Izložba „Dim – priča o duhanu“ i predavanje „Duhan u ceremonijama sjevernoameričkih starosjedilaca”


Autor/Izvor: Hrvatsko-američko društvo, Zagreb, Petrova 119

Objavljeno: 13.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Izložba „Dim – priča o duhanu“ i predavanje „Duhan u ceremonijama sjevernoameričkih starosjedilaca”

Izložba „Dim – priča o duhanu“ i predavanje „Duhan u ceremonijama sjevernoameričkih starosjedilaca”Gorana Puljka u četvrtak, 19. 03.2015.  u 18 h, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, Zagreb

 

Transformacija duhana je metafora transformacije karaktera: jedan dio (dim) se podiže prema nebu i stremi povezivanju sa duhom, dok drugi dio (pepeo) podsjeća na nestalnost i mijenu fizičke forme. Ključ ceremonije je pojedinac koji u njoj sudjeluje. On promatra igru velike misterije; neba i zemlje, duha i materije; i nastoji živjeti život najbolje što može kroz utjelovljenje karakteristika duha u materiji. A to je, jednostavno rečeno, načelo da je sve povezano sa svime, i svatko sa svakim… dim se širi iz ceremonijalne lule i dotiče sve… cijelu kreaciju.

 

Predavanjem će se pokušati dočarati vrijednost duhana u tradicionalnoj kulturi sjevernoameričkih starosjedioca na primjeru Ceremonije lule i Sweat Lodge ceremonije, koje se i danas prakticiraju te imaju važno mjesto u kulturi pojedinih etničkih skupina. Goran Puljko predstavit će učenja Wind Daughter, nositeljice kulture i vrijednosti etničke skupine Muscogee Creek (sjevernoameričkih starosjedioca).

 

GORAN PULJKO

Rođen  1977. godine u Zagrebu. Profesionalno se bavi bioenergetskim radom i shiatsu masažom. Proučavam metode relaksacije i kontemplacije. Vodi radionice iz tih područja jer pridaje veliki značaj tim metodama unutar procesa osobnog ozdravljenja. Proučava utjecaj negativnih emocionalnih i mentalnih obrazaca na zdravlje kao i praktične načine otpuštanja istih u svrhu ozdravljenja ili održavanja zdravlja.

Goranovo shiatsu školovanje: Finger Lakes School of Massage u SAD-u (Ithaca, NY) gdje je imao prilike doći u kontakt sa sjevernoameričkim starosjediocima i učiti izvorne ceremonije iscjeljivanja kod  voditeljice (Medicine Chief) „Panther Lodge Medicine Society“ i začetnice organizacije „West Winds“ za duhovna učenja sjevernoameričkih starosjedioca sa sjedištem u Arkansasu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.