*Dan glasa - Emeli Sande, liječnica neurologinja osvaja top liste


Emeli Sandé, Izvor: emelidaily

Autor/Izvor: *Izvor

Objavljeno: 16.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan glasa - Emeli Sande, liječnica neurologinja osvaja top liste

Emeli Sandé, 28-godišnja škotska soul-R&B pjevačka diva osvaja krasnim glasom i emotivnim stihovima koje piše i za druge izvođače a proslavila se pjesmama "Heaven", "Read All About It", "Next To Me" i druge. Poznato je da se njene pjesme prodaju u milijunskoj tiraži i da osvaja prestižne nagrade (Britt Award). No, manje je poznato da je ta svestrana djevojka već  u dobi od 15 godina bila na pragu uspješne muzičke karijere ali je  tada odoljela sirenskom zovu show businessa i odlučila se za  studij medicine. Tek nakon što je stekla diplomu liječnice i specijalizirala neurologiju, Emeli Sandé se u potpunosti  posvetila glazbi a tržište (njeni slušatelji) su  kupnjom njezinih pjesama verificirali Emelin status vrhunskog glazbenog profesionalca.

Rođena je 1987. u Sunderlandu, Škotska. Afričkih je korijena jer je njen otac Zambijac. S 11 godina Emeli je napisala  prvu pjesmu, s 15 godina je ušla u finale natjecanja „Rapology“ utjecajne muzičke radio postaje ChoiceFM iz Londona. U dobi od 16 godina, ušla je u  finale Trevor Nelson’s BBC Urban Music  natječaja I tada joj je  ponuđen profesionalni muzički ugovor i karijera u Londonu  No, Emili je to odbila i odlučila da će prije glazbene karijere steći visoko obrazovanje pa je upisala medicinu  na Sveučilištu Glasgow.

Studij medicine je financirala  nastupima u hotelima u Glasgowu  a njena mama i sestre slale su njene muzičke uratke voditeljima radio postaja i muzičkim producentima.

Kreativni potencijal tekstopisca te ujedno glazbeno-izvođački talent priskrbio je Emeli  2009. godine ugovor s  poznatom muzičkom kućom EMI/Virgin Records. Emeli je na “Top-10” dospijela prvo kao tekstopisac u suradnji s producentom Shahid Khanom/Naughty Boy i reperskim repertoarom a tek kasnije kao pjevačica/kantautorica.

2011. godine njen prvi kantautorski album dobiva odlične muzičke kritike ( “melodičan, snažan I retro-futuristički soul-pop”), osvaja top liste i nagrade.

U ljeto 2012. nastupa na otvorenju i zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu a unplugged-verzija pjesme  Read All About It III, koju je tada izvela, dospjeva na „top 20“ mnogih europskih zemalja.

Početkom jeseni 2012. godine udala se za Adama Gouraguinea, znanstvenika-morskog biologa, a vjenčanje je bilo u domovini mladoženje, u Crnoj Gori.

Krajem 2012. godine nominirana je za  BRITT Award u kategoriji britanskih novih snaga”Breakthrough Act.“.

2013. osvaja BRIT Award u kategoriji ženskih britanskih solistica a osvaja i EBBA nagradu (European Border Breakers Award).

 

2015 - Emelie se opet vinula na glazbene top ljestvice  s hitom "What I Did for Love" u suradnji s  megapopularnim francuskim DJ-em i producentom Davidom Guetta.

I publika i muzički kritičari hvale Emeli Sande zbog osebujnog glasa i  društveno angažiranih stihova. Sa samo 28 godina ta diplomirana liječnica pokazala je  fascinantnu svestranost i izvrsnost  u izuzetno zahtjevnom i kompetitivnom području: u vrhu show businessa. (*Izvor: http://de.wikipedia.org)S v j e t s k i   d a n    g l a s a

Svake se godine 16. travnja obilježava “World voice day”, kako bi se podigla svjesnost o važnosti zdravog glasa. Ideja je pokrenuta iz Brazila, preko SAD-a, do ostalih dijelova svijeta. Glas je neizostavan dio ljudskoga bića, služi za komunikaciju, ali i za emocionalno i umjetničko izražavanje. On je rezultat djelovanja duha i tijela, osoba koja ima glas ujedno posjeduje i instrument, a glas i način kojim se njime služi odraz je i osobnosti svakog pojedinca.  (Izvor: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.