Elementarne čestice:Mada Peršić, liječnica koja je postala glumica


Izvor: TZ Dubrovnik

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Elementarne čestice:Mada Peršić, liječnica koja je postala glumica

Jučer su premijerno izvedene “Elementarne čestice”, medijski najeksponiranija predstava 66. Dubrovačkih ljetnih igara. Kazališni komad je najprije bio skinut pa onda ipak vraćen na repertoar. Probe je  je pratilo jako policijsko osiguranje a isto će biti i s premijerom i reprizama koje slijede.

U glumačkoj se postavi izdvaja ime Zagrepčanke Made Peršić, mlade žene  s nesvakidašnjim životnim putem.  Mada je neobična utoliko što je nakon stečene diplome Medicinskog fakulteta i odrađenog staža u bolnicama odustala od liječničkog poziva i upisala Akademiju za kazalište i film. Ta 27-godišnja liječnica i sada studentica glume, nestrpljivo je  iščekivala 20. srpnja i svoj kazališni debi na Dubrovačkim ljetnim igrama. U  „Elementarnim česticama” nastupa u ulozi psihijatrice....

 

O svome prelazu iz medicine u glumu Mada kaže: „Shvatila sam da je medicina predivno zvanje, ali za nekog drugog. Gluma je stalno sazrijevala u meni, ali tek nakon što sam stekla diplomu liječnika i  stažirala, tek tada sam skupila  dovoljno hrabrosti  priznati sebi da odustajem od poziva liječnice i da ću se posvetila  svojoj stvarnoj ljubavi – glumi.“

 

Prva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara je po mnogima rizična iz razloga što se posljednja knjiga ”Pokoravanje” autora  “Elementarnih čestica” kontroverznog Michela Houellebecqa, smatra subverzivnim romanom jer opisuje Francusku s muslimanskim predsjednikom te kao takva može vrijeđati vjerske osjećaje muslimana  a samim time biti i  sigurnosna prijetnja za izvođače drugih Houellebecqovih djela i publiku. No, predstavaElementarne čestice nema veze s tom temom. Od 1998. godine kada su „Čestice“ objavljene, mnogo su puta uprizorene u više europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku i do  sada, ni u jednoj zemlji gdje je predstava izvedena, nije bilo sigurnosnih problema.

Predstava svakako nije namijenjena mlađoj publici, govori o rasulu suvremenog društva i puna je prizora koje konzervativnija publika može smatrati pornografijom: “Roman Michela Houellebecqa pisan je sirovim i brutalnim jezikom, nenadmašan u pogađanju bolnih mjesta i razotkrivanju same srži ljudskosti, smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Junaci romana, pasivni i emocija lišeni Michel (Stipe Kostanić)  i njegov polubrat, erotoman Bruno (Marko Mandić) simboli su dvije krajnosti suvremenoga čovjeka i suvremene zapadne civilizacije. Režiser Ivica Buljan „Čestice“ postavlja prema adaptaciji romana koju potpisuje Velimir Grgić, na dramaturgiju Roberta Waltla... Dramski ansambl predstave čine: Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša. Premijera predstave „Elementarne čestice“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama dio je  programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.” (Izvor: dubrovnikportal.com )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.