Tablete za dan poslije „Ella One” i ugroženo pravo na privatnost


Autor/Izvor: *Izvor

Objavljeno: 7.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Tablete za dan poslije „Ella One” i ugroženo pravo na privatnost

Ljekarnički protokol izravno otežava pristup kontracepciji koja bi trebala biti hitna i koja se u ostalim europskim zemljama može kupiti direktno sa polica

 

Naputak ministra Varge kojim se protokol Hrvatske ljekarničke komore proglašava obveznim pri izdavanju  tzv. tablete za dan poslije „Ella One“- diskriminatoran je i nema zakonskog uporišta niti u hrvatskom niti u europskom zakonodavstvu a uvođenjem tog ljekarničkog protokola Hrvatska je odstupila od preporuke EK prema kojoj je tableta morala postati dostupna bez recepta.

 

“Ispunjavanjem formulara koji sadrži niz vrlo intimnih osobnih pitanja, zadire se u temeljno ljudsko pravo na privatnost, koje će posebice biti ugroženo u manjim sredinama gdje u manjim ljekarnama ne postoje posebne sobe u kojima bi se protokol mogao provesti, a k tome se svi međusobno poznaju, pa je vrlo vjerojatno da će na pitanja iz formulara žena morati odgovarati svojem/joj poznaniku/ci, susjedu/i ili čak rođaku/inji.

Potonje pogotovo vrijedi za obiteljskog/u liječnika/cu kojem/oj prema protokolu, ljekarnik/ca trebaju prijaviti prodaju tablete ženi.

Nadalje, kako su ove tablete namijenjene isključivo ženama, radi se o diskriminaciji na temelju spola i kršenju reproduktivnih prava žena.

Ovime se dodatno diskriminiraju žene sa posebnim potrebama, primjerice one nepokretne, koje zbog formulara kojim je uvjetovano dobivanje tableta po tablete u ljekarnu neće moći poslati neku drugu osobu.

I dok su prije maloljetnice uz recept svog ginekologa/inje do ovih tableta mogle doći bez znanja roditelja, sada im više ne treba recept, ali moraju doći u pratnji roditelja (čak možda pred njima odgovarati i na pitanja iz formulara?) što je presedan u Europi jer ni jedna druga država nema ovakvo dobno ograničenje.

Ovakvim ljekarničkim protokolom izravno se otežava pristup kontracepciji koja bi trebala biti hitna i koja se u ostalim europskim zemljama može kupiti direktno sa polica.

Tome osim formulara, pridonosi i činjenica da za ovaj lijek, iako neabortivan, liječnici/ice imaju pravo priziva savjesti, čime se neizbježno otvara prostor za manipulacije. Najplastičniji primjer je situacija kada su ostali/e ljekarnici/e na bolovanju ili na godišnjem odmoru...“

 

*Izvor: ORaH, kao jedina politička stranka u Hrvatskoj koja ima Politiku rodne ravnopravnosti, a unutar koje se posebice zalaže za ostvarenje i unaprjeđenje seksualnih i reproduktivnih prava žena, uvjetovanje kupovine tzv. tablete za dan poslije „Ella One“ smatra neprihvatljivim. ( Priopćenje od 30.04.2015.)  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.