Gradonačelnik-liječnik spasio život gostu Grada


TZ Dubrovnik

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.07.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Gradonačelnik-liječnik spasio život gostu Grada

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prošlog je tjedna  reanimacijom spasio život jednom gostu Grada. Podsjetimo, haenesovac Vlahušić je ostavio liječnički posao i profesionalno se bavi politikom a na funkciju  gradonačelnika su ga Dubrovčani  ponovo izabrali u ožujku, unatoč sudskoj presudi u aferi Šipan, za koju je krajem 2014. pravomoćno osuđen na 6 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 3 godine.

Kako prenosi Dubrovački dnevnik, gradonačelnik je u četvrtak 23. srpnja išao na sastanak kad se pred njim kod ulaza u tvrđavu Revelin srušio čovjek.“Mislio sam da je samo kolabirao od vrućine, no u jednom je trenu izgubio puls i prestao disati. Napravio sam kratku reanimaciju dok nije došla Hitna pomoć“ – rekao je Vlahušić.

 

Ovo nije prvi put da je gradonačelnik  "na cesti" spašavao živote. Od kada je na čelnoj  funkciji u Gradu, treća je to njegova pomoć u medicinske svrhe. Prilikom prve vožnje broda Argosy koji je dio lokrumske flote, do dolaska hitne pomoći je pomagao svećeniku don Tomi Lučiću, a lani je također pomagao jednom strancu, piše Dubrovački dnevnik.

 

Zanimljive komentare na temu „gradonačelnik Vlahušić reanimacijom spasio život gostu“  dali su čitatelji Večernjakovog foruma http://www.vecernji.hr/forum/tema/vlahusic-reanimacijom-spasio-zivot-mladicu:

„Bravo. Čovjek tek u svojoj struci dodje do punog izražaja. Dakle izbaciti iz svog života politiku i gradonačelnistvo. I svi sretni.“ (komentar čitatelja  ANTERNA54  20150724)   

„Narečeni je liječnik i  etika mu nalaže (Hipokratova prisega) pomoći ljudima, ali ne može 'oprati' sudsku osudu.„ (komentar čitatelja BBLC-a 20150724).

 

Životopis Andro Vlahušić  (Izvor: hr.wikipedia.org)

Andro Vlahušić (rođ. 17.05.1960. u Imotici)  je liječnik specijalist interne medicine, endokrinolog i političar.

1997. započinje političku karijeru kao vijećnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

2000. - 2001.-  zastupnik u Hrvatskom saboru,

2001. - 2003. - ministar zdravstva u Vladi RH,  kao član koalicijske stranke HNS

2006. – 2009.-  ravnatelj dubrovačke opće bolnice Dubrovnik.

2009. – danas -  gradonačelnik Dubrovnika

Na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika Dubrovnika kandidirao se 2009., a nakon što je prošao prvi, osvojivši 42,91% glasova, u drugom je krugu pobijedio dotadašnju gradonačelnicu Dubravku Šuicu (39,11% glasova u prvom krugu) te postao prvi neposredno izabrani gradonačelnik Dubrovnika. Isti rezultat ostvario je i na slijedećim lokalnim izborima, 2013. godine, gdje je u prvom krugu osvojio 31,76% glasova, a u drugom krugu pobijedio HDZ-ovog kandidata Tea Andrića, koji je dobio 25,92% glasova u prvom krugu. 2013. godine biva biran za predsjednika dubrovačke podružnice HNS-a, a povlači se s mjesta predsjednika Županijske ogranizacije HNS-a Dubrovačko-neretvanske. Iste godine biva imenovan članom Predsjedništva Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokata.[ Kao gradonačelnik Dubrovnika, povukao je mnoge kontroverzne poteze. Najviše se pisalo o aferi Šipan, za koju je krajem 2014. i pravomoćno osuđen na 6 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 3 godine[, te o Dubrovačkom dogovoru, interesnom savezu stranaka nazivno suprotnih političkih orijentacija (HDZ, HNS, SDP) čiji je jedini cilj bio progurati apartmanski projekt UPU Srđ. No, ubrzo nakon ispunjanja cilja, nepomirljive razlike unutar te koalicije isplivavaju na površinu, te 5.12.2014. gradsko vijeće odbija prihvatiti predloženi proračun[i time smjenjuje Vlahušića sa mjesta gradonačelnika. U drugom krugu izvanrednih izbora 22.03.2015, tijesnom pobjedom od 472 glasa ispred kandidataHDZ-a Mata Frankovića, Andro Vlahušić je ponovo postao gradonačelnik Dubrovnika. Hoće li mandat odraditi do kraja, ovisit će o u međuvremenu novopokrenutoj istrazi USKOK-a.

Nagrade i priznanja:

Povelja Republike Hrvatske, član vodstva Konvoja za Novu Bilu 1993.

Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 1998.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.