*Dan dijabetesa:Googleove pametne kontakt leće mjere šećer


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan dijabetesa:Googleove pametne kontakt leće mjere šećer

Prije tri go­dine, Googleov istraživački tim je počeo razvijati pametne kontaktne  leće za di­jabetičare, koje bi analizom suza mogle odrediti razinu glukoze. Leće bi razinu šeće­ra u krvi provjeravale svake sekunde, što je znatno bolje rješenje od svih trenutačno dostupnih. Za sada je ova tehnologija u razvoju i u Googleu ne mogu potvrditi kada će ona zaživjeti.

Sastavni dio „paketa za dijabetičare“ Google X -a  je i razvoj sustava upozoravanja koji bi radio putem LED svjetala, a upozora­vao bi kada je šećer u krvi došao do kritične razine. Podaci koje prikupljaju pametne kontaktne leće za dijabetičare mogu se prebaciti u aplikaciju na pametnom telefonu. Od prošle godine  farmace­utski div Novartis surađuje  s Google X-om na ovom pomagalu namijenjenom dijabetičarima.

Life science kao dio Google X-a bavi se istraživanjem i proučavanjem prirodnih znanosti i posvećen je razvoju novih tehnologija i tomu da tehnološki napredak im­plementira u svakodnevni život. Google X tim za znanost (life science)  okuplja programere, onkologe, of­talmologe, astrofizičare...

 

U Google X-u  nastali su i razvijaju se takozvani moonshot projekti poput:

  • autonomni auto, odnosno vozilo bez vozača/dostava dronovima. Googleov auto bez vozača je sada u fazi testiranja-na cestama Kalifornije ima ih 20.
  • brzi internet u zabiti uz pomoć balona. Projekt Loon ima cilj  brzu internetsku vezu omogućiti u ruralnim i teško dostupnim područjima.
  • Googleove naočale, s integriranim računalom ambiciozan su projekt koji ipak nije imao puno poklonika pa su na doradi u novom ciklusu, na novim temeljima.

 

Kad je prije 11 godina  počeo neviđeni rast danas najmoćnije svjetske tehnološke  kompanije – njeni su osnivači Larry Page i Sergey Brin  u pismu javne ponude dioni­ca Googlea – budućim ulagačima najavili svoju viziju i misiju: Google neće nikad biti konvencionalna kompanija. „Od početka smo težili  či­niti više, i to važne i smislene stvari s mogućnostima koje imamo. Radili smo razne lude stvari ali neke od njih danas imaju  milijarde korisnika poput Google Mapsa, YouTubea, Chromea i Androida…Nismo se zaustavili. I dalje želimo raditi stvari koje ostali ljudi mogu smatrati ludim“ - napisao je Sergey Brin nedavno u  svojem postu na Google + mreži uz najavu promjene imena i poslovne strukture Googlea koji je zbog Wall Streeta restruktuiran i  preimenovan u Alphabet kako bi omogućio ulagačima da sami odluče hoće li ulagati u „sigurniji“, uvriježen i ustaljen osnovni biznis koji djeluje i dalje pod nazivom Google ili će ulagati u  vizionarske ali i visokorizične „moonshot“ projekte koji su locirani u nekoliko  novih Alphabetovih tvrtki.

 

Novoimenovani Alphabet obitava na web adresi www.abc.xyz  i sadrži oko 80 proizvoda u nekoliko tvrtki:

  • GOOGLE_ operativni sustav za mobitele Android, tražilica  Search, glazbeni servis You Tube,  Apps, zemljopisne i saobraćajne karte Maps, divizija oglasa  Ads,
  • GOOGLE X – rad na velikim otkrićima,
  • CALICÒ -   za suzbijanje bolesti povezanih sa starenjem i produljenje života,
  • GOOGLE VENTURES -  sredstva za odvažne nove tvrtke,
  • NEST -   proizvodi za „pametnu kuću“,
  • FIBER – superbrzi Internet i u najzabačenijim krajevima,
  • GOOGLE CAPITAL – ulaganje u dugoročne tehnološke trendove.

O Alphabetovim tvrtkama koje su nakon restruktuiranja ostale izvan Googlea poput Calica,  Google X-a, Nesta... se malo zna. S tehnološkog aspekta, to su ambiciozni projekti, koji mogu promijeniti svijet. No bliska profitabilnost je  upitna a izgleda da je upitna i dobrobiti jer  nemaju pot­punu analizu rizika i benefita. Nekad Google a danas Alphabet bira svoje projekte tako da riješi odabrani problem koji se tiče velikog dijela čovječanstva. Oni  predlažu radikalna rješenja i koriste najnoviju  tehnologiju. Ulog je velik ali i rizik.

Uz „GoogleX“ izdvajamo još i „Calico“ o kojem se tek zna da se bavi produljenjem života i suzbijanjem bolesti povezanih sa starenjem. Restruktuiranje Googlea u Alphabet omogućit će ovim tvrtkama prave financijske injek­cije i sklapanje partnerstva s farmaceutskim kompani­jama koje će projekte gurati i prido­nositi njihovu napretku i ostvarivosti.


* Svjetski dan šećerne bolesti (14.studenoga)

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. godine 14. studeni Svjetskim danom šećerne bolesti. Tog dana, davne 1871. godine, rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Milijunima dijabetičara širom svijeta inzulin znači život. Svrha obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je otkrivanje bolesti i  širenje informacija o  komplikacijama dijabetesa, pogotovo stoga jer velik broj oboljelih zbog tzv. tihih simptoma i ne zna da ima tu bolest. (IZVOR: www.stampar.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.