Ostaje li noćno dežurstvo u gradskoj ljekarni u Kustošiji?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ostaje li noćno dežurstvo u gradskoj ljekarni u Kustošiji?

Noćno dežurstvo u Gradskoj ljekarni, Ilica 30/Kustošija još nije ukinuto ali se ta mogućnost razmatra, zbog racionalizacije poslovanja. Ako se ukine noćno dežurstvo, i dalje bi se nastavilo s dnevnim dežurstvom subotom, nedjeljom i praznikom 07– 20 h

 

Više od 300.000 građana zapadnoga dijela Zagreba bit će zakinuto, ako gradske vlasti ukinu noćno dežur­stvo u ljekarni Ilica 301. Samo je  6 ljekarni u milijunskom gradu koje sada rade „non-stop“ od 00:00  do 24:00 i u kojima građani mogu noću (hitni slučajevi!) nabaviti lijek. To su:

  • Budakova 17- Borongaj okretište tramvaja (Ljekarna ZEUS, u privatnom vlasništvu), 
  • Trg bana Josipa Jelačića 3- Centar (Gradske ljekarne, u javnom vlasništvu/Zagrebački holding),
  • Ozaljska 1-Trešnjevka (Gradske ljekarne, u javnom vlasništvu/Zagrebački holding),
  • Av. V. Holjevca 22 - Siget (Gradske ljekarne, u javnom vlasništvu/Zagrebački holding),
  • Grižanska 4 –Dubrava (Gradske ljekarne, u javnom vlasništvu/Zagrebački holding),
  • Ilica 301-Kustošija (Gradske ljekarne, u javnom vlasništvu/Zagrebački holding),

Sada vlasnik (Grad Zagreb/Zagrebački holding d.d.) razmatra mogućnost  ukidanja noćnog dežurstva u ljekarni u Ilici 301. Ra­zlog je ekonomske prirode, neisplativost i uštede u gradskom budžetu. No, vjerojatno se radi i o pritisku gradskih vlasti na HZZO koji djelomično financira (noćna) dežurstva u ljekarnama u Ozaljskoj 1, Av.V.Holjevca 22, Grižanskoj 4 i Trgu bana J. Jelačića 3.  ali ne i spomenutu  kustošijansku ljekarnu u Ilici 301.

 

Ako dođe do ukidanja noćnog dežurstva u ljekarni u Ilici 301, više od 300.000 građana zapadnoga dijela Zagreba bit će zakinuto. Ta je ljekar­na zbog svog noćnog dežurstva  važna i mnogim pacijentima bolnica Sveti Duh, Vinogradske i Klaićeve… Osim toga, poćetkom 2015. godine je Zaprešić ostao bez ljekar­ne s noćnim dežurstvom pa i Zaprešićani gravitiraju prema Gradskoj ljekarni Kustošija. Razlog ukidanju, kako su u siječnju istaknuli iz Zapreši­ća, bio je štedljiviji gradski pro­račun  i analize koje su pokazale da u prosjeku tek 7 kupaca dođe po lijek  tijekom jedne noći.

 

Iz Odjela za odnose s javnošću  Zagrebačkog holdinga, dobili smo 23.ožujka priopćenje o usluzi noćnog dežurstva Gradskih ljekarni Zagreb:

 

„Noćno dežurstvo u Gradskoj ljekarni, Ilica 301, nije ukinuto već se razmatra o toj opciji, s napomenom kako bi se i dalje nastavilo s dnevnim dežurstvom subotom, nedjeljom i praznikom od 07:00 – 20:00 sati. Razlog leži u racionalizaciji poslovanja. Naime, Gradska ljekarna Zagreb u Gradu Zagrebu dežura od 00:00 – 24:00 sata na 5 lokacija u gradu.

HZZO djelomično financira dežurstva četiri ljekarničke jedinice; Ozaljska 1, Siget Av.V.Holjevca 22, Grižanska 4 i Trg bana J. Jelačića 3.  Od 2003. godine, nakon odluke HZZO o ukidanju sufinanciranja lokacije Ilica 301 Gradska ljekarna Zagreb samostalno financira dežurstvo u Ilici 301.

 

Važno je napomenuti kako osim spomenutih jedinica Gradskih ljekarni, na lokacijama Borongaj dežura Ljekarna ZEUS, Divka Budaka 17, (okretište tramvaja) svaki dan 0-24,  ljekarna  "Farmacia" , Držićeva 4, na Autobusnom kolodvoru radi od  07:00- 21:00 svaki radni dan, uključujući vikende i blagdane.

 

Inače, nakon 20.00 sati pacijenti mogu podignuti lijekove i u drugim ljekarničkim jedinicama Gradske ljekarne Zagreb -  Ozaljska 1 ( udaljena 3,5 km)  ili na Trgu bana Josipa Jelačića (udaljena 6,5 km). Iz svega navedenog, napominjemo kako nema bojazni da bi pacijenti mogli ostali bez lijekova.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.