*Dan nepusenja: HZZO nagrađuje autorske fotografije


HZZO: nagradjene fotografije - natjecaj za Dan nepušenja

Autor/Izvor: Izvor: HZZO i MZ

Objavljeno: 2.06.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan nepusenja: HZZO nagrađuje autorske fotografije

Najbolji među onima koji su poslali svoje autorske fotografije na natječaj „Nepušenjem do zdravlja“ nagrađeni su  HZZO-ovim jednogodišnjim policama dopunskog zdravstvenog osiguranja. Pedeset najkreativnijih autora preuzelo je osvojene  narančaste kartice na svečanosti održanoj na *Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja, u galeriji „Velvet“ u Zagrebu.

HZZO već dugi niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja i provodi nagradni natječaj kojem je cilj potaknuti pušače da preispitaju svoju naviku, te da se pobrinu za svoje zdravlje i uz to pokažu kreativnost. Nagradni natječaj proveden je u suradnji s časopisom „Gloria“.

Osim što je ozbiljan javnozdravstveni problem, pušenje predstavlja i veliki trošak za zdravstveni sustav. Na mrežnim stranicama HZZO-a objavljen je  podatak da je u 2014. godini  za liječenje bolesti povezanih s pušenjem (posljedica pušenja) utrošeno oko 1,1 milijardu kuna iz zdravstvenog budžeta. Dobra vijest je da je taj trošak u 2104. nešto manji nego u 2013. godini kada je za tu namjenu izdvojeno 1,5 milijardu kuna.

Izračunato je da hrvatski pušač godišnje na cigarete potroši oko 7.500 kuna.

Pri dodjeli nagrada autorima koji su nagrađeni za fotografije kojima izražavaju što za njih predstavlja dan bez cigarete, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec je podsjetila na to da su u primarnu zdravstvenu zaštitu krajem 2013. uvedeni paneli za preventivne preglede, u sklopu kojih obiteljski liječnici prate među svojim osiguranicima i zdravlje pušača te posljedice pušenja i ukazuju im na sve opasnosti i štetnost cigareta za vlastito zdravlje i zdravlje njihovih obitelji.

"Paneli su dugoročni potez, ali izrazito važan jer se obiteljski liječnici sada i financijski potiču da prate svoje pacijente kada je u pitanju debljina, alkohol te pušenje, koje je uzročnik puno bolesti koje mogu završiti sa smrtnim ishodom", kazala je Prenđa Trupec i dodala kako je Svjetska zdravstvena organizacija hrvatski primjer panela ocijenila kao inovaciju i najavila da će ih propagirati u drugim zemljama Europe i svijeta.

Ovisnost o nikotinu smatra se drugim vodećim uzrokom mortaliteta u svijetu, nakon hipertenzije. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako duhan ubija više od 6 milijuna osoba godišnje. Otprilike svaka druga osoba koja puši, umrijet će prerano, od posljedica povezanih s pušenjem.

Među 4000 kemikalija koje su sastojci duhanskog dima, za više od 70 je dokazano da imaju karcinogeno djelovanje.

Izloženost djece duhanskom dimu uzrokuje češće respiratorne infekcije, astmu, upale srednjeg uha i druge teškoće. Pušenje u trudnoći može dovesti do zaostajanja ploda u rastu i razvoju, uključujući različite malformacije, pobačaje i prijevremene porode.

Rizik eventualnog prosječnog debljenja od 2,3 kilograma po prestanku pušenja ni u kojem slučaju ne može nadjačati benefite i ne bi se trebao prihvaćati kao razlog za odgodu odluke o apstinenciji, baš kao niti jedan drugi razlog zbog kojega se često odgađa prestanak pušenja.


*SVJETSKI DAN ne!PUŠENJU (World No Tobacco Day)

Obilježava se svake godine 31. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Tradicija da se javnozdravstvenim kampanjama obilježavanja Dana bez pušenja i bez duhanskog dima započela je 1989. godine.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.