ISABS: prof. Primorac na Brač doveo svjetski poznata imena znanosti


Izvor:draganprimorac.com

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.06.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

ISABS: prof. Primorac na Brač doveo svjetski poznata imena znanosti

Deveta konferencija ISABS-a (International Society for Applied Biological Sciences) održana je u Bolu na Braču od 22. do 26. 06.2015. Tema konferencije bila je forenzička, antropološka i medicinska genetika.

 

Laboratorijski uzgoj ljudskih organa, precizni lijekovi bez nuspojava kreirani prema genima pojedinca - to  su neka od spasonosnih medicinskih rješenja koja su već u primjeni a o kojima je bilo riječi na  devetoj konferenciji ISABS-a (International Society for Applied Biological Sciences) održanoj  prošloga tjedna u Bolu na Braču (22.-26. 06. 2015.).

Prof. Dragan Primorac, jedan od osnivača ISABS-a, ponovo je doveo svjetski poznata imena zna­nosti u Hrvatsku: prof. Frederick Bieber s pre­stižnog Harvarda, prof. Anthony Atala, čovjeka koji stoji iza labora­torijskog uzgoja organa… Devetoj konferenciji ISABS-a prisustvovalo je 500 sudionika iz 42 države. Među njima vodeći svjetski znanstvenici iz područja personalizirane medicine, kliničke, forenzičke i antropološke genetike, dobitnici Nobelove nagrade..

 

Personalizirana medicina, medicinska genetika, regenerativna medicina, epigenetika 

Budućnost medicine su lijekovi profilirani prema  genima pojedinca. Samo u personaliziranoj medicini  je moguće stvoriti efikasan lijek koji uspješno liječi bolest a  neće prouzrokovati nuspojave. Na ISABS-ovoj konferenciji su predstavljena 4  nova pametna lijeka za liječenje raka koje je odobrila američka  Agencija za hranu i lije­kove. To pokazuje orijentaciju ame­ričke administracija na personaliziranu medicinu, odnosno liječenje bolesti ovisno o genetskim karakte­ristikama svakog pojedinca.

 

Jedno od najzapaženijih izlaganja na  konferenciji u Bolu bilo je ono prof.dr. Anthonyja Atala (Wake Forest University). On je najveće  ime iz područja regenerativne medicine i stratega razvoja laboratorijski uzgojenih organa. U.S. News and World Report je prof. Atalu  proglasio jednim od ključnih osoba za razvoj medicine u 21. stoljeću. Prof.dr. Atala je član Američke akademije, dobitnik nagrade Christopher Columbus američkog Kongresa, objavio je više od 400 znanastvenih radova i vlasnik je više od 200 patenata iz područja medicine i novih tehnologija. Prof.dr. Atala je prikazao konkretne slučajeve uspješno transplatiranih u laboratoriju uzgojenih organa:

  • laboratorijski je uzgojen mokraćni mjehur i ugrađen malom pacijentu. Djetetu je prijetilo otkazivanje bubrega a sada, nakon transplantacije, laboratorijski  uzgojen mokraćni mjehur uredno raste s malim pacijentom i tijelo ga je prihvatilo kao svoj dio,
  • laboratorijski su uzgojene vagine  i uspješno  integrirane pa tako danas s njima uredno žive već 4 pacijentice. Radi se i na laboratorijskom uzgoju penisa…,
  • prof. Atala je prikazao  zadnje rezultate u laboratoriju sintetiziranih krvnih žila, hrskavice, kosti, i niza drugih organa.

Srce napravljeno u laboratoriju skora je budućnost. Laboratorijski uzgoj bubrega, jetre, gušterače… idući su i najteži korak jer je riječ o najsloženijim organima.

 

Razvoj regenerativne medicinu je preduvjet za  konkurentnost  na međunarodnom  tržištu zdravlja i  komparativna prednost za one koji namjeravaju biti lideri na području medicinskog turizam. U tom je kontekstu za našu zemlju važna informacija da je  prof. Anthony Atala potvrdio moguću suradnju između njegova instituta i hrvatske Bolnice Sveta Katarina.

 

Jedna od poruka ISABS-ove konferencije jest i to da će medicinu 21. stoljeća obilježiti epigenetika odnosno znanost o tome kako čimbenici iz oko­liša utječu na genom i kako te promjene mogu dovesti do bolesti.

 

Forenzička genetika-svemogući alati za borbu protiv zločina

Na osnovi DNK moguće je identificirati počinitelje ali i žrtve. Prof. Primorac je na  ISABS-ovoj konferenciji u Bolu prezentirao 2  nova ugovora s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Međunarodnom komisijom za nestale osobe, koja  vodi identifikacije žrtava masovnih katastrofa u cijelom svijetu.  Radi se o novom modelu i iskoraku u povezivanju forenzičara najuglednijih svjetskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma, ali i suradnje po pitanju identifikacije žrtava masovnih katastrofa.

Antropološka genetika -otkrića o našoj prošlosti

Na konferenciji u Bolu predstavljeno je i genetsko porijeklo cijele Zemlje; rade se opsežna istraživanja kako bismo dobili odgovor odakle potječu narodi pojedinih kontinenata i kad su naselili određeno područje.

Organizatori i suorganizatori 9. ISABS-ove konferencije u Bolu na Braču su:

  • International Society of Applied Biological Sciences (ISABS)  jedna od vodećih svjetskih znanstvenih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike kojom, od početka 2015. godine, predsjedava prof.dr. Dragan Primorac, jedan od najpriznatijih svjetskih eksperata iz područja forenzičke genetike. Suosnivači ISABS-a su prof.dr. Moses Schanfield (George Washington University) i prof.dr. Stanimir Vuk-Pavlović (Mayo Clinic). U radu znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje 4 nobelovaca (prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot), prof.dr. Aaron Ciechanover (Technion, Haifa), prof.dr. Robert Huber (Max-Planck Institute) i prof.dr. Richard Roberts.
  • Klinika Mayo,  najbolja američka klinika, središta inovacije i izvrsnosti u medicini, najveća svjetska neprofitna medicinska ustanova s 3800 liječnika i znanstvenika, te oko 50.000 osoblja.

American Academy of Forensic Sciences, George Washington University, Penn State University, University of New Haven, University of Botswana, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Specijalna bolnica Sveta Katarina, Genos, Institut Ruđer Bošković, Institut za antropologiju, Centra za forenzičke znanosti Ivan Vučetić…,  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.