Varga, Lorencin i Bura predstavili AP zdravstvenog turizma


Ministri Lorencin, Varga i pomoćnik Bura Izvor: MT

Autor/Izvor: Izvor: MZ

Objavljeno: 9.06.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Varga, Lorencin i Bura predstavili AP zdravstvenog turizma

Strategija razvoja turizma RH do 2020. i Nacionalna strategija razvoja zdravstva RH 2012-2020. prepoznaju 3 oblika zdravstvenog turizma: wellness turizam, lječilišni turizam, medicinski turizam.

 

“Uvođenjem pojma zdravstveni turizam u zakone o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju*, stvaramo mogućnost i javnom i privatnom sektoru za bavljenje ovom značajnom djelatnošću te olakšavamo turističkom sektoru da se može baviti zdravstvenim turizmom“ -  rekao je ministar zdravlja Siniša Varga jučer na predstavljanju Akcijskog plana  razvoja zdravstvenog turizma  te dodao kako će u sljedećih nekoliko godina iz EU fondova u obnovu zapuštenih toplica u javnom vlasništvu,  investirati oko 70 milijuna eura.

„Naša je želja da do 2020. godine  hrvatski zdravstveni turizam bude međunarodno prepoznat po visokokvalitetnoj wellness ponudi, ali i po znatno unaprijeđenoj kvaliteti ponude lječilišnog turizma te ponudi za tržište spremnih medicinskih ustanova“ -  izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

 

Od kad je na čelu Ministarstvo zdravlja  Siniša Varga, državna zdravstvena  administracija  prepoznaje zdravstveni turizam kao  važnu djelatnost i sustavno radi na jačanju institucionalnog okvira za razvoj zdravstvenog turizma. To je  vidljivo i kroz osnivanje i rad Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu (vodi ga Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja) u okviru Ministarstva zdravlja. K tome, trenutačno je otvorena javna rasprava*, odnosno  proces Izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Jedna od najvažnijih novosti upravo je uvođenje pojma “zdravstveni turizam” u  glavni zdravstveni zakon čime se stvara mogućnost i javnom i privatnom sektoru za bavljenje ovom djelatnošću te olakšavamo turističkom sektoru da se može baviti zdravstvenim turizmom.

 

Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine i  Nacionalna strategija razvoja zdravstva Hrvatske 2012-2020.  prepoznaju 3 oblika zdravstvenog turizma:

 • wellness turizam,
 • lječilišni turizam,
 • medicinski turizam.

 

Ponuda zdravstvenog turizma u Hrvatskoj danas obuhvaća kompleksan skup pružatelja usluga:

 • wellness turizma - oko 80 hotela i različitih wellness centara,
 • lječilišnog turizma -15 specijalnih bolnica i lječilišta,
 •  medicinskog turizma- veliki bolnički sustavi u javnom vlasništvu i velik broj privatnih ordinacija.

 
Akcijski plan za razvoj zdravstvenog turizma predlaže 30 razvojnih aktivnosti koji se odnose na unapređenje:    

 • institucionalnog okvira za razvoj zdravstvenog turizma,
 • kvalitete proizvoda zdravstvenog turizma,
 • stručne vještine djelatnika u zdravstvenom turizmu,
 • međunarodnu prepoznatljivost hrvatskog zdravstvenog turizma.


U okviru spomenutih 30 razvojnih aktivnosti zdravstvenog turizma nalaze se primjerice:     

 • predlaganje akreditacija hrvatskih zdravstvenih ustanova,
 • međunarodno certificiranje hrvatskih zdravstvenih ustanova,
 • edukacija zaposlenih u zdravstvenom turizmu,
 • marketing i promocija zdravstvenog turizma

Ponuda zdravstvenog turizma u Hrvatskoj ima stoljetnu tradiciju,  disperzirana je diljem zemlje s uočljivom koncentracijom pružatelja usluga  na Kvarneru, u Istri, županijama Sjeverne Hrvatske te na području Zagreba. Očekuje se da zdravstveni turizam bude  jedan od vodećih turističkih proizvoda Hrvatske s visokim potencijalom rasta zahvaljujući komparativnim prednostima zemlje. Zbog blizine i dostupnosti, tu je  značajna potražnja s velikih emitivnih tržišta “stare Europe”, zatim niže cijene za zdravstvene usluge dobre reputacije te kvalificirani medicinski djelatnici. K tome, zdravstveni turizam pokazuje iznadprosječne stope rasta i na globalnom turističkom tržištu potaknut trendom starenja populacije u razvijenim zemljama svijeta i sve izraženijom orijentacijom društva na zdravi život.

Prepoznajući taj potencijal, Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine i Nacionalna strategija razvoja zdravstva Hrvatske 2012-2020. apostrofiraju daljnji razvoj svih oblika zdravstvenog turizma. Obje Strategije predviđaju izradu Akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma RH kao međuresorne platforme za sustavno podizanje konkurentnosti zdravstveno turističke ponude Hrvatske. Akcijski plan za zdravstveni turizam nastao je u suradnji dvaju ministarstava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.