Najvažniji obrok u danu : recept za „naj-doručka“ po izboru HZJZ-a


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Najvažniji obrok u danu : recept za „naj-doručka“ po izboru HZJZ-a

*Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je pripremom ova dva zdrava doručka obilježio prošlogodišnji Svjetski dan zdravlja

 

U ovo doba godine, što zbog ljetne pripeke, što zbog kolektivnih odmora, usporavamo radni ritam i pokušavamo ugoditi sebi. Primjerice, odbaciti štetne nezdrave navike i uhodati  nove male promjene za zdrav životni stil. Preskakanje doručka je jedna od tih nezdravih navika. No ako i  pojedete doručak ali  na brzinu, dok, izlazeći iz stana, navlačite cipe­le, nećete postići željeni učinak.

 

Pa kakav je to doručak koji bi trebao  razbuditi i najveće pospance te osigurati energiju za dan pred nama? Evo  dva „naj-doručka“ po izboru HZJZ-a*) 

 

1. Zobena kaša s medom, jabukama i cimetom

Prvi „naj“doručak po izboru *HZJZ-a se sastoji od zobene kaše s medom, jabukama i cimetom a upravo je taj doručak  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila najzdravijim doručkom zbog bogatstva vitamina i vlakana koji reguliraju šećer u krvi. 

 

2. Svježi posni sir s crvenom paprikom i sirutkom a umjesto kave napitak od ječma, raži i cikorije

Drugi „naj“doručak po izboru *HZJZ-a se sastoji od svježeg posnog sira s crvenom paprikom i sirutkom, a umjesto kave bilo bi dobro popiti napitak od mješavine ječma, raži i cikorije koji daje energiju bez stimulativnog učinka kofeina.

 

*Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pripremom ova dva zdrava doručka obilježio je prošlogodišnji Svj. dan zdravlja 

Sudionici obilježavanja Svjetskog dana zdravlja degustirali su zdrave doručke koje je uz pomoć suradnika pripremila Lea Pollak iz službe za ekologiju HZJZ-a. Ministar zdravlja  Varga istaknuo je važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu, kojim se treba osigurati energiju za cijeli dan a istaknuo je i važnost odabira namirnica kojima se produžuje životni vijek. Zdrave prehrambene navike jedan su od ključnih uvjeta za očuvanje zdravlja. Prehrana ne smije štetiti zdravlju već biti u njegovoj funkciji. Hrana mora biti puno siromašnija nego što smo naviknuli, a pogotovo treba smanjiti udio soli, crvenog mesa i ugljikohidrata, poručio je ministar. (Izvor:www.hzjz.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.