Prvi regionalni kongres za DBS u Zadru, 01.-03.svibnja 2015.


KB Dubrava

Autor/Izvor: Izvor: objave za medije prim.dr.sc. Vladimira Vuletić, neurolog i predsjednica udruge Parkinson i mi od 22.04.2015.

Objavljeno: 22.04.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prvi regionalni kongres za DBS u Zadru, 01.-03.svibnja 2015.

Glavni sponzor kongresa je „Medtronic“, globalni lider u području medicinskih tehnologija, usluga i rješenja. Medtronicova DBS terapija u nas je odobrena za tretman Parkinsonove bolesti, esencijalnog tremora, distonije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja

 

Duboka mozgovna stimulacija (DBS) u posljednjih 20 godina najveći je doprinos u liječenju poremećaja pokretanja i jedne od najučinkovitijih metoda liječenje niza raznih neuroloških bolesti. DBS se uspješno primjenjuje kod liječenja simptoma bolesti pokretanja kao što su Parkinsonova bolest, distonija, tortikolis, esencijalni tremor te ostalih bolesti poput neizlječive kronične boli. Prednosti DBS-a:

  • DBS može gotovo u potpunosti eliminirati neugodne simptome bolesti i vratiti bolesnika u normalan društveni život,
  • DBS i do 50% smanjuje dozu lijekova kroničnih bolesnika

Duboka mozgovna stimulacija je terapija koja koristi kirurški usađen medicinski uređaj, sličan elektrostimulatoru srca i tanku, nježnu, fleksibilnu žicu koja se zove elektrodni kateter. Uređaj je smješten u tijelu te šalje blage električne signale u točno ciljano područje u mozgu koje kontrolira kretanje.

DBS-om je uspješno tretirano više od 130.000 pacijenata u svijetu dok je u Hrvatskoj, u KB Dubravi, od 2000. godine od kada se počelo s metodom, uspješno tretirano oko 100 pacijenata. U najvećem broju slučajeva to su bili pacijenti s dijagnozom Parkinsonove bolesti, distonije, tortikolise i esencijalnog tremora, ali i onih u vegetativnom stanju, a u svim slučajevima se nakon zahvata stanje pacijenta popravilo, većini toliko da im je omogućen nastavak aktivnog života i normalno funkcioniranje u društvu.

Klinička bolnica Dubrava iz Zagreba (KB Dubrava) i Sveučilište u Londonu (University College of London, Queen Square) zajednički organiziraju međunarodni medicinski kongres koji će okupiti više od stotinu vrhunskih liječnika i neuroznanstvenika iz Europe.

Glavni sponzor je tvrtka Medtronic,a tema kongresa bit će duboka mozgovna stimulacija u kojoj se KB Dubrava nametnula kao centar u čitavoj regiji. Zahvaljujući liječnicima iz  KB Dubrave u Zadar dolaze vrhunski europski i svjetski neurolozi, neurokirurzi i neuroznanstvenici.

 

Kongres zajedno organiziraju:

  • Klinička bolnica Dubrava – Zavod za neurokirurgiju,  – Zavod za neurologiju,
  • Sveučilište u Londonu – Odjel funkcijske neurokirurgije,

Pokrovitelji kongresa su:

  • Međunarodna udruga za Parkinsonovu bolest i poremećaje kretanja (MDS),
  • Europsko udruženje za Parkinsonovu bolest (EPDA), koji su prepoznali visoku razinu stručne rasprave su i

Programski direktori kongresa su:

  • prof. dr.sc. DarkoChudy, dr.med., pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava u Zagrebu,
  • prim. dr. sc. VladimiraVuletić, dr. med. sa Zavoda za neurologiju KB Dubrava u zagrebu,
  • profesor Marwan Hariz MD, PhD, neurokirurg, sa Sveučilišta u Londonu,
  • profesor Patricia Limousin, MD, PhD, neurolog, sa Sveučilišta u Londonu.

 

Kongres će, zahvaljujući temama predavanja i visokoj stručnosti čak 16 predavača – vodećih europskih liječnika i neuroznanstvenika (ekspertima za bolesti pokreta, neurokirurzima, neurogenitičarima, neuroanatomima, neurofiziolozima) biti jedan od najznačajnijih kongresa za DBS u regiji istočne Europe, ali i znatno šire.

Podrška svjetski priznatih stručnjaka s londonskog sveučilišta u organizaciji kongresa, ali i veliki interes kolega specijalista iz zemalja šire regije za dolazak na kongres, shvaćamo kao veliko priznanje našem dugogodišnjem radu zahvaljujući kojem smo i KB Dubrava pozicionirali kao jedini centar za duboku mozgovnu stimulaciju u regiji. Na ovom kongresu ćemo pokazati da smo u Hrvatskoj pristupom i realiziranim zahvatima u samom svjetskom vrhu liječenja dubokom mozgovnom stimulacijom”, izjavio je prof. dr.sc.DarkoChudy, dr.med.. On će na kongresu predstavit  vlastite rezultate upotrebe metode na bolesnicima u stanju minimalne svijesti i onih u vegetativnom stanju dok će prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med., na kongresu predstaviti efekte DBS-a na bolesnike s Parkinsonovom bolesti.

O Sveučilištu u Londonu Odjelu funkcijske neurokirurgije 

Odjel funkcijske neurokirurgije Sveučilišta u Londonu jedan je od najuglednijih svjetskih istraživačkih odjela u području neuroznanosti s naglaskom na istraživanja neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti, distonije, moždanih udara, bolesti motornog neurona,bolesti perifernog živčanog sustava i ozljeda leđne moždine. Istraživački timovi kombiniraju modern neinvazivnu tehnologiju i najsvježije teoretske i računalne pristupe liječenju tih poremećaja, a sve kako bi unaprijedili znanje o tome kako mozak upravlja normalnim pokretima i kako pojedina bolest utječe na poremećaje kretanja. Odjel usko surađuje s britanskim Institutom za neurologiju i Nacionalnom bolnicom za neurologiju i neurokirurgiju. Na tom Odjelu radio je i otac neurokirurgije Victor Horstlyte.

 

O KB DubravaZavodu za neurokirurgiju 

Klinička bolnica Dubrava (KB Dubrava) dolaskom dr. Chudya 2007. godine postaje nacionalni, ali i regionalni centar za DBS u kojem se ugrađuje prosječno oko 20 neurostimulatora godišnje i to pacijentima s Parkinsonovom bolesti, distonijom, tortikolisomiesencijalnim tremorom. U Hrvatskoj je uspješno implantirano više od 100 neurostimulatora, a zahvaljujući velikom iskustvu 2011. godine je DBS uspješno ugrađen u pacijenta s minimalnim stanjem svijesti te je nastavljen projekt ugradnje neurostimulatora kod bolesnika u vegetativnom stanju ili minimalnom stanju svijesti, čime je domaća KB Dubrava u samom svjetskom vrhu ugradnje DBS-a.

 

O Medtronicu 

Medtronic je globalni lider u području medicinskih tehnologija, usluga i rješenja. Medtronicova DBS terapija trenutno je odobrena za tretiranje Parkinsonove bolesti, esencijalnog tremora, distonije i opsesivnokompulzivnog poremećaja. Medtronicovom DBS terapijom do sada je tretirano više od 130.000 ljudi diljem svijeta.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.