Pismo seoske liječnice: obiteljski liječnici kao bjeloglavi supovi


Autor/Izvor: Željka Perić

Objavljeno: 31.03.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Pismo seoske liječnice: obiteljski liječnici kao bjeloglavi supovi

Pismo dr. Željke Perić, naj-liječnice za 2014. u izboru Udruge hrvatskih pacijenata

 

„Prvu crtu PZZ-a (primarne zdravstvene zaštite) drže nam jake snage "bjeloglavih supova". Em smo (uglavnom) bijelih glava, em smo rijetka vrsta. Valjalo bi nas pripaziti. Ali, nema tko…Što ne čudi, jer je ovaj "bjeloglavi" uglavnom (svima) kriv: pacijentu, jer mu nije nešto dao (a ne smije), kolegi u bolnici jer nije učinio ovo ili ono, HZZO-u jer se ne drži jednog od tri tisuće naputaka…I još je korumpiran, pa sve ne zna bil' na Kubu il' bi na Karibe, jer mu je problem otputovati do vlastita WC-a.

A kako i koliko radi, najizglednije mu je da će ponajprije otići - "Bogu na divane". Što je vrlo motivirajuće za doći i ostati čuvati "kapiju " (iliti - ulaz) zdravstvenog sustava.

U mojoj županiji trenutačno fali sedam (7) "bjeloglavih", postojeći rade u dvije ambulante. Dnevni "promet" nam je veći nego u Konzumu.

…Tko o čemu, ja (opet) o zdravstvu. Što mi se čini suvislo, budući da ga živim već dugih 36 godina. I ne pamtim ovakvo stanje. Koje nije "drugo stanje" ali, unatoč tome, osjećam jutarnju mučninu. Jer znam što me čeka. A ono - krv, znoj i suze. I tako iz dana u dan. S tendencijom pogoršanja. Što je sredina manja, problem je veći. Što istočnije, to bezočnije.

Ljudi - fali nam ljudi! Nemamo kadra, a ono malo što imamo, jednostavno više nije kadar nositi sav taj teret. A "mladunčadi" - ni na vidiku.

 

Stoga sam slobodna Udruzi hrvatskih pacijenata, ovako javno, kandidirati cjelokupnu obiteljsku medicinu za prestižnu nagradu - Najliječnici (najšljakeri) 2015.! Satrasmo se radeći. Moram napomenuti kako ne mislim da je liječnicima u drugim granama medicine išta bolje i lakše. Svuda je dogorjelo do nokata. I da završim ovu svakidašnju jadikovku, parafrazirat ću Mešu Selimovića: >I pitat će se raja, gdje su ljekari, a ljekara biti neće>.“

 

(Pismo  dr. Željke Perić*  objavljeno je u rubrici Komentar čitatelja, Večernji list od 21.ožujka 2015. *autorica je najliječnica za 2014. u izboru Udruge hrvatskih pacijenata )

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.