Iskustva hrvatskih studenata medicine u zdravstvu Botswane


Botswana (wikipedia)

Autor/Izvor: Izvor*

Objavljeno: 21.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Iskustva hrvatskih studenata medicine u zdravstvu Botswane

Studeti medicine Frane Matinis,Vicko Tabain i Jamel Ahel mjesec dana su liječili pacijente u Botswani. S projektom ih je upoznao profesor Dragan Primorac te im ponudio mogućnost da dio profesionalne stručne prakse odrade u Gaboroneu.

 

Treba hrabrosti za odlazak u Botswanu gdje je trećina stanovništva zaražena virusom HIV-a, pogotovo ako motiv nije zarada već stjecanje iskustva i volontiranje-stažiranje. Tri studenta medicine iz Splita i Zagreba boravili su mjesec dana u bolnici u Gaboroneu i liječili  pacijente oboljele od HIV-a i tuberkuloze. U bolnicu bi ulazili rano ujutro a pravog kraja radnog vremena nije ni bilo jer „iz bolnice se odlazi kada se obavi sav posao“. Na dan su radili sa stotinjak pacijenata, uspostavljali dijagnoze, radili preglede, diskutirali o terapiji, vadili krv….  I obogatili svoje liječničko, ali i životno iskustvo.

„Najveći korak bio je prevladati strahove. U početku kad smo došli, naravno da nas je bio strah. Provjeravali smo rukavice, svu opremu ali onda tokom vremena kad smo vidjeli da ostali doktori normalno rade s tim pacijentima oboljelim od HIV-a, da to nije takav bauk kao što mi doživljavamo, bilo je lakše. Jer jednom kada stigneš tamo i započneš raditi s bolesnicima, promijeni se situacija čovjeku u glavi.“ Tako nakon  5 tjedana provedenih u Botswani govore  studenti medicine Vicko Tabain i Jamel Ahel sa zagrebačkog MEF-a te Frane Matinis sa  splitskog MEF-a.

Frane, Jamal i Vicko su u svibnju ove godine hrvatske  fakultete i bolnice zamijenili onima u dalekom Gaboroneu, glavnom gradu Botswane, zemlje koja se unatoč bogatstvu i uspješnoj ekonomiji i dalje bori s HIV-om i tuberkulozom. Tri studenta medicine su veći dio svog boravka bili angažirani u bolnici Princess Marina u Gaboroneu a jedan tjedan su iskoristili i za upoznavanje zemlje. Frane je  bio  na odjelu kirurgije a Vicko i Jamel su dio vremena proveli u klinici za tuberkulozu, dio u klinici za HIV, a jedan manji dio i na odjelu interne medicine
 
Oni su u Gaborone stigli u sklopu novog programa međunarodne suradnje s kojim ih je  upoznao profesor Dragan Primorac te im ponudio mogućnost da tamo odrade dio profesionalne stručne prakse. Riječ je o suradnji Botswane i Hrvatske koja bi uključivala razmjene studenata, specijalizanata i specijalista. Frane,Vicko i Jamel su  „probili ledi prvi su studenti iz Hrvatske koji su boravili u Botswani na ovaj način.  

 

„Ako sam do sada mislio da su u Hrvatskoj bolnice prenapučene, tamo je situacije višestruko gora i nitko se ne žali. U jednom odjeljenju se nalazi i do dvadesetak kreveta, a nije rijetkost da pacijenti leže i u krevetima po hodnicima. U Botswani po doktoru dolazi mnogo veći broj pacijenata nego što je to slučaj u Hrvatskoj.

No, bolnica u Gaboroneu je tehnički dobro opremljena. Organizirana je na idealan način, premda izvana ne izgleda baš najugodnije ili moderno. Ali  nedostaje liječnika  i medicinskih sestara. Naime, prvi medicinski fakultet u Botswanini je osnovan prije manje od 10 godina pa ne čudi da su većina liječnika stranci. Botswanska vlada pokušava visokim primanjima privući što više stranih stručnjaka pa je plaća dvostruko veća od plaća liječnik u javnim bolnicama u Hrvatskoj.“- izjavio je Zagrepčanin Ahel u intervju za dnevnik NOVA TV 20150720*).

 

U Botswani koja ima 2 milijuna stanovnika, svaki treći je HIV-pozitivan a velik je broj i oboljelih od tuberkuloze. Studentski trojac iz Hrvatske je za vrijeme boravka u Gaboroneu dobio priliku učiti od stručnjaka na područjima ekstenzivno otporne tuberkuloze  (XDR-TB) i HIV-a. Sudjelovali su u odlukama o terapiji, pratili pacijente, diskutirali s mentorom o javnozdravstvenoj politici… Ukratko, upoznali su potankosti kompleksne problematike ovih bolesti.

  • Ekstenzivno otporna tuberkuloza  (XDR-TB) je kompleksna za liječenje jer se mora koristiti kombinacija i od 5-8 različitih antibiotika. XDR-TB toliko je otporna na farmakoterapiju da ponekad praktički ni nema adekvatne terapije.
  • Kod HIV-a je nešto drugačije jer se sojevi HIV-a i individualne reakcije pacijanata na lijekove uvelike razlikuju od slučaja do slučaja. Iako se HIV ne može izlječiti, lijekovima se broj kopija virusa u krvi može smanjiti na tako nizak broj da osoba zapravo više nije zarazna, imunitet se vraća u normalno stanje i osoba može živjeti normalna život 20-25 godina, odnosno sve dok se ne počnu javljati zatajenja organa zbog lijekova.

 

Sva tri studenta medicine koji su uključeni u projekt suradnje Hrvatska-Botswana se slažu u tome da  im je boravak u toj zemlji  donio jako puno prilika za učenje:

„Obzirom na to da hrvatskim studenti medicine obiluju teoretskim znanjem te nam kronično nedostaje prakse teško mi je i opisati koliko mi je važno i korisno ovo iskustvo. Tamo sam svakodnevno radio stvari poput postavljanje intravenskog puta, postavljanja i mijenjanja katetera, vađenja krvi, previjanje rana, asistirao na operacijama…“ - zaključuje student Frane Martinis*)


„Uloga studenata medicine u Botswani je iznimno velika. Oni obavljaju jako velik dio posla. Odrađuju gotovo sve važne obaveze po odjelu, direktno su uključeni u rad i skrb o pacijentima, odlučuju o terapiji i dijagnostičkim postupcima i dokazuju se kao izrazito sposobni i puno upućeniji nego studenti u Hrvatskoj“- zaključuje student Vicko Tabain*)

„Botswana je odmah u početku zazvučala atraktivno jer sam znao da tamo mogu očekivati drugačiji spektar bolesti, drugačiju medicinu od one na koju smo naviknuli. Dobili smo jako puno prilika za učiti od stručnjaka na  područjima HIV-a i ekstenzivno otporne tuberkuloze“- zaključuje student Jamel Ahel*)

 

*O studetima medicine koji su uključeni u projekt suradnje Hrvatska-Botswana:

23-godišnji Vicko Tabain je odrastao u kanadskom Torontu, ali je za studiranje medicine odabrao Zagreb. 25-godišnji Jamel Ahel je od rođenja živi  u Zagrebu gdje studira medicinu a po ocu je podrijetlom Palestinac.   Frane Martinis  student šeste godine medicine iz Splita

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.