Varga kod švedskog ministra zdravlja Gabriela Wikströma


švedski ministar zdravlja Gabriel Wikström i hrvatski ministar zdravlja (Izvor:MZ)

Autor/Izvor: Izvor: MZ

Objavljeno: 3.06.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Varga kod švedskog ministra zdravlja Gabriela Wikströma

Hrvatski ministar zdravlja se u Švedskoj susreo s predstavnicima grupe CAPIO, vodećim europskim pružateljem zdravstvenih usluga koji djeluje ne samo diljem Švedske, već i u Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj

 

Na poziv švedskog ministra zdravlja Gabriela Wikströma, hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga boravio je 1. i 2. lipnja  u dvodnevnom posjetu Kraljevini Švedskoj.

Prvog dana boravka se ministar Varga  sastao  s predstavnicima lokalne vlasti regije Västra Götaland, sveučilišnih zdravstvenih ustanova kao i akademske zajednice u cilju  razmjene znanja i iskustva o načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava između dvije države. Ministar Varga obišao je Sveučilišnu bolnicu Sahlgrenska  u Göteborgu a u okviru seminara o izazovima za zdravstvenu zaštitu u 21. stoljeću, hrvatski je ministar zdravlja predstavio  sustav zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Primjere i iskustva dobre prakse u sustavu zdravstva Kraljevine Švedske predstavili su Joakim Larsson, predsjednik Županijske skupštine Västra Götaland, dr. Karin Rignér, ravnateljica primarne zdravstvene zaštite istoimene Regije, dr. Barbro Fridén, ravnateljica Sveučilišne bolnice Sahlgrenska i Jörgen Samuelsson, predstavnik grada Göteborga a raspravljalo se  o:

  • organizaciji i financiranju švedskog zdravstvenog sustava,
  • načinu djelovanja primarne zdravstvene zaštite u Švedskoj ,
  •  načinu upravljanja švedskim bolnicama
  • funkcioniranju zdravstvene zaštite na lokalnoj razini diljem Švedske

Drugog dana boravka, ministar Varga se u Stockholmu susreo s ministrom zdravlja, javnog zdravstva i športa Švedske Gabrielom Wikströmom, s kojom je razgovarao o organizaciji švedskog zdravstvenog sustava i prioritetima zdravstvene politike dviju država.

Posebna pozornost posvećena je načinu organiziranja skrbi za stare i nemoćne osobe (palijativna skrb)  s naglaskom na kvalitetu usluge i sigurnost pacijenta. Za razliku od hrvataskog zdravstvenog sustava u Kraljevini Švedskoj se palijativnoj skrbi posvećuje znatno veća pažnja.  Stoga se ministar Varga susreo i s predstavnicima grupe Capio, jedne od vodećih europskih pružatelja zdravstvenih usluga koja djeluje ne samo diljem Švedske, već i u Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj. Bit će predstavljen način rada Gerijatrijske jedinice u okviru bolnice Dahlen kao i koncept skrbi starijih osoba u kući, koji se uspješno provodi u Stockholmu.

Ministar se sastao i s Fredrikom Westanderom, predstavnikom Švedske organizacije lokalnih vlasti i regija (Swedish Association of Local Authorities and Regions SALAR), krovne organizacije za financiranje javnog zdravstva i brigu za starije osobe, s kojim je razgovarao o usporedbi zdravstvene skrbi među regijama.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.