*)Dan podrške oboljelima od epilepsije: terapija uz psa labradora


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Dan podrške oboljelima od epilepsije: terapija uz psa labradora

Pas labrador može prepoznati i čak predosjetiti napad epilepsije te pružati prvu pomoć tako da liže vrat i usta i stimuli­ra lutajući živac. Naime, liječni­ci pacijentima ugrađuju u vrat stimulator lutajućeg živca (nervus vagus) kako bi smanjili broj epi napada­ja a nešto slično stimulatoru može raditi i terapijski pas.

Labradorica Frida iz zagrebačke obitelji Kobeščak je svojevremeno dospje­la  i u stručnu li­teraturu a njeni su vlasnici imali prilike odr­žati niz izlaganja o njenim terapijskim sposobnostima te svojim primjerom  pokazati koliko takva životinja može pomoći oboljelome u tretiranju bolesti ali i u podizanju kvalitete života jer oboljeli može ostajati kod kuće sam sa psom, sam šetati sa psom i slično. K tome, rasterećuje se obitelj oboljelog ali i zdravstveni sustav.

U našoj se zemlji školovanjem pasa pomagača bavi Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Psi pomagači su u primjeni više od pola stoljeća: kao psi vodiči, kao terapijski psi i kao rehabilitacijski psi. Školuju se oko 2 godine a standarde i kriterije školovanja i rada pasa pomagača propisuje International Guide Dog Federation (IGDF) - svjetska strukovna asocijacija čiji je član i  Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Koja vrsta psa je najbolja za školovanje pasa pomagača?
Najčešće se  koriste labrador retriveri, a u posljednje vrijeme i križanci labrador retrivera i zlatnih retrivera. No, za pse vodiče mogu se koristiti i druge pasmine kao npr. njemački ovčari, jer ima osoba koje preferiraju tu pasminu ili labradore za slijepe osobe koje su alergične na pseću dlaku.

*)Međunarodni Dan podrške oboljelima od epilepsije

Akcija Purple Day ("Ljubičasti dan)" obilježava se 26. ožujka svake godine. Ovu akciju 2008. godine pokrenula je Cassidy Megan (9) iz Kanade uz pomoć Nacionalne organizacije za epilepsiju u cilju senzibiliziranja javnosti o oboljelima od epilepsije i smanjvanja  stigmu koja prati oboljele. Kako je boja lavande međunarodno prihvaćena kao bolja epilepsije, tako se i dan epilepsije nazva "ljubičasti dan“. Prema definiciji, epilepsija je povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, u pravilu praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu (IZVOR:www.stampar.hr)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.