Strani turisti (ne)plaćaju hitnu, uvođenjem HHMS to se mijenja


www.airgreen.it

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Strani turisti (ne)plaćaju hitnu, uvođenjem HHMS to se mijenja

U svijetu je uobičajena praksa da turisti u stranoj zemlji  – koji imaju peh da im za vrijeme godišnjeg odmora zatreba hitna pomoć – tu pomoć plate  putem različitih modela osiguravajućih paketa. No, ne i u Hrvatskoj, što je neprihvatljivo rasipanje novca hrvatskih poreznih obveznika. Specifično kad se radi o obijesnim i neodgovornim inozemnim gostima. U ljetnoj su sezoni učestale epizode  s pijanim stranim turistima koji se  nakon cjelonoćne pijanke luftićem  upute na udaljeni otok ili onih koji se nepromišljeno u japankama i bez vode upute u vrleti Velebita pa im onda treba spašavati život. Ni let helikoptera (obračunska  cijena sata leta vojnog MORH-ovog helikoptera je iznad 50.000 kuna), niti pomoć spasitelja (posebno kad se radi o volonterima HGSS-a) nije moguće zaračunati spašenim osobama.

Žalosti činjenica da  primjerice  Gorska služba spašavanja (HGSS), koja je  neprofitna humanitarna služba javnog karaktera a spašavatelji su volonteri, mora besplatno spašavati i  objesne i neodgovorne strance te  za svoje akcije spašavanja ne smije  ispostaviti račun spašenima jer je zakonski regulirano da je spašavanje  besplatno. Pa i onda kad se očevidno radi o  zloupotrebi i neodgovornosti korisnika hitne pomoći.

Tijekom proteklih  turističkih sezona,  pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je učestalo podizao   glas o neodrživosti prakse da se pripadnici GSS-a troše na "viteška" spašavanja obijesnih praktikanata adrenalinskog turizma poput onoga kojega su tri puta besplatno spašavala s istog mjesta jer je uporno htio osvojiti jednu stijenu.

Ove je godine HGSS pokušao s humorom na društvenim mrežama: „Dragi turisti, mi u Hrvatskoj imamo odličnu kuhinju i vina. Na­kon nekog vremena tijelo se opusti, otoci se približe, planine postanu male a vama padaju na pamet čudne ideje  poput planinarenja u japankama, noćnog plivanja do obližnjeg otoka, istraži­vanja divljine bez kapi vode za piće... Ako to učinite, postoji velika šansa da ćemo vas spasiti, i to besplatno. No postoji i šansa da ćete postati dio prirodne selekci­je. Također besplatno".

HGSS je uzalud od zakonodavca tražio ovlasti spasilaca za prevenciju, ali i za kažnjavanje neodgovornog ponašanja koje dovodi u situaciju opasnu po život.  No, bez rezultata. U uređenim društvima zapadnog civilizacijskog kruga, odgovornost se podrazumijeva kao što se podrazumijeva da neodgovorno ponašanje povlači za sobom sankcije, što bi u slučaju avanturista i obijesnih turista značilo plaćanje akcije spašavanja iz vlastitog džepa.  No, iz nerazumljivih razloga,  hrvatski zakonodavac godinama nije želio  regulirati to pitanje…

Do sada su  intervencije hitne pomoći  vojnim helikopterom - koje posredstvom proračuna plaćaju hrvatski građani - bile dostupne i stranim gostima i to posve besplatno.

Sada je napokon tome kraj. Danas je započeo pilot  projekt  HHMS. Hitna Helikopterska Medicinska služba  je uspješno  intervenirala na otoku Cresu a motociklist  ozlijeđen u prometnoj nesreći, za manje je od sata hospitaliziran  u KBC-u Rijeka. Za očekivati je da će nakon 4-mjesečnog pilot programa biti uspostavljen trajni sustav HHMS-a koji će omogućiti da hrvatski građani dobiju kvalitetniju zdravstvenu uslugu bez dodatnog plaćanja, dok bi turisti uslugu plaćali putem različitih modela osiguravajućih paketa.

„To će omogućiti  kvalitetniju zdravstvenu sigurnost i za starije turiste koje očekujemo u predsezoni i posezoni (medicinski turizam). A s ovim aspektom sigurnosti i brzog zbrinjavanja unesrećenih i bolesnih, veliki poticaj će dobiti i  ronilački, sportski, avanturistički ali i ukupno zdravstveni turizam. S HHMS-om ćemo pokazati veću organiziranost koja je potrebna za ovakve posebne oblike turizma, koji su ujedno i mogući značajni  izvori financiranja usluga HHMS-a….Kao i do sada, i u budućnosti će se ova zdravstvena usluga, sukladno potrebama situacija, posebno traganja i spašavanja (SAR) obavljati kroz suradnju HHMS-a, MORH-a, HGSS-s kao i ostalih službi uključenih u takvim situacijama i nadležnostima“ – izjavio je Miljenko Bura, voditelj pilot-projekta HHMS i pomoćnik ministra zdravlja. (Izvor*: Ministrastvo zdravlja, 11.08.2015.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.