HDZ: zdravstveni program je dio našeg gospodarskog programa


prof. dr. Ante Ćorušić, predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HDZ: zdravstveni program je dio našeg gospodarskog programa

Kada dođe na vlast HDZ će uvesti  nadstandardne medicinske usluge za koje će svatko sam odlučiti želi li ih ili ne želi financirati putem dodatnog, tržišno orijentiranog zdravstvenog osiguranja. No, za standardne medicinske usluge “nećemo od građana zahtijevati nikakva dodatna financiranja. Naš zdravstveni sustav mora biti solidaran, jednako dostupan i utemeljen na javnom zdrav­stvenom sustavu s jednim nacionalnim neprofitnim osiguravateljem.“ – izjavio je prof.dr. Ante Ćorušić, najizgledniji  HDZ-ov kandidat za ministra zdravlja. (Izvor: Večernji list 20150717).

 

Prof. Ćorušić ističe da je zdravstveni program  dio HDZ-ovog gospodarskog programa a uz već spomenuto uvođenje nadstandardnih medicinskih usluga putem dodatnog, tržišno orijentiranog zdravstvenog osiguranja, najzanimljivije je rješenje motiviranja  i nagrađivanja medicinskih djelatnika zaposlenih u  bolnicama i zdravstvenim ustanovama u javnom vlasništvu.

 

Tako će primjerice liječnici - osim u javnoj ustanovi u kojoj su zaposleni - moći imati ugovor o radu s još 2 institucije i raditi u njima (uvođenje tzv. instituta mobilnih liječnika).

 

K tome, liječnici i medicinske sestre će moći dodatno zarađivati u javnoj ustanovi u kojoj su zaposleni. Nakon što odrade normu – ako žele i mogu, moći će dodatno raditi za svoj račun (uvođenje rada za „svoj račun“).

 

Kada je riječ o bolnicama u javnom vlasništvu, HDZ-ovi izračuni pokazuju da nema potrebe da se ijedna bolnica u Hrvatskoj ukine. Upravo suprotno, HDZ-ov zdravstveni program predviđa izgradnju najmanje 3 nove bolnice u javnom vlasništvu:

  • Nacionalna  dječja bolnicu u Zagrebu,
  • Dijagnostičko-poliklinički centar  za Novi Zagreb i Veliku Goricu,
  • Bolnica oko Makarske ili Metkovića jer od Dubrovnika do Splita nema stacionarne zdravstvene ustanove.

Prvi čovjek HDZ-ovog zdravstvenog programa prof. dr. Ante Ćorušić i ujedno predsjednik Odbo­ra za zdravstvo te stranke kaže: „Predsjednik stranke Tomislav Karamarko zadužio me za sektor zdravstva i samo sam jedan od članova našeg nacionalnog odbora… Uvjereni smo u pobjedu i spremni smo preuzeti odgovornost za uspješno upravljanje. Sretni smo što je zdravstveni program dio našeg gospodarskog programa i da je stranka jedinstvena u odluci o tome kakav sustav želimo, kako ćemo ga ostvariti i financijski održati. Mi želimo odgovorno upravljati sustavom javnog zdravstva. Kako? Za to već imamo u detalje razrađen paket mjera koji su sastavni dio našeg programa. Od vas kao medija želim da budete "oko sokolovo", a  našoj budućoj administraciji želim da bude što manje prisutna u javnosti jer će to značiti da imamo uspješne rezultate i zadovoljne pacijente.“ (Izvor: Večernji list 20150717)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.