome je prethodilo opsežno izvješće i monografija s oko 1.000 stranica teksta, tablica, slika i drugih materijala, koje je priredilo voditeljstvo zagrebačkog studija.

Uslijedio je poziv na radionicu „Dobra praksa u području internacionalizacije visokog obrazovanja“ koja se održala u Varšavi od 1. do 2. prosinca 2014. i kojoj je nazočio prodekan za međunarodnu suradnju i studij medicine prof. dr. sc. Davor Ježek.

27. veljače, na  Diseminacijskoj konferenciji u Parizu,  dodijeljeno je ukupno 7 CeQuint certifikata studijskim programima odnosno visokoškolskim institucijama. CeQuint certifikat je u ime zagrebačkog MEF-a, preuzeo dekan akademik Davor Miličić.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.