*Velika Gospa: enciklika pape Franje nije komunistički manifest!


Autor/Izvor: Izvor*

Objavljeno: 14.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Velika Gospa: enciklika pape Franje nije komunistički manifest!

Enciklika Hvaljen budi je velika crkvena i društvena novost. Ona nije komunistički manifest već poziv na razumno korištenje, a ne iskorištavanje, resursa. Nitko ne misli da banke treba ukinuti (pa i Vatikan ima svoju banku), već se predlaže da budu u slu

 

Papina lipanjska enciklika Hvaljen budi (Laudato si) je odjeknula u cijelom svijetu. No, iako je enciklika radikalna - ona nije komunistički manifest - kako su je nazvali neki neoliberalni krugovi. Papa iznosi kako su financijske transakcije i izrabljiva­nje prirodnih bogatstava dovele do kriza, pa prema tome i ratova i  poziva politiku na radikalne promje­ne. Ne misli pritom da banke treba ukinuti (pa i Vatikan ima svoju banku), već predlaže da one budu u službi čovjeka.

Istina,  neminovne je sličnost marksističkih i kršćanskih ideala u onoj zajedničkoj točci brige za dobrobit i dostojanstvo  svakog čovjeka – i to već na ovom svijetu! No, enciklika nije komunistički manifest, ona samo poziva na razumno korištenje resursa a ne iskorištavanje!

 

Papa pritom poziva na „ekološko obraćenje“: kakav ćemo svijet ostaviti potomcima? To je pitanje za svakog od nas - neovisno o tome jesmo li vjernici, agnostici ili ateisti. A to je pitanje  dakako i za multinacio­nalne kompanije i vlade naj­bogatijih zemalja koje nesrazmjernim iskorištavanjem prirodnih bogatsta­va utječu na klimatske promjene i osiromašenje dijela planeta.  Jer,  ekološka i društvena kriza nisu odvojene. One  čine cjelokupnost koju kao takvu tre­ba liječiti.

 

Sadržaj lipanjske papine  enciklike Hvaljen budi komentirali su svi značajni mediji. Ame­rički New York Times naglašava kako je riječ o papinoj  „oštroj kri­tici konzumerizma" jer su financijske transakcije i izrabljiva­nje prirodnih bogatstava dovele do kriza i ratova pa stoga papa poziva na radikalnu promjenu u politici, ekonomiji i načinu života pojedinaca, na „ekološko obraćenje“.

 

Iz hrvatskih medija, izdvajamo komentar papine  enciklike Hvaljen budi iz pera  Silvija Tomaševića (Večernji list 20150620):

„Zapadni svijet najviše je, možda, pogodila re­čenica kako >spašavanje banaka po svaku cijenu, čineći da tu cijenu plate narodi, bez čvrste odluke o reviziji i reformi cijelog sustava, potvrđuje apsolutnu dominaciju financija<.  Da­kako, odmah su pokrenute analize s pitanjima je li spašavanje banaka, nakon krize 2008., bilo manje zlo ili se možda moglo pustiti da sve banke s gubicima propadnu. To su analize ti­pa što bi bilo kad bi bilo, ali sigurno je jedno: bankarski sustav koji je doveo do krize nije se izmijenio. Financije i dalje, kako to i kaže papina enciklika, dominiraju stvarnim životom i ekono­mijom. Bankarsko-financijski sustav i dalje vlada i može stvoriti nove krize, a za njegovo ozdravljenje danje golemi novac iz džepova naroda. Dakako, nitko ne misli da banke treba ukinuti (pa i Vatikan ima svoju banku), već se predlaže da budu u službi čovjeka.“ (Izvor: kolumna Silvija Tomaševića/Večernji list 20150620)

 

*VELIKA GOSPA 15.08. 2015. 

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo  je crkveni i državni blagdan (u sjeverozapadnoj Hrvatskoj: Velika Maša). To je dan kad mnogi vjernici mogu hodočastiti, ispuniti svoje zavjete  i „prisjetiti se  dogme svoje vjere  da je Marija - u završnica njezina Bogu predanog zemaljskog života - dušom i tijelom  uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim Sinom Isusom.” (Izvor : portal katolici)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.