Dan branitelja: gdje je zapeo projekt Doma veterana u Lipiku?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan branitelja: gdje je zapeo projekt Doma veterana u Lipiku?

Kakav sustav zdravstvene skrbi za umirovljene branitelje želi Hrvatska?

 

Kakav sustav zdrav­stvene skrbi za umirovlje­ne branitelje gradi Hrvatska? Gdje je zapeo projekt Doma hrvatskih veterana u Lipiku i hoće li njegova realizacija ostati mrtvo slovo na papi­ru? Ministarstvo branitelja je 2014. od lipičkog Zdravstveno-rekreacijskog centra otkupilo zgradu nekadašnjeg hotela "Lipa", a uoči predsjedničkih izbora su ta­dašnji predsjednik Jo­sipović i ministar Matić sve­čano "otvorili" nedovršeni Dom veterana.

Najave su bile da će u prvom veteranskom centru  biti smje­šteno 35 korisnika u 22 sobe te da je objekt u Lipiku tek prvi u nizu. Nakon Lipika  bi se uredio  veteranski cen­tar u vojarni u Novoj Gradiški, pa u Pakracu i Baškoj na otoku Krku a krajnji je cilj otvoriti po jedan veteranski centar u svakoj županiji za smještaj:

  • umirovljenih branitelja bez odgovarajuće obiteljske skrbi,
  • stopostotnih invalida,
  • roditelja poginulih brani­telja,
  • silovanih žena,

Neki  bi korisnici boravili u veteranskom centru na određeno vrijeme, neki  do­životno. U centru bi se odvijala re­habilitacija, ali i psihosoci­jalni, kulturni i zabavni sa­držaji.

 

Preliminarna anketa koju je provelo Ministarstvo branitelja pokazala je  da  oko 7.400 branitelja (ili  oko 400 ko­risnika u svakoj županiji) treba ovakvu vrstu skrbi. Financijska potpora za Veteranske centre trebala je biti jednim dijelom iz EU fondova.

 

Dovo­đenje prvog  veteranskog centra u Lipik  pokazalo je  niz prednosti:

  • smještaj bi bio najma­nje dvostruko jeftiniji nego primjerice u Zagrebu,
  • branitelji-prvi korisnici veteranskog centra u Lipik bili bi ujedno i cjelogodišnji turisti što je značajno za taj kraj sa stoljetnom lječilišnom tradicijom,
  • otvaranjem prvog veteranskog centar bi se napokan-  2 desetljeća nakon Domovinskog rata- počeo stvarati odgovarajući sustav kompletne zdrav­stvene skrbi za umirovlje­ne branitelje, koji danas u pro­sjeku imaju 50-ak godina a među njima je dosta oni­h koji su ostali bez obiteljske i svake druge skrbi te  je neminovnost da država postepeno  preuzima brigu o njima.

„Otvaranjem veteranskog centra ispunjena je točka 13 iz Plana 21 koja govori o hrvatskim braniteljima. No nisam imao nikakvih političkih predrasuda jer onda to ne bih radio u Lipiku. Naime, tamo je na vlasti HDZ, ali s braniteljima nema politiziranja i politikantstva. Kad bih slijepo gledao neku političku korist, onda bih tražio mogućnosti u nekom od gradova gdje je na vlasti SDP i koalicija, ali nisam. Zato mi nije problem reći da su suradnja i gostoprimstvo s čelnim ljudima Pakraca i Lipika bili za pohvalu jer i oni vide dobrobiti koje taj centar donosi“ – rekao je  ministar Matić (Izvor:  intervju za Večernji list 20140917)

 

Ali…u međuvremenu  se dogodio zaokret glede izgradnje  sustava zdrav­stvene skrbi za umirovlje­ne branitelje. Ministarstvo zdravlja je dalo gas i u samo nekoliko mjeseci formiralo 3 veteranske  bolnice: u Zaboku,  Kninu i Vukovaru.  Ministarstvo branitelja je pak zakočilo.


U Veteranski centar u Lipiku do da­nas nije uselio nijedan korisnik iako se to trebalo dogoditi još u proljeće. U pro­jekt je lani uloženo 8 milijuna kuna, a osigurano je, navodno, još 12 milijuna. Radovi nisu dovršeni a iz Ministarstva branitelja su dali  priopćenje: „Druga faza rekonstrukcije Veteranskog centra zahtijevala je izmjenu plana uređenja lipičke stambeno-poslovne zone. Odluku o tome Gradsko je vijeće Lipika donijelo 18. ožujka, čime su se stekli uvjeti za izradu idejnog rješenja, glavnog i izvedbenog projekta. Glavni je pro­jekt s prikupljenim pozitiv­nim suglasnostima 18. lipnja predan Požeško-slavonskoj županiji na postupak isho­đenja građevinske dozvole, koja se očekuje početkom kolovoza. Izbor izvođača radova je u tijeku, a pred­viđeni rok za gradnju je 120 dana.“  (Izvor: Večernji list 20150725)*Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i   D a n  h r v a t s k i h  b r a n i t e lj a

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. kada je točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila je hrvatska zastava.  U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" -  u samo 84 sata - hrvatska vojska i policija oslobodile su Knin, Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj, Plitvice Gračac, Lovinac Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja s oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, sve do međunarodno priznate granicu Hrvatske i BiH. (Izvor: www.sabor.hr /  Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.