Protiv stereotipa: u politiku “samo nesposobni i nekompetentni lječnici”


Željko Plazonić Izvor:www. hdz.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Protiv stereotipa: u politiku “samo nesposobni i nekompetentni lječnici”

Financijašica M. Dalić samoinicijativno odlazi iz Sabora a ulazi liječnik Ž. Plazonić. „Kak sad to? Dalićku iz Zagreba, mijenja čovjek iz Rijeke, liječnik, ničim izazvan, koji bi svakako više doprinio u struci nego ovo nekoliko tjedana preostalih u Sabor

 

Hadezeova financijašica Martina Dalić svojevoljno odlazi iz Sabora a na njeno mjesto dolazi liječnik Željko Plazonić. Jučer je svečano prisegnuo kao saborski zastupnik HDZ-a  a mandat mu teče od 16. srpnja 2015. Odmah su na portalima osvanuli komentari:

 

„Kako sad to? Dalićku iz Zagreba mijenja čovjek iz Rijeke, liječnik, ničim izazvan, koji bi svakako više doprinio  u struci nego ovo nekoliko tjedana preostalih u Saboru.“ (Izvor: komentar čitatelja Vinka Vitića na portalu·jutarnji.hr)

 

 „Saborska mirovina je saborska mirovina, a ne nekakve liječničke trice i kučine… moraju uhljebit šta više svojih ljudi” (Izvor: komentar čitatelja Tvrdorah na portalu· index.hr)

 

”Jedan moralan i kompetentan lječnik nikada si ne bi dozvolio srozavanje na nivo političara. Samo nesposobni i nekompetentni lječnici ulaze u politiku” (Izvor: komentar čitatelja Dr.Obilica na portalu· index.hr)

 

Hoće li cijenjeni riječki kirurg imati uspjeha u rušenju stereotipa da u politiku ulaze “samo nesposobni i nekompetentni lječnici”?

 

Željko Plazonić je u svom nastupnom govoru najavio  da će u Saboru nastupati kao pravi zastupnik, koji će prisustvovati sjednicama, biti uključen u raspravama i predlagati amandmane, te da ga se građani neće imati razloga sramiti.

 

„Rad u Saboru shvaćam kao vrlo zahtjevan i ozbiljan posao. Potrudit ću se kvalitetnim i poštenim radom promijeniti percepciju koju građani često imaju prema političarima…Što se tiče rada u odborima, nisam vezan samo uz zdravstvo. Vjerujem da ima i drugih područja u kojima bih mogao dati doprinos, a u saborskom Klubu znaju procijeniti gdje bih mogao dati najviše“, rekao je Plazonić koji se zahvaljuje svima u stranci koju su podržali njegovu kandidaturu i na taj način mu ukazali veliku čast, ali i obvezu. (*Izvor: intervju za Novi list 20150716)

 

Plazonić je jedan je od utemeljitelja HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji. Dragovoljac je Domovinskog rata. Oženjen je, ima 3 kćeri i 1 unuku a  živi u Viškovu.

 

Poznati je riječki liječnik, osnivač lokalne intervencijske kardiologije. Godine 1996. učinio je prvu koronarografiju u novoj angiosali, a dvije godine kasnije prvu elektivnu i primarnu perkutanu koronarnu intervenciju. Kirurški timovi pod njegovim vodstvom prvi su ugradili BVS-stent, reapsorpcijski stent koji nestaje u krvnoj žili, te prvi u Hrvatskoj izveli hitnu implantaciju grudne proteze tzv. stent intervencijom.

 

Zaslužan je za edukaciju mnogih mlađih kolega i općenito razvoj i napredak te struke. “Najponosniji sam na to što smo odgojili dobar dio mlađih kolega, koji su me naslijedili u profesionalnom smislu, pogotovo što više ne radim na odjelu, zbog mog dugotrajnog bolovanja i drugih obveza. Invazivna kardiologija ide naprijed vrlo krupnim koracima i to je najvažnije. Vrlo sam ponosan na njih. Kaže se slava učenika je i slava učitelja. Nikad nisam uvodio inovacije da bih bio prvi u nečemu, već da građanima olakšam da za prijeko potrebne operacije više ne moraju odlaziti izvan Rijeke. Nadam se da će oni koji dolaze jednako nastaviti razvijati struku”.(Izvor*)

 

Zbog svoje profesionalne bolesti bio je u sporu s riječkim KBC-om, tražeći naknadu za pretrpljenu štetu, jer je prije desetak godina obolio od infekcije koja je ne samo oštetila njegovo srce i razvila se u sepsu nego je teško ugrozila njegov život. Spor je drugostupanjskom presudom riješen u njegovu korist. Sam Plazonić kaže da je sudski spor pokrenuo ponajprije zbog principijelnih razloga, kako bi bivšem ravnatelju Halleru dokazao da ljudi koji pojedine medicinske djelatnosti vuku naprijed trebaju osiguranje od profesionalnih bolesti. 

Podsjetimo, Martina Dalić, nekadašnja HDZ-ova ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, pa zastupnica, napustila je stranku u jesen 2014. i od tada je u Saboru bila nezavisna. Ona je u sedmi saziv Sabora izabrana u 7. izbornoj jedinici s liste HDZ-a. Sada je dala ostavku i na zastupničku dužnost. Na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Sabor se suglasilo i prihvatio njenu ostavku, kao i odluku HDZ-a da Dalićevu zamjeni liječnik iz Rijeke Željko Plazonić.

Od službene politike se Martina Dalić oprostila  statusom na Facebooku 15. srpnja:

"Sabor je danas jednoglasno usvojio moju ostavku na dužnost saborskog zastupnika. Time prestaje moje djelovanje u službenoj politici...Procijenila sam da je u trenutku kada sadašnji saziv Sabora ulazi, prvo, u ljetnu stanku, a zatim u posljednje predizborne mjesec(e) svoga rada, vrijeme i za konačan rastanak...Ne namjeravam se vraćati u politiku. …Ja ću nastaviti karijeru u okviru svoje struke. Odlazak iz Sabora otvara prostor da gradim život i karijeru u okviru svojih interesa. Zahvaljujem svima koji su tijekom godina imali strpljenja pratiti moj rad uključujući i ideje koje sam iznosila na ovim stranicama. Zahvaljujem svima koji su se slagali s njima i pružali podršku. Zahvaljujem također i onima koji se nikako i nikad nisu slagali sa mnom. Protivljenje i kritiku shvaćala sam, bez obzira koliko ponekad teška bila, kao upozorenje da nikada i niti u jednom trenutku ne smijem izgubiti vezu sa stvarnošću, vezu s onim što ja jesam i u što vjerujem", napisala je bivša saborska zastupnica na svom Facebooku.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.