*Dan spondiloartritisa: akcija „Ne okrećite leđa križobolji“


Izvor: Hrvatska Liga protiv reumatizma

Autor/Izvor: Izvor:Priopćenje Hrvatske lige protiv reumatizma od 23. 04. 2015.

Objavljeno: 24.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan spondiloartritisa: akcija „Ne okrećite leđa križobolji“

29. travnja se po prvi put obilježava u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan spondiloartritisa, a u sklopu kojeg započinje akcija „Ne okrečite leđa križobolji".

 

Liječnici obiteljske medicine će e-mailom naručivati bolesnike u Ambulantu za rano otkrivanje spondiloartritisa. To je za pacijente  sa sumnjom na upalnu križobolju/aksijalni spondiloartritis, najvažnija novost koju donosi akcija „Ne okrećite leđa križobolji".

 

U srijeda  29. travnja, od 15 do 19 sati održat će se na  Cvjetnom (Trg Petra Preradovića, Zagreb) središnji dio akcije „Ne okrećite leđa križobolji“ s ciljem podizanja svijesti i informiranja građana o upalnoj križobolji/aksijalnom spondiloartritisu, simptomima, posljedicama postavljanju dijagnoze i pravodobnom i pravilnom liječenju. (Središnji dio događanja započinje u 17 sati).

 

Akciju organiziraju:

  • udruga Hrvatska liga protiv reumatizma (mr. sc Frane Grubišić, dr. med. Predsjednik udruge),
  • KBC Sestre milosrdnice, Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koja je Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za spondiloartritise (prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med. v. d. predstojnik Klinike)

 

Akcija „Ne okrećite leđa križobolji" je usmjerena na:

  • sve građane,
  • osobe s kroničnom križoboljom,
  • liječnike obiteljske medicine.

 

Ciljevi akcije su:

  • skratiti vrijeme koje je potrebno za postavljanje dijagnoze upalne križobolje, kao ključnom simptomu aksijalnog spondiloartritisa,
  • što raniji pregled subspecijaliste reumatologa pravilno odabranih pacijenata,
  • što ranije liječenje i sprečavanje upale i strukturnih oštećenja, te održavanje kvalitete života tih bolesnika.

 

Akcija „Ne okrećite leđa križobolji"se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, a podržavaju je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatski nacionalni odbor desetljeća kostiju i zglobova 2010-2020, Udruga Remisija Hrvatsko reumatoloŠko društvo HLZ-a Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a.

*S v j e t s k i   d a n   s p o n d i l o a r t r i t i s a  (29. travnja)

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) križobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s obzirom da svaka peta osoba mlađa od 40 godina iskusi križobolja a iskustvo križobolju tijekom Života ima 60 - 80% pučanstva, uopće. Kronična križobolja predstavlja veliki izazov u identificiranju uzroka i odgovarajućeg liječenja Poseban tip kronične križobolje, upalna križobolja je ključni simptom grupe upalnih reumatskih bolesti, aksijalnih spondiloartritisa. Svjedoci smo kasnoga prepoznavanja, dijagnosticiranja i liječenja bolesnika s aksijalnim sponđiloartritisom što dovodi do niza nepovoljnih tjelesnih, emocionalnih i socijalnih posljedica.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.