Medicinska marihuana: korak bliže definiranju zakonodavnog okvira


Izvor: HZZO

Autor/Izvor: Izvor: MZ, HZZO

Objavljeno: 26.08.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Medicinska marihuana: korak bliže definiranju zakonodavnog okvira

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja razmatrilo moguće izmjene zakonodavstva u smislu legaliziranja pripravaka na bazi konoplje koji pomažu bolesnicima. No, još nije poznat datum kada će promjene zakodavnog okvira za korištenje indijske konoplje u liječenju

 

Povjerenstva za analizu i preporuke pri­mjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, pri Ministarstvu zdravlja,  je odradilo svoj dio posla. Oni su razmatrali moguće izmjene zakono­davstva u smislu legalizi­ranja pripravaka na bazi konoplje koji pomažu bo­lesnicima.

Sljedeći su korak promjene u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, kojima će se omogućiti liječenje li­jekovima i pripravcima na osnovi medicinskog kana­bisa. Promjene su u final­noj fazi i nakon usugla­šavanja u Vladi, stvorili bi se preduvjeti za objavljivanje Pra­vilnika.

 

Povjerenstva za analizu i preporuke pri­mjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe  - kojem je predsjedavao dr. Ognjen Brborović s Ka­tedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite MEF-a u Zagrebu - je utvrdilo  da se  pripravak kanabisa može preporuči­ti kod oboljelih od:

  • multiple skleroze - kao terapijska opcija za simptomatsko ublažavanje spasticiteta kod oboljelih od múltiple skleroze, ko­jima spasticitet nije ade­kvatno kontroliran kon­vencionalnom terapijom,
  • uznapredovalih malignih bolesti - protiv bolova i za ublažavanje mučnina od lijekova i zra­čenja,
  • AIDS-a  - u liječenju kaheksije/anoreksije oboljelih od AIDS-a.

No, kod niza neuroloških bolesti pa ni u psihijatrijskim bolestima nema jasnih dokaza  da pripravak kanabisa djeluje.  

 

Na mrežnim stranicama  Ministarstva zdravlja su objavljeni ključni dokumenti vezano uz projekt primjene indijske konoplje u liječenju. Osim temeljnih dokumenata za primjenu indijske konoplje u liječenju, na web stranici možete naći popis indikacija o djelovanju kanabinoida/kanabisa. Kada će biti definirane promjene zakodavnog okvira za korištenje indijske konoplje u liječenju Ministarstvo zdravlja će pravovremeno obavijestiti javnost.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.