Prvo propisati model za dodatni rad liječnika pa tek onda kazne - tako se radi u uređenoj državi


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prvo propisati model za dodatni rad liječnika pa tek onda kazne - tako se radi u uređenoj državi

Privatni dodatni rad liječnika zaposlenih u javnim bolnicama i ustanovama, vječna je tema za koju svaka vlast ima svoje (polu)rješenje. Posljedica su nejasna, nepotpuna ili neprimjenljiva pravila koja se stalno mijenjaju pa stvaraju okruženje u kojem je nemoguće postupiti ispravno. A kad se pošalje inspekcija „uvijek će nešto naći“. Tako se ne radi u uređenoj državi!


Upravo se to dogodilo ovih dana. Inspektori su poslani u lov na  liječnike-djelatnike javnih bolnica koji dopunski rade kod privatnika. U dvomjesečnom razdoblju inspektori su bez dozvole,  "u fušu", zatekli 52 liječnika niza specijalnosti pa i pojedine šefovi odjela velikih bolnica. Sada su na redu ravnatelji javnih bolnica koji će protiv 52 svoja liječnika morati predati prekršajnu prijavu Ministarstva zdrav­lja, čija ih je inspekcija uhva­tila u ilegalnom radu u pri­vatnim ordinacijama. Oni bi mogli  dobiti od 10 do 50.000 kuna kazne.

A stvarni je krivac državna administracija koja ne radi svoj posao i ne donosi jasna i primjenljiva pravila – u aktualnom slučaju se radi  o modelu za privatni/dodatni rad liječnika zaposlenih u javnim bolnicama.

Kako donosi *Večernji list 20150814, vladajuća zdravstvena administracija, pod vodstvom ministra Varge,  priprema regulativa prema kojoj će liječnik u (javnoj) bolnici morati zaraditi  3 bruto plaće kako bi mogli raditi kod drugog poslodavca. „No, to po­sljednje rješenje o trostruko zarađenoj plaći kao uvjetu za dodatni rad, još uvijek nije dobilo potpis ministra. Taj iznos, kako doznajemo, množit će se s korektivnim faktorima jer su cijene pojedinih zdrav­stvenih usluga različite. Iako Ministarstvo nema službeni komentar, prema neformalnoj procjeni, zaži­vi li ovaj kriterij, samo će 20%  liječnika u Hrvatskoj moći dodatno zaraditi kod privatnika.“

„Takav uvjet ne postoji u EU zemljama s uređenim zdravstvenim sustavom. Vrlo mu je upitna praved­nost i provedivost. Jedan vrhunski stručnjak kirur­ške ili kardiološke struke može za liječenje samo jed­nog bolesnika fakturirati trostruki iznos svoje plaće, dok s druge strane fizijatar, dermatolog ili psihijatar, radeći u ambulanti cijeli mjesec, ne može dosegnut ni iznos jedne svoje bruto plaće zbog podcijenjenosti cijena zdravstvenih usluga. Koeficijent korekcije koji se spominje nejasan je i zasad nedefiniran*“- stav je dr. Krešimira Luetića, čelnika Hrvatske liječničke komore (HLK).

 

HLK zagovara liberalizacija rada liječnika pa bi  bilo dovoljno da liječnik koji je primarno zaposlen u javnom sektoru a želi dopunski raditi u privatnom sektoru, bez ikakve posebne dozvole nadređenih pribavi 3 dokumenta:

  • Potvrda HLK o profesionalnom statusu,
  • rješenje o registraciji privatnog poslodavca kod kojeg će raditi,
  • izjava što će i u kojem vremenu točno raditi.

Da će "pravilo tri plaće" biti uzrok novih nejednakosti smatra i politička oporba. Član HDZ-ova Odbor za zdravstvo, dr. Pavo Kostopeč, smatra da se  sustav fakturiranja mora  unaprijediti kako bi mogao objektivnije prikazati liječnički rad: „Rad na odjelu nigdje se i ničim ne bilježi, a tako je i s operacijama kada se bilježi samo rad glavnog operatera. Bio bi to uzrok novih nejednakosti među liječnicima koje bi onemogućili u ostvarivanju njihova prava na rad“*.

 

Podsjetimo, opozicijski HDZ-a  zagovara limitiranje dodatnog rada liječnika zaposlenih u javnim bolnicama na način da oni mogu raditi samo u poslijepodnevnim satima u tim istim javnim bolnicama, ali za svoj račun. No, to ne bi mogli svi, već samo izvrsni liječnici, oni koje pacijenti izričito traže.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.