dr. OZ, tv-doktor& prof. kirurgije, na HTV_ 1 u 11 h; pon-petak


Mehmet Oz sa suprugom (Izvor: wikipedia)DIA

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.06.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

dr. OZ, tv-doktor& prof. kirurgije, na HTV_ 1 u 11 h; pon-petak

Život nije statičan. Svaki dan nešto nastaje ili nestaje. Na to treba misliti i kada je zdravlje u pitanju. I kada dijetu odgodite za sutra ili prestanak pušenja do idućeg rođendana, svjesno ste izabrali put prema bržoj smrti – kaže dr Oz.

 

Mehmet Cengiz Oz (55) je kardiokirurg sa stotinjak operacija godišnje, profesor kirurgije na sveučilištu Columbia a širom svijeta je poznat po savjetima koje daje u svom televizijskom show-u. Časopis Time ga je 2008. proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba. Časopis Esquire stavio ga je na 75. mjesto najutjecajnijih osoba 21. stoljeća. Njegov CV sadrži još i podatke  da je:

  • ravnatelj Kardiovaskularnog instituta i Komplementarnog medicinskog programa pri bolnici New York Presbyterian,
  • kolumnista u časopisu Esquire i jedan je od urednika časopisa O, Oprah Winfrey (u njenog ga je showu upoznala šira publika),
  • objavio nekoliko stotina autorskih radova, poglavlja knjiga i medicinskih publikacija,
  • registrirao nekoliko patenata…

Rođen je 1960. u američkom Clevlandu u obitelji  s liječničkim  i farmaceutskim backgroundom.  Otac mu je porijeklom iz Turske  a u Ameriku je došao na  studij medicine.  Mehmet, iako rođen u Americi, želio je zadržati i tursko državljanstvo pa je služio vojnu obvezu u domovini svojih predaka i time  prihvatio  rizik da ako u Turskoj izbije rat, u njemu mora i sudjelovati.

Školovao se na Harvard University a medicinu diplomirao na sveučilištu u Pennsylvania. Danas je profesor kirurgije na fakultetu u Columbiji. Oženjen je, otac je i djed.

 

2004. godine je  je počeo surađivati s Oprah Winfrey i nastupati u njenom talk showu da bi već 2009. uz potporu njene producentske kuće, pokrenuo vlastitu emisiju u kojoj gledatelje savjetuje o zdravlju - Dr Oz Show- koja se snima pred publikom u studiju u legendarnom newyorškom centru Rockefeller. Show dr Oza je u međuvremenu dobio brojna priznanja a nagrađvana je između ostalog, s Emmyjima za dnevni tv program. Bavi se popularnim temama:  kako smršavjeti, kako ostati mladolik. Često su u središtu  emisije teme vezane uz odnose, seks, svladavanje sukoba, smanjivanje stresa, bračni problemi...

Filozofija na kojoj dr. Oz temelji svoj televizijski „zdravljak“, mogla bi se sažeti na slijedeći način: „Život nije statičan. Svaki dan nešto nastaje ili nestaje. Na to treba misliti i kada je zdravlje u pitanju. I kada dijetu odgo­dite za sutra ili prestanak pušenja do idućeg rođendana, svjesno ste izabrali put prema bržoj smrti… *Želim da padnu suvremene barijere između bolesnika i liječenja (nedostupnost), umjesto toga želim da ljudi imaju osjećaj da im je medicina dostupna (na dohvat ruke) kao što je bila dostupna našim precima kada je svaka zajednica imalo svog vidara uz sebe", kaže dr Oz.

 

Kuriozitet je da je  u kolovozu 2010. godine  tijekom kolonoskopije koja je izvedena kao dio njegove emisije, Mehmetu Ozu dijagnosticiran prekancerozni polip na debelom crijevu zbog čega on često ističe da mu je ta emisija uistinu spasila žvot.

 

Otkako je potkraj 2011. godine počelo emitiranje  televizijskog showa Dr.Oz u Hrvatskoj, služba za gledatelje naše javne televizijske kuće, tvrdi da je pokupila dosad  neviđena količina  pohvala i pozitivnih komentara vezanih uz jednu emisiju koja se bavi medicinskim temama. Hrvatski gledatelji nerijetko šalju i svoju  medicinsku dokumentaciju  u nadi da će upravo njima dr Oz dati savjet. Show dr. Oza je u kratkom  vremenu postao jedan od najgledaniji sadržaj a veselilo bi nas da možemo reći da američki doktor turskih korijena „tuče“ i turske sapunice.

 

Show dr. Oza možete pogledati  u ljetnoj shemi  na 1. programu HTV-a, radnim danom od ponedjeljka do petka, u prijepodnevnom terminu s početkom oko 11 sati.

 

U našoj rubrici PLANER DOGAĐANJA možete pronaći tjedni pregled tema o kojima dr. Oz govori u svom televizijskom show-u.

 

 

*dr. Oz described his philosophy to The New Yorker: "I want no more barriers between patient and medicine. I would take us all back a thousand years, when our ancestors lived in small villages and there was always a healer in that village."[17] (Izvor: Wikipedia)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.