Dar američke vlade KBC-u Osijek: nova zgrada Klinike za neurologiju


Marijan Cesarik i Margaret H. Nardi, Izvor: Ministarstvo zdravlja

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dar američke vlade KBC-u Osijek: nova zgrada Klinike za neurologiju

Nova zgrada Klinike za neurologiju KBC-a Osijek koštat će 733.000 $ a radove će u cijelosti financirati američka vlada. Povelju o izgradnji su početkom prošlog tjedna potpisali zamjenik ministra zdravlja RH Marijan Cesarik i zamjenica veleposlanika SAD-a u Republici Hrvatskoj Margaret H. Nardi. Svečanosti su prisustvovali sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Sven Kurbel, njegov zamjenik Vladimir Borzan te  zamjenik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš.

Dosadašnji prostor neurologije nije odgovarao potrebama pa će izgradnja novih prostora donacijom Vlade SAD biti prvi  korak u potpunoj obnovi radnih prostora i prostora za bolničko liječenje. Drugu korak je najavio zamjenik ministra zdravlja prim. Cesarik a odnosi se na nabavu opreme. (Izvor: Ministarstvo zdravlja RH, priopćenje 05.05.2015.)


Klinika za neurologiju KBC-a Osijek  je danas  Referentni centar za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju Ministarstva zdravlja RH, a multidisciplinarnim pristupom terapijske, dijagnostičke, rehabilitacijske i edukacijske uloge, predstavlja jedinstven centar izvrsnosti u Republici Hrvatskoj.

 

Osnovana je 1940. godine  kao  neuropsihijatrijski odjel u ondašnjoj „Huttler-Kollhofer-Monspergerovoj Zakladnoj bolnici u Osijeku” tada jedinim mjestom za liječenje neuropsihijatrijskih bolesnika  u Slavoniji.  Neuropsihijatrijski odjel se te 1940. godine sastojao od 2 sobe s 14 kreveta za muškarce u podrumu Internog odjela  i 2  sobe s 16 kreveta za žene u potkrovlju Dermatovenerološkog odjela. Prvi je predstojnika neuropsihijatrijskog odjela bio primarijus dr. Ivo Glavan, specijalist neuropsihijatar koji je još 1937. tiskao  prvi hrvatski udžbenik neurologije u vlastitoj nakladi.

 

 

Povijest Klinike za neurologiju u Osijeku (Izvor: KBC Osijek, mrežne stranice 2015/5)
01.04.1940. godine osniva se neuropsihijatrijski odjel u ondašnjoj „Huttler-Kollhofer-Monspergerovoj Zakladnoj bolnici u Osijeku” s 4 sobe za 30 bolesnika, pod vodstvom   primarijusa Glavana, specijalista neuropsihijatra.

1957. godine odjelu su dodijeljene nove prostorije u zgradi bivšeg Higijenskog zavoda s ukupno 54 postelje u 3 etaže te mu se odobrava 3 specijalizanta. Stvoreni su uvjeti za uvođenje novih dijagnostičkih metoda:

  • pregleda likvora,
  • nativnih i kontrastnih rendgenoloških pretraga,
  • elektrostatus
  • i tada korištene metode fizikalne terapije: galvanizacija, faradizacija, dijatermija, termoterapija, aktinoterapija, jonomodulacija.

1962. godine  primarijus Glavan podnosi ostavku i odlazi u mirovinu, poslije 23 godine rukovođenja neurološkim (neuropsihijatrijskim) odjelom i poslije 39 godine u bolničkoj službi. Umro je 1977. u 80-toj godini života.

Od 1963.-1975. Odjel neuropsihijatrije vodi prim. dr. Atif Maglajlić. Tijekom tog vremenskog perioda izražena je tendencija razvoja užih područja neurologije, istovremeno s uvođenjem novih dijagnostičkih metoda. Pod kraj tog toga razdoblja u okviru neurologije organizacijski postoje:

  • Odsjek za cerebrovaskularne bolesti,
  • Odsjek za epilepsiju i smetnje svijesti,
  • Odsjek za neuromuskularne bolesti,
  • Odsjek za pedoneuropsihijatriju,
  • Odsjek psihomedicine saobraćaja.

1964. godine osnovan je na odjelu i Centar za psihomedicinu saobraćaja, koji 1969. godine prerasta u Institut za psihomedicinu saobraćaja a održano je niz simpozija na tu temu s međunarodnim sudjelovanjem.

1967. godine počinje s radom Dnevna bolnica, u kojoj se tijekom dana liječilo 25 bolesnika.

1975. godine nakon prerane smrti prim. Maglajlića, rukovođenje odjela preuzima njegov asistent, kasniji profesor neurologije zagrebačkog Medicinskog fakulteta, dr. Stanko Milić.

1987. godine dolazi do osamostaljenja Neurološkog i Psihijatrijskog odjela, koji u međuvremenu stječu naziv klinike.

1992. godine tijekom ratnih zbivanja u Hrvatskoj, iz Neurološke klinike odlaze liječnici sa znanstveno-nastavnim zvanjim te dolazi do poremećaja u funkcioniranju nastave, znanosti i struke a  Odjel gubi naziv klinike.

1995. godine prof. dr. sc. Boško Barac, redoviti profesor neurologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu postaje voditelj odjela neurologije te dislociranog studija neurologije u Osijeku i 2002. godine  uspijeva vratiti status Klinici za neurologiju.

2002. godine na čelo  Klinike za neurologiju dolazi prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med. specijalist neurolog.

2004. godine organiziran je Prvi kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem te Četvrti kongres Hrvatskog neurološkog društva. Održana su još tri kongresa iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije2007., 2010. i 2013. godine. Također je održano nekoliko poslijediplomskih tečajeva prve kategorije, na temu parkinsonizma i poremećaja pokreta, multiple skleroze, kognitivnih poremećaja, dijagnostike i liječenja vrtoglavica.

 

2012. godine Klinika za neurologiju KBC Osijek stječe naziv “Referentni centar za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju”.

Kontakt:

Predstojnica Klinike za neurologiju : prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med.

Glavna sestra: Slavica Barić, bacc. med. techn.

Tel: +385(0)31 512 384

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.