Nakon Zaboka i Knina, u Vukovaru treća veteranska bolnica


Sanacijski upravitelj OŽB Vukovar Davor Arežina i ministar Varga na otvaranju Veteranske bolnice

Autor/Izvor: Izvor: ministarstvo zdravlja RH

Objavljeno: 20.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Nakon Zaboka i Knina, u Vukovaru treća veteranska bolnica

U nepunih godinu dana, tri su se hrvatske bolnice specijalizirale za branitelje, ratne veterane i za vojnike koji se vraćaju iz NATO-ovih misija te za njih neće biti nikakvih lista če­kanja u tim bolnicama. Prvo bolnica u Zaboku, zatim u Kninu i u petak, 17. srpnja u Vukovaru, gdje je održana svečanost postavljanja nove ploče s novim nazivom „Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana“ (OŽB). Ploču su zajednički otkrili vođa braniteljskih prosvjednika iz Savske, stopo­stotni hrvatski ratni vojni invalid Đuro Glogoški  te  ministar zdravlja Siniša Varga.

 

U razdoblju od 1998. do 2014. godine, u obnovu građevina, infrastrukture i opremanje vukovarske bolnice uloženo je 218 milijuna kuna, od čega trećina na opremu (72 milijuna). U OŽB Vukovar je zaposleno 564 djelatnika, od čega 103 liječnika, 224 medicinske sestre, 91 zdravstveni i 146 nezdravstvenih djelatnika. (Izvor: podaci objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva zdravlja RH).


Na svečanosti održanoj 17. srpnja, sanacijski upravitelj bolnice Davor Arežina rekao je „S obzirom da je stanovništvo našeg područja teško stradalo u ratu, s ponosom možemo reći da smo i bolnica hrvatskih veterana, koja zbrinjava hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji, civilne žrtve rata, kao i sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita." Sve će mogućnosti liječenja koje nudi vukovarska  bol­nica moći i dalje - uz branitelje - korisiti i civili a druge potrebe za liječenjem rješavat će se u suradnji s njavećim regionalnim medicinskim centrom, KBC-om Osijek.

 

Arežina je uzvanike  i medije upoznao s radom Odjela za kirurgiju i ortopediju, gdje se i do sada  liječio velik broj branitelja te predstavio projekt rehabilitacije u zajednici (Community based rehabilitation). U 2015. godini je odobreno 24 milijuna kuna za financiranje tog projekta a za njegovu realizaciju će trebati 3 godine kada bi trebao biti izgrađen i opremljen objekt za rehabilitaciju površine 1850 m2 i sadržaji:

  • hidroterapija,
  • limfna drenaža,
  • aromaterapija,
  • kineziterapija,
  • terapijski hidraulični stolovi i razni drugi terapijski uređaji,
  • djelatnosti za protetiku i ortotiku.

 

U OŽB Vukovar procjenjuju da bi u novom objektu mogli mjesečno obraditi 960 pacijenata koji do sada nisu bili obuhvaćeni rehabilitacijom, a liste čekanja u OŽB Vukovar bile bi smanjene sa 120 na 60 dana, dok bi se u zajednicu uključilo 30% pacijenata više nego prije projekta.

„In­zistirat ćemo još i na otvaranju Kliničkog bolničkog centra za branitelje u Zagrebu jer u Hrvatskoj svaka tri sata umre po je­dan branitelj. Prosječna životna dob branitelja je 50 godina, do sada je umrlo 40.000 brani­telja. Nemamo ni podataka u kakvom su zdravstvenom stanju branitelji. Na tome treba raditi“ - rekao je Đuro Glogoški, stopo­stotni hrvatski ratni vojni invalid i vođa braniteljskih prosvjeda u Savskoj koji je zajedno s ministrom zdravlja S. Vargom  otkrio novu ploču s nazivom veteranske bolnice u Vukovaru.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.