Eve Ensler "Što je moj rak u usporedbi sa silovanjima žena"


Autor/Izvor: R. Borić

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Eve Ensler "Što je moj rak u usporedbi sa silovanjima žena"

Poznatu književnicu i aktivistica ni ozbiljna bolest nije omela u kampanji pomoći Kongoankama koje su preživjele seksualno ratno nasilje

 

Proslavljena  književnica i aktivistica Eve Ensler  nije dozvolila da  ozbiljna bolest omete i zakoči njen aktivizam. Objavila je  tekst "Što je moj rak u usporedbi sa silovanjima žena" i hrabro nastavila s  kampanjom za pomoć kongoanskim ženama i djevojčica u čija tijela je upisano ratno nasilje. Novinari širom svijeta pišu o silovanim Kongoankama, no malo se toga učinilo da se  nasilje i zaustavi. A atmosfera u kojoj se nasilje ne kažnjava omogućuje njegovo ponavljanje - kaže Eve Ensler.

Autorica "Vagininih monologa" i osnivačica V-Daya, pokreta protiv nasilja nad ženama, organizirala je međunarodnu kampanju "Stop raping our greatest resource" (Prestanite silovati naš najveći resurs). Svojim radom u kampanji te objavom teksta "Što je moj rak u usporedbi sa silovanjima žena" pokazala je izuzetnu hrabrost i  model  angažiranosti unatoč svoje teške bolesti.  

Eve je poćetkom veljače 2011. okupila brojne osobe iz  medija i politike  na otvorenju  City of Joy (Grada radosti) u kongoanskom gradu Bukavu, mjestu koje će ubuduće   biti sigurna adresa za žene koje su preživjele ratno nasilje. U sastavu  izbjegličkoga kampa izgrađene su zgrade za  prihvat 180 žena, kojima će uz smještaj i psihološku podršku biti pruženi i različiti obrazovni programi, kako bi se "bol pretvorila u moć", a žene podržale da postanu liderice u svojim sredinama.

U blizini Grada radosti je i bolnica Panzi  koju vodi liječnik Denis Makwege. Njegovi tim dnevno operira i liječi desetke žena koje su preživjele seksualno nasilje. Velik broj njih zaražen je virusom HIV-a. Te žene i djevojke su  preživjele silovanja vojnika, seksualno ropstvo, otmice, prostituciju, prisilno novačenje nakon nasilja… Njihove sredine  su ih najčešće osuđivale umjesto da im pomognu,  ostavljale njih i njihovu djecu  bez ikakvih sredstava  život...

Financijska neovisnost projekta City of Joy nastojat će se osigurati  poljoprivrednom proizvodnjom  na poljima kupljenim iz  prikupljenih sredstava. Kako bi stanovnice City of Joya ovladale  novim tehnologijama, Google je darovao opremu u vrijednosti od 100.000 dolara a Matt Patersen iz Global Green USA-a darovao je solarni sustav u vrijednosti od 75.000 dolara.

Kongoanski grad  Bukavu  se nalazi  na samoj granici s Ruandom. Pun je izbjeglica. Posljedica je to genocida u Ruandi ali i trinaestogodišnjeg sukoba unutar samog Konga. Najčešće se sukobi povezuju s borbama za vlast u toj po veličini trećoj afričkoj državi, prebogatoj rudama, posebice skupocjenim mineralima, nužnim u proizvodnji naših mobitela i računala..

Eve Ensler je tijekom tri poslijednje  godine  u okviru V-Daya  i  kampanje "Stop raping our greatest resource" prikupila  značajna sredstva za pomoć Kongoankama. Okupila je  brojna imena iz područja javnog života kako bi "prozvala svjetsku savjest za kršenja ovih ljudskih prava”..

Svečanom otvaranju kongoanskog City of Joy-a  u veljači 2011. prisustvovala je UN-ova ambasadorica mira i glumica Charlize Theron, Rosario Dawson, Thandie Newton te oko  2000  podupiratelja iz cijelog svijeta. Među  uzvanicima  je bila  i Rada Borić,  izvršna direktorica zagrebačkog Centra za ženske studije, koja je  svoje dojmove prenijela čitateljima“Nacionala”.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.