Promjene: zakoni o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdr. osiguranju


Koalicija udruga u zdravstvu

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.05.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Promjene: zakoni o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdr. osiguranju

„Naše se  zdravstvo neće amerikanizirati“ – izjavio je ministar zdravlja na jučer održanoj tribini o predstojećim promjenama u dva najvažnija zdravstvena zakona. Na tribini koju su organizirali Koalicija udruga u zdravstvu i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara pri Hrvatskog novinarskom društvu, ministar zdravlja Siniša Varga predstavio je glavne promjene koje donose Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

 

„Naše se  zdravstvo neće amerikanizirati i privatizirati. Svi stanovnici  Hrvatske i dalje će u  okviru javnog zdravstva ostvarivati prava pod jednakim uvjetima, bez smanjenja opsega usluga na koje svi kao osiguranici HZZO-a imamo pravo.  I dalje ćemo svi ići liječniku na uputnicu bez dodatnih plaćanja, ili uz minimalnu participaciju koju i sada plaćaju građani bez dopunskog zdravstvenog osiguranja, poručio je ministar“ - tvrdi ministar Varga.

Cilj aktualne zdravstvene administracije je  da pacijenti imaju što više besplatnih dostupnih zdravstvenih usluga i to što bliže svom domu. Zbog toga se radi na  proširenju djelatnost domova zdravlja koji su do sada iznimno pružali specijalističke usluge, a ubuduće će to postati pravilo.

Predstojeće izmjene najvažnijih zdravstvenih zakona donose novu ulogu domova zdravlja koji će postati centri zdravlja u zajednici. To znači i povećanje ugovora HZZO-a s domovima zdravlja za  oko 20% te brojne nove usluge – od specijalističkih do patronažne njege, fizioterapeuta, provedbe preventivnih aktivnosti, savjetovanja te suradnje s drugim resorima, poput vrtića i škola, domova umirovljenika i socijalnih službi.

Primjer dobre prakse je  Dom zdravlja primorsko goranske županije gdje specijalisti iz bolnica dolaze u dislocirane ispostave Doma zdravlja, a zaposlenike Doma zdravlja se šalje u druga mjesta u županiji Delnice, Cres, Lošinj. Na taj način pacijenti ne putuju prema liječniku, već liječnici specijalisti dolaze k  pacijentima.

Čelnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec na jučerašnjoj je tribini demantirala medijske napise o privatizaciji HZZO-a  i potvrdila da će  HZZO ostati u javnom vlasništvu.

U segmentu obveznog zdravstvenog osiguranja HZZO će i dalje kao javna ustanova ugovarati zdravstvene usluge u javnozdravstvenoj mreži. Tek u slučajevima kada zdravstvenu uslugu nije moguće dobiti u mreži, ugovarat će se poslovi s privatnim ponuditeljima, i to na račun HZZO-a.

U segmentu dopunskog zdravstvenog osiguranja -  Prenđa Trupec je izjavila kako HZZO osniva jedno trgovačko društvo u koje se izmješta dopunsko osiguranje te se time u konačnici štiti zdravstveni proračun i doprinosi za osnovno osiguranje.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.