Prvi maturanti iz 5-godišnje medic. škole zakinuti pri upisu na studij sestrinstva?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prvi maturanti iz 5-godišnje medic. škole zakinuti pri upisu na studij sestrinstva?

Prva generacija medicinskih sestara iz 5-godišnje srednje škole zakinuta pri maturi i upisu na studij sestrinstva zbog 2792 sati prakse.PETICIJA Zdravstvenim veleučilištima zahtjev da se pri upisu na studij sestrinstva dodatno boduje praksa

 

Uskoro će maturirati prva generacija medicinskih se­stara/tehničara po programu  5-godišnje srednje  medicin­ske škole. Sada su digli glas jer su uočili da su u neravnopravanom položaju pri upisu na studij sestrinstva te traže od zdravstvenih veleučilišta da im se priznaju dodatni bodovi za praksu (zdravstvena nje­ga) ili da se pro­nađe neki drugi model koji bi im osigurao ravnopravan položaju u odno­su na gimnazijalce ili one koji dolaze iz nekih drugih strukovnih škola i koji takve prase (zdravstvena nje­ga) nemaju.

Podsjetimo, prvoj generaciji učenika - smjer medicinska sestra/tehničar - koja sada završava srednju medicinsku u trajanju od 5 godina, u programu su:

  • prve dvije go­dine s općeobrazovnim  predmetima,
  • posljednje tri godine samo sa stručnim pred­metima i praksom pa tako u trećoj, četvrtoj i petoj godini te srednje škole svaki učenik  odradi ukupno  2792 sata prakse (zdravstvena nje­ga, rad s pacijentima).

S druge pak strane, učenici medicinskih škola - smjer medicinska sestra/tehničar- polažu državnu ma­turu iako predmete iz kojih je polažu nemaju posljednje tri godine svog srednjoškolskog obrazovanja zbog če­ga su zakinuti u odnosu na vršnjake iz drugih strukovnih škola i gimnazija.

S takvim su argumentima, učenici zagrebačke Škole za medi­cinske sestre Vrapče i njiho­vi roditelji te još 9 škola iz čitave Hrvatske, pokrenuli peticiju. Oni od zdravstvenih učilišta ne  traže da ih se pri upisu na studij sestrinstva oslobodi državne mature, već traže da se dodatno boduje praksa (zdravstvena nje­ga) ili da se pro­nađe neki drugi model koji bi im osigurao ravnopravan položaju u odno­su na gimnazijalce ili one koji dolaze iz nekih drugih strukovnih škola. (Izvor: predsjednica Vijeća roditelja Škole za medicinske sestre Vrapče Bernardice Miter, Večernji list 20150124)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.