Imunološki: u natječaj upisat da ne treba „baš sve" shvatit ozbiljno


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Imunološki: u natječaj upisat da ne treba „baš sve" shvatit ozbiljno

Zašto sindikalistica Imunološkog misli da za proizvodnju krv.pripravaka, seruma, cjepiva ne treba ispuniti „baš sve uvjete"? Možda i ne treba „baš svih *100 milijuna kn", ali onda nek u natječaju piše da ne treba „baš sve" shvatit ozbiljno

 

Vlada je jučer odlučila sebe poslati na „popravni”. Odbijena je jedina ponuda za kupnju Imunološkog zavoda. Spašavanje ovog za našu zemlju strateški važnog poslovnog subjekta, odgođeno je za kolovoz kada će DUUDI pripremiti raspis trećeg  natječaja za  kupnju državnog portfelja u IZ-u.

 

A priča već predugo traje. Iako se svi slažu da je to djelatnost od iznimnog značaja za Hrvatsku, Vlada (Imunološki zavod je u većinskom javnom vlasništvu pa o njemu odlučuje Vlada) se ponaša neodgovorno, kao raspikuća i loš gospodar. Već dvije godine „bi-nebi“ dodala  pojas za spašavanje utopljeniku koji je sve slabiji i koji bi svakog trenutka mogao umrijeti. Velika će vrijednost biti izgubljena, propasti, nestati, i to zbog „grijeha nečinjenja“. Zašto pobogu, ministar gospodarstva sada gubi vrijeme na to da moljaka novac za plaće stotinjak zaposlenika Imunološkog zavoda umjesto da radi ono što mu je posao - osigura dugoročnu perspektivu ovom poslovnom subjektu…Pametnome dosta. U nastavku prenosimo dva zanimljiva komentara „slučaja IZ“.

 

Prvi komentar je objavljen u Večernjem listu 20150327 pod naslovom „Djelatnici Imunološkog zavoda bi zaobišli propise. Nemaju „baš sve uvjete“, ali se nadaju dozvolama“. Prenosimo dio napisa:

"Lidija Jagarinec, sindikalistica Imunološkog zavoda, izjavila je gostujući na Hrvatskom radiju krajem ožujka (2015.) kako ne mogu zadovoljiti „baš sve uvjete“ za izdavanje dozvola koji se traže, ali očekuju da im HALMED ipak omogući daljnji rad….  Ne znamo zašto tvrtka za proizvodnju krvnih pripravaka, seruma, cjepiva misli da ne treba ispuniti „baš sve uvjete“. Možda i ne treba „baš svih *100 milijuna kuna“, ali onda je i u natječaj trebalo upisati da ne treba uzeti „baš sve“ posve ozbiljno." * Podsjetimo, u natječaju se od investitora  uz ostalo tražilo najmanje 100 milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.

 

Drugi  komentar, odnosno  pismo Davora Majetića, glavnog direktora HUP-a objavljeno je u Večernjem listu 20150327. U nastavku donosimo izvadak:
"U slučaju Imunološkog zavoda imamo mišljenje naših socijalnih par­tnera, ne o pravima radnika, već o stra­teškim odlukama budućeg rada i mo­dela Zavoda. Interesantno da i ovdje imamo aktivne sindikate iz cestovnog prometa koji očito jako dobro razumi­ju tržište i industriju krvnih priprava­ka i plazme, uz sveprisutne stručnja­ke iz različitih područja. U kroničnom nedostatku argumenata javnost je za­bavljena borbom protiv privatnog in­vestitora. Rasprava je došla i do izja­ve da nećemo davati naša krvna zrnca za privatni interes, a da se nitko ne pi­ta kome smo dosad davali krvna zrn­ca obzirom da je tvrtka bankrotirala? Nitko ne dvoji da je Imunološki zavod strateški važan za našu zemlju. Ne vi­dim zašto privatni investitor uz pravu regulaciju i ugovore, ne bi mogao očuvati Imunološki. Kao da trenutna inve­sticija građana (op.Visia Croatica) ne znači istovremeno privatno vlasništvo? Gdje je razlika? I ovdje se postavlja pitanje tko odlučuje i tko bi trebao donijeti odluku?"

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.