Liječenje djece s malignim bolestima - iz Klaićeve 16 u Ilicu 197


Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj 16

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječenje djece s malignim bolestima - iz Klaićeve 16 u Ilicu 197

Preseljenje Zavoda za hematologiju i onkologiju (u sastavu Klinike za dječje bolesti Zagreb) iz Klaićeve 16 u Ilici 197 (do sada Klinika za tumore u sastavu KBC-a Sestre milosrdnice) je prva faza. Ministarstvo zdravlja priprema cijelovito rješenje

 

U četvrtak je Vlada donijela odluku: liječenje djece s malignim oboljenjima  seli iz Klaićeve 16 u Ilicu 197, u Kliniku za tumore u kojoj su se dosada liječili samo odrasli. U novoj zgradi u Ilici 197 će biti osigurano 1195 m2 adekvatnog prostor za boravak i liječenje tridesetak malih onkoloških pacijenata te prostor za dnevni boravak mališana s članovima obitelji.

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti godinama su očajavali zbog neprimjere­nog prostora u Klaićevoj. Primjerice, najteži mali pacijenti nisu imali mogućnost  dnevnog boravka sa svojim roditeljima. Sada bi njihove muke trebale biti bar malo manje jer su uvjeti za liječenje i boravak djece u zgradi u Ilici 197 (sagrađenoj prije 3 godine), znatno bolji no u Klaićevoj 16 (sagrađenoj prije 105 godina).

Podsjetimo, proteklih su godina očajni roditelji  malih onkoloških pacijenata na sve moguće načine pokušavali postići bolje uvjete. Između ostaloga,  prikupljena je i  dona­cija od 20 milijuna kuna za novi objekt umjesto 105 godina stare zgrade u Klaićevoj. No, zdravstvene su vlasti  donaciju  odbile, uz obrazloženje da se ne može  seliti hematoonkologija bez pedijatrije i intenzivne.

Sada su zdravstvene vlasti napravile upravo ono što su ranije odbijale i zbog čega je svojedobno propala donacija od 20 milijuna kuna: dječja hematoonkologija će biti  preseljena u Ilicu 197 u Institut za tumore, gdje su se do sada  liječili samo odrasli onkološki pacijenti. A pedijatrija i dječja intenzivna i dalje ostaju u Kla­ićevoj 16.

Nova situacija brine roditelje jer se s  malim pacijentima ne seli i intenzivna,  pita­ju se nije li  rizično za hitne situacije kao što su koma, šok, sepsa - stanja koja se, kažu, kod malih onkoloških bolesnika  jav­ljaju svakodnevno.

Dr. Stjepan Višnjić,  pomoćnik ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb, umiruje roditelje. Liječnici iz Klinike za tumore u Ilici 197 su uistinu ranije radili samo s odraslima ali su se u međuvremenu educirali na intenzivnoj u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj pa sada znaju i s djecom: „Roditelji mogu biti apsolutno mirni, naši hematoonkolozi suvereno su stručni za sve vrste lije­čenja, a zaposlili smo i 19 novih djelatnika, od čega 4 liječnika. Jedan kre­vet na intenzivnoj u Klinici za tumore bit će na raspola­ganju našem Zavodu kako u slučaju akutnog pogoršanja ni u jednom segmentu ne bi izostala interventna mjera. Razradili smo scenarij i li­ječnici iz Tumora dolazni su u našu intenzivnu kako bi se educirali za rad s dje­com“ - kaže dr. Višnjić (Izvor:  intervju za Večernji list 03.04.2015.)

Zdravstvene vlasti (pomoćnik ministra zdravlja Marijan Cesarik) naglašavaju da je preseljenje Zavoda za hematologiju i onkologiju-Klinike za dječje bolesti Zagreb u Ilicu 197  tek  prva faza u pronalaženju dugoročnog rješenja  dječje bolnice (KDB). Ministarstvo zdravlja je u svoje prioritete za 2015. godinu uvrstilo izgradnju KDB-a na  novoj lokaciji, budući da sadašnja lokacija u Klaićevoj 16 ne dopušta  širenje, odnosno nadogradnju KDB-a.  Ministarstvo zdravlja trenutno priprema dokumentaciju za projekt preseljenja/izgradnje cijele KDB na novu lokaciju.

U međuvremenu,  mali će bolesnici, specifićno oni najteži s malignim oboljenjima,  biti liječeni na 2 lokacije:

  • u Klaićevoj 16 će se  obavljati  operativno, postoperativno i intenzivno liječenje,
  • u Ilici 197 će se obavljati redovito liječenje, kemoterapija, zračenje, a uz to i davanje krvnih pripravaka te kompletna transplantacija matičnih stanica i koštane srži.

 

 

 

*) Vlada Republike Hrvatske dala je na današnjoj sjednici (02.04.2015.) suglasnost KBC-u "Sestre milosrdnice" za raspolaganje nekretninom – poslovnim prostorom površine 1194,96 metara četvornih u novoizgrađenom objektu Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice" - Klinika za tumore, na lokaciji Ilica 197 u Zagrebu i sklapanje Ugovora o zakupu poslovnog prostora s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, u cilju preseljenja  Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB Zagreb…Pripremni radovi za preseljenje Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB Zagreb već su u tijeku i očekuje se preseljenje u najskorijem roku, nakon potpisivanja ugovora između ustanova i završetka radova. (Izvor: mrežne stranice Ministarstva zdravlja, objava od 02.04.2015.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.