*Parkinsonova bolesti i gating efekt: znanstvenica Sanja Josef Golubić


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Parkinsonova bolesti i gating efekt: znanstvenica Sanja Josef Golubić

Otkriće znanstvenice Sanje Josef Golubić pridnosi razumijevanju mehanizama koji proizvode gating efekt čiji poremećaj je povezan s patofiziologijom Parkinsonove bolesti, shizofrenije, PTSP-a, Alzheimerove bolesti …

 

Sanja Josef Golubić, mlada znanstvenica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagre­bu, lani je otkrila  način kako lakše uočiti i razumjeti Parkinsonovu i druge neurološke bolesti. Rezultati njenih istraživanja imaju velik potencijal za ra­zvoj kliničkih pristupa koji će omogućiti ranu i pouzdanu dijagnozu bolesti vezanih uz promjene gating efekta.

Ova mlada fizičarka je iz izmjerenih ultraslabih ma­gnetskih polja koja proizvodi mozak uspjela lokalizirati dugo tražene izvore u moz­gu koji proizvode tzv. gating efekt. Riječ je o otkriću koje pripada vrhu svjetske neuroznanosti, značajnom radi dijagnoze psiholoških i ne­uroloških bolesti budući da su poremećaji gating efekta povezani s patofiziologijom shizofrenije, PTSP-a, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Uspjeh znanstvenice Sanje Josef Golubić je to veći kad se u obzir uzme činjenica da Hrvatska ne posjeduje vlastiti MEG ure­đaj (magnetoencefalograf). Naime, znanstvene spoznaje su utemeljene na mjerenjima koja su obavljena u institutu Mind Research u Novom Meksiku zahvalju­jući suradnji s voditeljicom grupe, docenticom Selmom Supek.

Od 1984. godine – kada je kod pacijentice s obo­stranim oštećenjima slušnih područja izmjerena gating komponenta slušnog odgo­vora - znanstvenici su tragali  za "trećim" izvorom koji uz izvore u primarnim slušnim područjima sudjelu­je u stvaranju gating efekta. Znalo se da postoji, ali ne i gdje je. Sanja Josef Golubić je isti locirala u središnjem čeonom području te je prva izračunala i kako on radi. Pokazalo se da upravo taj čeoni izvor inhibira aktivnost izvo­ra u slušnim područjima te na taj način proizvodi i kon­trolira gating efekt.

Lokalizacija izvora gating efekta i informacija o načinu njihove normalne ak­tivnosti pružaju referentne vrijednosti koje će omogući­ti otkrivanje specifičnih pro­mjena bilo u broju, položaju ili individualnoj aktivnosti izvora prouzrokovanih pojedinom bolesti. Ti rezultati imaju velik potencijal za ra­zvoj kliničkih pristupa koji će omogućiti ranu i pouzdanu dijagnozu neuroloških i psi­holoških bolesti vezanih uz promjene gating efekta.


*SVJETSKI DAN PARKINSONOVE BOLESTI

obilježava se 11.travnja na rođendan engleskog liječnika sir Jamesa Parkinsona (11.04.1775. – 21.12.1824.)  po kome je bolest dobila ime. Parkinson je još 1817. godine napisao „Esej o drhtavici„ (tj Parkinsonovoj bolesti)  u kojem je opisao simptome. No, još ni danas se ne zna  kako Parkinsonova bolest nastaje niti se može u potpunosti izliječiti pa je važno povećati svijest javnosti o tegobama oboljelih, osvijestiti građane o potrebi prepoznavanja simptoma i destigmatizaciji bolesnika. Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko, odnosno dostupnim preparatima pokušava se kontrolirati motoričke simptome i tako utjecati na kvalitetu života. Parkinsonova bolest je bolest s poremećajima pokreta te jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti  današnjice. Od nje u Hrvatskoj boluje 10.000 osoba a neke procjene govore da je taj broj dvostruko veći. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka "Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu". Mnoge su poznate osobe tijekom svog života oboljele od Parkinsonove bolesti: kineski predsjednik Mao Tse Tung, kubanski Fidel Castro,  boksač Muhammad Ali, američka glumica Katherine Hepburn, country pjevač Johnny Cash, španjolski slikar Salvador Dali,  papa Ivan Pavao II  te američki glumac Michael J. Fox

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.