Početak korištenja e-kartona, kraj papirnatih zdravstv. kartona


Autor/Izvor: Izvor

Objavljeno: 1.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Početak korištenja e-kartona, kraj papirnatih zdravstv. kartona

Testiranje e-kartona počinje ovoga mjeseca na 1. 000 pacijenata u karlovačkoj županiji

 

Nedeljnu posjetu varaždinskom "Špancifestu" ministar zdravlja je iskoristio za predstavljanje e-kartona koji će objediniti podataka o pacijentu kako iz primarne zdravstvene zaštite tako i iz bolničkih zdravstvenih kartona i drugih izvora. Svi za zdravlje pacijenta relevantni podaci bit će na pametnoj kartici a liječniku će biti dostupni u tren oka putem računala. Pacijent više ne mora sa sobom nositi nikakve papire, nego uz e-uputnicu, dobiva punu zdravstvenu zaštitu temeljem podataka iz e-kartona.

 

U e-kartonu će se vidjeti točno koje uputnice, odnosno, koje pretrage je pacijent napravio, koje su njegove kronične dijagnoze, od kojih akutnih bolesti eventualno boluje, koje lijekove troši...

 

E-karton će se uvoditi postepeno. Prva faza pilot projekta počet će ovog mjeseca kada će se e-karton testirati na tisuću pacijenata  u karlovačkoj županiji. Tijekom testiranja točno će se odrediti tko od zdravstvenog osoblja što smije gledati i unositi od podataka.

 

Projekt vodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s tvrtkom Ericcson Nikola Tesla.

 

Iz HZZO-a i Ministarstva zdravlja poručuju kako je sigurnost podataka pacijenata na najvišoj razini, pa nema razloga za brigu.“E-karton poštiva sve međunarodne norme sigurnosti podataka a zaštićeniji je od bankarskog sustava”-  izjavljuje ministar zdravlja, Siniša Varga. On je istaknuo da nema da straha od „curenja” informacija i potkrijepio svoje stajalište činjenicom kako se svih godina otkako postoji hrvatski zdravstveni informacijski sustav, poštuju sve međunarodne norme zaštite podataka. Varga je, prenosi Hina, ustvrdio da je hrvatski zdravstveni informacijski sustav sigurniji i od, primjerice, bankarskog sustava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.