Zašto je HZZO najstrože kaznio liječnika koji je podigao kredit za unapređenje svoje djelatnosti?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zašto je HZZO najstrože kaznio liječnika koji je podigao kredit za unapređenje svoje djelatnosti?

Nelogičnosti koje proizlaze iz nedostatka svijesti u društvu da su zdravstvene usluge na tržištu, da se samo osnovni zdravstveni standard pokriva iz obveznog zdravstvenog osiguranja a nadstandard se mora platiti iz vlastitog džepa

 

Obiteljske liječnike i druge  koji provode zdravstvenu zaštite iz obveznog zdrav­stvenog osiguranja svakodnevno „režu škare” suprostavljenih očekivanja zbog  nedostatka svijesti  o postojanju tržišta medicinskih usluga. Jedno su sječivo pacijenti koji imaju samo obvezno zdravstveno osiguranje i nisu spremni izdvajati za dodatno (privatno zdravstveno osiguranje) ali očekuju  da   cjelokupna medicinska ponuda   budu neograničeno dostupne svima i besplatne za sve. Drugo je sječivo HZZO. Specifično nakon ulaska Hrvatske u EU,  HZZO je prisiljen igrati ulogu koji ne bi trebao:  „donosi nova pravila ali to mora biti  „što tiše, da se ne uznemire glasači i ne kazne vladajuće na izborima“. U stvarnosti HZZO provodi reorganizaciju zdravstvenog sustava i djeluje na promjenu svijest građana o tome da zdravstvene usluge imaju cijenu koju netko mora platiti. Da obvezno (solidarno) zdrav­stveno osiguranja ne može pokrivati  cjelokupnu medicinsku ponudu. Da to ne može biti neograničeno dostupna svima  i besplatna za sve. Onaj  tko želi zdravstveni nadstandard mora to platiti iz vlastitog džepa.

U nastavku prenosimo nekoliko slučajava na koja je naišla HZZO-ova kontrola ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdrav­stvenog osiguranja u 2014. godini u  djelatnosti opće/obiteljske medicine, dentalne zaštite, ginekologije, u ljekarništvu  i djelatnosti izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Prvi primjer:

Liječnik koji je svoj  ugovor s HZZO-om dao u zalog banci kako bi podigao kredit za zdravstvenu djelatnost u svojoj ordinaciji i pružao pacijentima bolje uvjete
Ka­da je njegova financijska sposobnost vraćanja kredita pukla – pa više nije imao ni za plaću medi­cinskoj sestri, banka je po­krenula ovrhu i ostao je bez ordinacije i prakse.  U HZZO-u smatraju da je to najdra­stičniji  primjer kršenja ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdrav­stvenog osiguranja u 4.973 obavljene kontrole u prošloj godini. Zbog toga je taj liječnik kažnjen raskidom ugovora. Drugim riječima, liječnik je izgubio izvor sredstava za život, ugrožena mu je egzistencija.

U HZZO-u kažu tek da su pokre­nuli raskid ugovora "zbog nenamjenskog korištenja sredstava prihodovanih od HZZO-a koje je dovelo do nemogućnosti provođenja ugovorene zdravstvene za­štite".

Kontrolori HZZO-a su u 2014. godinu izvršili 4.973  kontrola s ugovornim partnerima i svakom trećem liječniku (38%) izrekli jednu od mjera (1.866 ukupno izrečenih mjera). Od toga je  HZZO pokrenuo samo jedan (1) postupak za raskid ugovora i to s liječnikom koji je prema logici „dobrog gospodara“ pokazao visok stupanj odgovornosti prema pacijentima pa se odlučio na podizanje privatnog kredita u banci i time riskirao svoju egzistenciju - jer za obavljanje zdravstvene djelatnosti nije mogao dobiti dovoljno javnog novca (čitaj: besplatnog, beskamatnog)  od HZZO-a. A  sve to u cilju profesionalnijeg obavljanja zdravstvene djelatnosti i boljih uvjeta za pacijente.

Ne radi li HZZO na taj način  diskriminaciju? Zašto „veliki“ šefovi u javnim bolnicama  mogu „nenamjenski koristiti sredstava prihodovana od HZZO-a“ i  gomilati dugove na teret poreznih obveznika a  „mali“ obiteljski liječnik  ne smije  preuzeti odgovornost i uz rizik „da ostane bez kruha“  uzeti kredit od banke kako bi osigurao bolje uvjete za pacijente u svojoj ordinaciji -  jer od HZZO-a ne može dobiti javni novac koji su progutali veliki bolnički gubitaši?

Nije li taj  „mali“ liječnik  mnogo odgovorniji i prema sebi i prema pacijentima  i  prema HZZO-u i javnom novcu kojima HZZO upravlja? Pa on  je ušao u rizik „da ostane bez kruha“  kako bi  pacijentima pružao bolje uvjete!

Kontrolori HZZO-a su u 2014. godinu svakom trećem liječniku (38%) u 4.973  provedene kontrole s ugovornim partnerima izrekli jednu od mjera. Među njima izdvajamo:

 

Drugi primjer:
Liječnici koje novac od participacija pacijenata zadržavaju kod sebe i ne predaju HZZO-u. Prosječno, ordinacija obiteljske medicine mjesečno naplati oko 4.000 kuna participacije. Zakon o obveznom zdravstve­nom osiguranju predviđa mjesečnu uplatu prihoda participacija na račun HZZO-a  jer to je prihod HZZO-a i o njemu ovisi, primjerice, uvrštavanje novih lijekova na listu (*)

Treći  primjer:

Liječnici koji su počinili kazneno djelo. Primjerice ginekolog koji je na­platio Papa-test pacijentici, a potom i HZZO-u,. Tu su i liječnici koji su  neopravdano ispostavlja računa za usluge koje nisu provedene pa je tako "kontrola na tzv. preklapajuće račune" poka­zala  da je za pacijenta koji je određenog dana bio na bolničkom liječenju, za isti dan naplaćena fizikalna terapija, što je također prijevara. (*Izvor: Večernji list od 04.travnja 2015.)

U HZZO-u kažu  da svrha njihovih kontrola nije penalizacija ugovornih partnera, nego uspostava urednog iz­vršavanja ugovornih obve­za koje osiguranicima HZZO-a jamči da će svoja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivati pra­vodobno i potpuno.

No, prosječni osiguranik HZZO-a  misli da je mnogo veći prekršaji liječnika iz drugog i specifično trećeg primjera (jer se radi o prevari radi sticanja osobne imovinske koristi) – nego kod liječnika iz prvog slučaja….. Pa ta je „bijela vrana“ najstrože kažnjena  jer je  svoj  ugovor s HZZO-om dala u zalog banci kako bi podigla kredit za zdravstvenu djelatnost u svojoj ordinaciji i pružala pacijentima bolje uvjete!

 

Mogu li ja kao osiguranik raskinuti svoj ugovor s HZZO-om o obveznom zdravstvenom osiguranju i sklopiti s nekim drugim? Hoće li se u kampanji za parlamentarne izbore naći netko tko (zdravstvenim) osiguranicima nudi povoljnije rješenje od postojećeg?

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.