*Dan borbe protiv raka: prednost japanskog postupka kod raka želuca


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.02.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan borbe protiv raka: prednost japanskog postupka kod raka želuca

Tim prim. dr. sc. Hrvoja Ivekovića prvi put u Hrvatskoj uspješno izveo japanski zahvat na KBC Zagreb/Rebro. Nakon ovakve operacije nema potrebe za kemoterapijom jer je rak želuca potpuno izvađen, nema komplikacija, oporavak je kratak.

 

Zahvatom u samo sat i pol vremena uklonjen rak želuca, kemoterapija i zračenje su suvišni, pacijentica nakon 2 dana puštena iz bolnice – pozitivan je ishod zahvaljujući novoj japanskoj  metodi kojom se rak želuca operira kroz usta a koju su u Hrvatskoj prošlog ljeta po prvi puta izveli i u KBC-u Zagreb/Rebro. Tim je predvodio prim. dr. sc. Hrvoje Iveković a njegovi su suradnici bili prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. Ante Penavić, anesteziolog, te medicinske sestre Tanja Japarić, Sanja Hruškar i Blaženka Pavlićić.

 

„Nakon što je 81-godišnja bolesnica s rakom želuca us­pavana, uveli smo gastroskop kroz usta i potom ko­rištenjem specijalnih nožića obrubili, potom "potkopali" ("iskopali tunel" ispod slu­znice gdje je bio rak) i na­posljetku "izrezali" rak. Dio sluznice veličine 4 cen­timetra potom smo uhvati­li omčom i kroz usta izvukli van. Patohistološka analiza pokazala je čiste rubove uzorka i nije bilo limfovaskularne invazije, te se liječenje smatra završenim, odnosno nema potrebe za kemotera­pijom“ - opisao je japanski postupak prim. dr. sc. Hrvoje Iveković u intervjuu za Večernji list 20150731.

 

Novost je to što je japanska metoda u odnosu na standardni operativni zahvat znatno manje invazivna.  Kao i u drugih malignih bolesti, liječenje raka želuca ovisi o njegovoj raširenosti. Ako je rak samo na stijenki že­luca, tada se uklanja kirurškim putem i liječenje se nastavlja ke­moterapijom ili zračenjem ovisno o stanju. Međutim, standardna  operacija je invazivan zahvat te nosi rizike. Zbog toga se u svi­jetu, neprestano razvijaju nove tehnike u gastrointestinalnoj endoskopiji. Jedna od njih je japanska metoda.

Osim što je  pacijent pošteđen rizika postoperativnih komplikacija koje može nositi standardna operacija, japanski postupak ima dodanu vrijednost i s troškovnog aspekta. Donosi uštede jer je znatno manji trošak kirurške dvorane i pribora, trošak jedinice intenzivne skrbi a reduciran je broj bolničkih dana.

 

Inače, rak želuca je u našoj zemlji  javnozdravstveni problem jer prema dostu­pnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje 900 ljudi oboli od te teške bolesti, a najčešće se dijagnosticira u dobi od 50 do 75 godina.

 

 

*) Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day)

Svake godine 4. veljače Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zajedno s Međunarodnom unijom protiv raka (UICC) sponzorira kampanje za promicanje borbe protiv raka. Vodeće teme su prevencija nastanka raka i podizanje kvalitete života oboljelih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.