Skriveni okidač brojnih bolesti: Tjedan svjesnosti o celijakiji 22-28.05. 2015.


Palačinke od bezglutenskog tjesta Izvor*

Autor/Izvor: Izvor*

Objavljeno: 25.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Skriveni okidač brojnih bolesti: Tjedan svjesnosti o celijakiji 22-28.05. 2015.

Tvrtka Nestlé* sa svojim asortimanom proizvoda bez glutena, i ove godine pomaže Hrvatskom društvu za celijakiju u podizanju svijesti o toj bolesti

 

Hrvatsko društvo za celijakiju, u suradnji sa strukom i partnerima, od 22. do 28. svibnja obilježava Tjedan svjesnosti o celijakiji pod sloganom „Skriven okidač brojnih bolesti“. Svake godine u Hrvatskoj se bilježi sve veći broj ljudi koji su osjetljivi na gluten, a dodatan problem s kojima se oboljeli od celijakije, odnosno osobe koje pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena, susreću jest činjenica da je gluten prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima.

Prema aktualnim podacima, najmanje 50.000 Hrvata boluje od celijakije, no procjenjuje se da je broj oboljelih i do 100.000 jer kod velikog broja ljudi bolest nije dijagnosticirana.

Celijakija, koju karakterizira netolerancija organizma na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, spada u bolesti koje se teško prepoznaju kod većine oboljelih, unatoč dobroj dijagnostici.


„Procjene su da više od milijun ljudi u Europi boluje od ove bolesti, za koju je jedina terapija doživotna dijeta bez glutena. Pretpostavka je da između 1- 2 % stanovnika Hrvatske ima najteži oblik tegoba s glutenom – celijakiju. Na  1 osobu kokoj je dijagnosticirana celijakija, najmanje je 7 neprepoznatih“, izjavila je Ružica Lah iz Hrvatskog društva za celijakiju.  

Osobe koje imaju celijakiju svakodnevno se susreću s izazovom da u organizam unesu dovoljnu količinu vitamina i minerala, kao što su željezo, kalcij, magnezij te vitamini D i B. To je posebno izraženo kod osoba bez postavljene dijagnoze ili onih koje se ne liječe pravilno, a kod kojih dolazi do problema prilikom pravilne apsorpcije hranjivih tvari u organizmu, dovodeći ih u rizik od malnutricije. Zato osobe koje se pridržavaju strogih bezglutenskih dijeta treba poticati da konzumiraju veće količine namirnica bogatih vitaminima i mineralima, kako bi im se pomoglo u borbi protiv ove bolesti.

*Tvrtka Nestlé je poznata po tome da posvećuje pažnju svim svojim potrošačima i da odgovara na njihove specifične potrebe, tvrtka Nestlé u svom asortimanu za hrvatsko tržište ima proizvode bez glutena - NESQUIK kakao napitak, Nestlé žitarice za doručak CORN FLAKES i GOLD FLAKES te CIPIRIPI namaz i čokoladu. Za proizvodnju bezglutenskih proizvoda neophodno je ispuniti zahtjevne uvjete kako bi se spriječila unakrsna kontaminacija proizvoda. Tri Nestleova recepta za oboljele od celijakije za  američke i standardne palačinke od bezglutenskogo tjesta  te rolice s bananom i kremom možete pogledati u našoj rubrici Recepti

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.